Nový seriál - BYLINKY

Sušenie byliniek

Posledná aktualizácia: 4 minúty 51 sekúnd

Spoznajte účinné metódy sušenia, zbierania a skladovania byliniek, ktoré vám pomôžu zachovať ich chuť, vôňu a liečivé účinky. Tento návod vám poskytne užitočné tipy a rady na správne spracovanie bylín doma, či už preferujete sušenie na vzduchu, v sušičke alebo mrazenie. Okrem toho sa dozviete, ako presne určiť čerstvosť sušených bylín a aké bylinky je lepšie používať čerstvé. Buďte pripravení na obohatenie vašej kuchyne o aromatické lahôdky a prírodné liečivé látky.


Bylinky v záhrade bez prerastania? Dá sa to!

Posledná aktualizácia: 2 minúty 42 sekúnd

Nekontrolovaný a invazívny rast bylín v záhrade môže potrápiť nejedného záhradkára. Pritom riešenie, ako takémuto problému predísť, nie je vôbec zložité ani časovo či finančne náročné. Poďte sa s nami pozrieť na to, ako bylinky v záhrade pestovať bez toho, aby vám prerástli tam, kde ich už nechcete mať.


Stihli ste už zasadiť medvedí cesnak? Ešte stále máte čas

Posledná aktualizácia: 2 minúty 37 sekúnd

Tradične sa na jar zbiera v lesoch, no dopestovať si ho môžete aj v záhrade. Medvedí cesnak je plný vitamínov a minerálnych látok a jeho lístky sú s obľubou využívané v kuchyni. Zasadiť si ho môžete už túto jeseň!


Rukola sa dá pestovať po celý rok

Posledná aktualizácia: 3 minúty 33 sekúnd

Vedeli ste, že rukolu pestovali naši predkovia už v šiestom storočí? Cenili si nielen jej jemne pikantnú chuť, ktorou dopĺňala ich jedlá, ale tiež liečivé vlastnosti. Rukola podporuje zdravé trávenie, chráni zrak, urýchľuje hojenie a pomáha pri detoxikácii organizmu. Dopestovať si ju môžete aj u vás doma a mať tak čerstvé vitamíny neustále poruke.


Dopestujte si medvedí cesnak

Posledná aktualizácia: 3 minúty 41 sekúnd

Kto by nepoznal medvedí cesnak? Jeho sviežo zelené listy s typickou, jemne cesnakovou, vôňou sú prvou čerstvou bylinou, na ktorej si môžete na jar pochutiť.


Viete, kedy zberať bazalku?

Posledná aktualizácia: 2 minúty 1sekunda

Bazalka patrí k nenáročným bylinkám, ktoré si môžete dopestovať v črepníku aj v záhradke. Zberať sa dá niekoľkokrát počas vegetačnej sezóny. Ako a kedy bazalku zberať a ako sa o ňu starať, aby ste podporili rast ďalších výhonkov?


Zasejte si do záhrady nechtík lekársky

Posledná aktualizácia: 3 minúty 53 sekúnd

Krásne oranžové kvety a množstvo pozitívnych účinkov na zdravie – to všetko v sebe spája nechtík lekársky. Zároveň je nenáročnou rastlinkou, ktorú si hravo vypestuje každý. Stačí len zasadiť, trochu poliať a onedlho si budete môcť pripraviť chutný domáci čaj alebo liečivú masť.


Pestovanie tymiánu

Posledná aktualizácia: 4 minúty 8 sekúnd

Korenistá drevnatá bylinka s výraznou vôňou – to je tymián, obľúbené dochucovadlo používané pri príprave diviny, rýb a iného mäsa. Pochádza zo Stredomoria a svoju obľubu si vyslúžil nielen výraznou chuťou, ale aj priaznivými účinkami na trávenie a liečbu prechladnutia.


Viete aký je rozdiel medzi Palinou dračou (estragónom) a Palinou pravou?

Posledná aktualizácia: 2 minúty 10 sekúnd

Palina je druh rastliny z čeľade vresovcov, ktorá sa vyskytuje v rôznych častiach sveta. Palinu možno nájsť v rôznych druhoch, z ktorých dva najznámejšie sú palina dračia a palina pravá.


Ostropestrec mariánsky - návod na pestovanie a jeho zdravotné účinky

Posledná aktualizácia: 1minúta 58 sekúnd

Ostropestrec mariánsky (lat. Silybum marianum) je liečivá bylina, ktorá sa v súčasnosti čoraz častejšie pestuje aj v domácom prostredí záhradkách či v bylinkových záhonoch. Táto bylina sa používa najmä na liečbu pečene a tráviacich orgánov, pretože obsahuje látky, ktoré podporujú ich správne funkcie.


Ešte ste nezačali pestovať rozmarín? Prezradíme vám, ako na to

Posledná aktualizácia: 3 minúty 36 sekúnd

Medzi bylinkami, ktoré pochádzajú zo Stredomoria, má nesporne svoje miesto aj rozmarín. Jeho prenikavá, nenapodobiteľná vôňa a vynikajúca chuť však nie sú to jediné, čo vám môže ponúknuť. Aké účinky má na zdravie a ako si rozmarín dopestujete v kvetináči alebo u vás v záhradke?


Ako pestovať mätu v kvetináči aj v záhradke

Posledná aktualizácia: 5 minút 7 sekúnd

Zima je čas, kedy v záhrade nie je veľa práce. Ak sa vám však chce pustiť sa aj v tomto období do pestovania, vyskúšajte, napríklad, mätu. Tejto odolnej bylinke sa darí rovnako dobre v interiéri ako vonku. Ako pestovať mätu v kvetináči aj na záhone, vám prezradíme v nasledovnom článku.


Žerucha – rýchla, nenáročná a zázračná bylinka

Posledná aktualizácia: 3 minúty 54 sekúnd

Žerucha na prvý pohľad pôsobí ako nenápadná rastlinka, no vo svojom vnútri ukrýva množstvo vitamínov. Táto nenáročná bylinka bola dlho neoprávnene považovaná za burinu, dnes sa však vo veľkom pestuje po celom svete. Čo vám prinesie jej konzumácia a ako si ju môžete dopestovať u vás doma? Odpovieme vám v nasledujúcich odsekoch.


Šalvia lekárska – krásna, odolná a liečivá

Posledná aktualizácia: 4 minúty 52 sekúnd

Čaj zo šalvie pomôže pri prechladnutí či pri zapálených mandliach, no tým sa možnosti jej využitia ani zďaleka nekončia. Je obľúbenou bylinkou používanou ako korenie do jedla a vďaka svojej kráse sa často pestuje ako dekoratívna rastlinka. Ako pestovať šalviu a aké sú všetky možnosti jej využitia? To, a ešte omnoho viac, vám prezradíme v našom článku


Pažítka – nenáročná a chutná bylinka

Posledná aktualizácia: 4 minúty 4 sekundy

Pažítka je bylinka pôvodom z Európy a Severnej Ameriky, ktorá je dnes rozšírená po celom svete. Je bohatá na chuť aj vitamíny a veľmi nenáročná na pestovanie. Dopestovať si ju môže každý, hodí sa tiež do črepníka. Viac o jej vlastnostiach sa dozviete v nasledujúcom článku.


Valeriánka poľná — nenápadná bylina plná vitamínov a minerálov

Posledná aktualizácia: 2 minúty 27 sekúnd

Jemné lístky zelenej farby plné prospešných látok vám na tanier prinesie Valeriánka poľná. Jej pestovanie pritom vôbec nie je náročné a môže sa do neho pokojne pustiť aj začiatočník. Ako na to, vám poradíme v nasledujúcom článku.


Ako pestovať majoránku

Posledná aktualizácia: 4 minúty 48 sekúnd

Majorán záhradný je aromatická bylinka, ktorá sa teší veľkej obľube najmä ako korenie do rôznych pokrmov. Má jedinečnú chuť, ktorú by sme mohli prirovnať oreganu a tymianu. Jej pestovanie nie je náročné, dariť sa jej bude v záhrade aj na balkóne


Medovka lekárska a jej zázračné účinky

Posledná aktualizácia: 2 minúty 40 sekúnd

Medovka lekárska patrí medzi bežné bylinky, ktoré si môžete dopestovať v záhrade alebo aj v kvetináči. Pre jej vynikajúcu chuť sa pridáva do rôznych jedál a nemenej chutný je tiež čaj z medovky. Aké účinky má na ľudský organizmus a pri akých problémoch vám medovka pomôže?


Dopestujte si na záhradke palinu dračiu

Posledná aktualizácia: 4 minúty 15 sekúnd

Medzi bylinky, bez ktorých sa nezaobídu hlavne jedlá francúzskej kuchyne, patrí aj palina dračia, nazývaná estragón. Táto bylinka vyniká nielen lahodou chuťou, má tiež liečivé účinky. Všetko o jej pestovaní vám prezradíme v nasledujúcom článku.


Ako si dopestovať trebuľku

Posledná aktualizácia: 2 minúty 12 sekúnd

Trebuľka je pre svoju schopnosť dodať chuť mnohým jedlám nenahraditeľnou pomocou v kuchyni. Táto bylinka, ktorá na prvý pohľad pripomína petržlenovú vňať, prispeje aj k vášmu zdraviu. Dopestujete si ju v záhrade alebo črepníku


Vypestujte si v záhradke rascu

Posledná aktualizácia: 2 minúty 36 sekúnd

Rasca lúčna je aromatická bylinka, ktorá patrí medzi základné prísady v každej kuchyni. Ak si ju chcete dopestovať celkom bio vo vašej záhrade, na vysievanie je najlepší čas v marci. V nasledujúcom článku vám krok za krokom poradíme, ako pestovať rascu.


Príjemné prebudenie so šálkou čaju Dobré ráno

Posledná aktualizácia: 3 minúty 30 sekúnd

Aj vám sa počas zimných mesiacov nechce ráno opustiť útulné teplo postele? Pri rannom vstávaní do práce vám pomôže šálka kvalitného čaju z bio surovín, ktorá vám dodá energiu. Bio čaj Dobré ráno má navyše priaznivé účinky na zdravie


Jediná šálka čaju zmení aj pochmúrnu náladu

Posledná aktualizácia: 3 minúty 27 sekúnd

Čo si predstavíte, keď sa povie šťastie? Pre niekoho to môže byť výhra v lotérii, iný si nadovšetko cení rodinnú pohodu. Zmeniť aj nepríjemný deň na čas plný spokojnosti vám pomôže tiež šálka bio bylinného čaju. Neveríte?


Doprajte si dokonalý relax s čajom z verbeny citrónovej

Posledná aktualizácia: 1minúta 51 sekúnd

Verbena citrónová patrí k bylinkám s nezameniteľnou vôňou a vynikajúcou chuťou. Čaj z nej má navyše množstvo priaznivých účinkov na ľudský organizmus.


Borák lekársky — bylinka, ktorú dopestujete na záhrade aj v kvetináči

Posledná aktualizácia: 2 minúty 30 sekúnd

Borák lekársky pochádza z južnej Európy, konkrétne zo Španielska. Patrí medzi jednoročné rastliny. Ako túto nenáročnú okrasnú bylinku pestovať a aké sú jej účinky na náš organizmus?


Ochladilo sa? Nastal ten pravý čas na lipový čaj

Posledná aktualizácia: 2 minúty 4 sekundy

Horúci lipový čaj s medom a citrónom alebo len tak čistý zahreje, výborne chutí a navyše má aj liečivé účinky. Všetko o jeho priaznivých účinkoch na ľudský organizmus vám prezradíme v nasledujúcom článku.


Oregano si dopestujete v záhrade aj v kvetináči

Posledná aktualizácia: 3 minúty 17 sekúnd

Pravá talianska pizza, mäsové a zeleninové jedlá — tieto pokrmy osobitým spôsobom ochutí pamajorán obyčajný, nazývaný tiež oregano. Zamilovali ste si jeho chuť a vôňu? V nasledujúcom návode nájdete všetko o tom, ako si ho dopestujete na záhrade alebo v črepníku v kuchyni.


Ochutnali ste už štiav?

Posledná aktualizácia: 3 minúty 2 sekundy

Štiav, nazývaný tiež šťavel, nepatrí k bežne pestovaným rastlinám, ak sa preň však raz rozhodnete, iste si ho obľúbite. Ako štiav pestovať, a prečo by ste mali túto nenáročnú rastlinu zaradiť do svojho jedálneho lístka?


Ľubovník bodkovaný

Posledná aktualizácia: 3 minúty 22 sekúnd

Ľubovník bodkovaný je trvalka s liečivými účinkami, ktorú nájdete vo voľnej prírode a môžete si ju pestovať aj v záhradke. Využijete ju najmä vo forme


Medovka lekárska: bylinka s jemnou vôňou a účinkami na zdravie

Posledná aktualizácia: 4 minúty 20 sekúnd

Nenáročná na podmienky pri pestovaní, ozdobí záhradku aj bylinkový záhon, dodá chuť nápojom i jedlám a má tiež liečivé účinky. To všetko v sebe skrýva na pohľad nenápadná medovka lekárska. Prinášame vám rady na jej pestovanie, zber a využitie v domácnosti.


Pestovanie, množenie a využitie levandule

Posledná aktualizácia: 5 minút 42 sekúnd

Liečivá rastlina, na ktorej prítomnosť v záhrade vás ihneď upozorní jej nádherná vôňa a kvety — to je levanduľa lekárska. Dopestovať si ju môžete tiež v črepníku. Ako levanduľu sadiť, akú starostlivosť bude potrebovať a ako ju využiť v domácnosti, vám poradíme v našom článku.


Ligurček - domáce maggi

Posledná aktualizácia: 3 minúty 27 sekúnd

Aromatický ligurček dochutí vaše jedlá a má tiež liečivé účinky. Vypestovať si ho môžete na záhradke, balkóne aj v kuchyni. Aké podmienky bude potrebovať, ako ho zberať a využiť, vám prezradíme v našom článku.


Všetko o pestovaní bazalky a jej účinkoch

Posledná aktualizácia: 4 minúty 58 sekúnd

Čerstvé lístky bazalky s ich nezameniteľnou vôňou pridajú každému pokrmu celkom novú chuť. Ak máte radi talianske jedlá, alebo sa jednoducho radi stravujete, bazalka sa iste stane neoceniteľným prínosom do vašej kuchyne.


Ako pestovať, zberať a využiť kôpor nielen v kuchyni

Posledná aktualizácia: 4 minúty 54 sekúnd

Kôpor záhradný nie je len obľúbenou aromatickou koreninou, má tiež liečivé účinky. Vašim jedlám dodá nezameniteľnú chuť a rozvinia celú kuchyňu. Môžete si ho dopestovať v záhrade, na balkóne aj v interiéri.


Rumanček pravý

Posledná aktualizácia: 1minúta 51 sekúnd

Rumanček pravý (Matricaria chamomila L.) je jednoročná liečivá bylina s rozkonárenou stonkou vysoká 10 – 40 centimetrov. Poznáme ho aj pod názvami harmanček alebo kamilka. Zaujímavosťou je, že na jednej rastline rastú dva druhy kvetov, obojpohlavné a samičie


Koriander siaty

Posledná aktualizácia: 2 minúty 17 sekúnd

Jednoročná bylinka s mimoriadnou vôňou a liečivou silou


Majorán záhradný

Posledná aktualizácia: 2 minúty 41 sekúnd

Majorán záhradný, alebo majoránka je korenie našich starých materí. Na naše územie sa dostal počas križiackych vojen z Jeruzalema. Stredovekí arabskí lekári ho odporúčali najmä proti migréne, kŕčom tváre a pri problémoch s prehĺtaním, tak isto pri opojení liehovými nápojmi. V neskorom stredoveku sa majorán preslávil ako výborný liek proti nádche. Chcete sa dozvedieť viac? Kliknite na nadpis.



Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies