Pestovanie zeleniny

Pestovanie paradajok - krátky návod

V toto článku sa dočítate ako správne pestovať paradajky. Pestovanie paradajok Je to jasné! Paradajky alebo rajčiny ak chcete, patria medzi najviac pestované rastliny v našich záhradách. Či dávate prednosť veľkým mäsitým odrodám alebo drobným čereňovým, ide o jednu z najobľúbenejších rastlín. K dispozícií máme obrovské množstvo druhov, a tak niet divu, že ich záhradkári po celom svete ročne vysadia viac ako 150 miliónov kusov. Aby aj vaše paradajky boli čo najkrajšie, prinášame vám niekoľko tipov na ich pestovanie...


Zeler

Základné informácie o pestovaní zeleru. Zeler voňavý je dvojročná koreňová rastlina, ktorú podľa druhu pestujeme na konzumáciu nadzemnej alebo podzemnej časti. Nie je tajomstvom, že tento silno aromatický kultivar má mnoho liečivých účinkov. Ako si však môžete túto chutnú zeleninu vypestovať? Poznáme dva základné druhy – zeler buľvový a zeler stopkový


Zelenina v tieni

Niektoré druhy zeleniny môžu byť úspešne pestované aj v čiastočnom tieni. Niektoré druhy zeleniny môžu byť úspešne pestované aj v čiastočnom tieni, dokonca im to prospieva. Vo všeobecnosti platí zásada, že v tieni sa dobre darí zelenine, ktorú pestujeme kvôli listom alebo koreňom. V tomto príspevku vám prinášame najčastejšie druhy zeleniny , ktorým sa v tieni darí. Po kliknutí na obrázok vás stránka presmeruje na konkrétnu kategóriu zeleniny a budete si tak môcť vybrať odrodu, ktorá vám najviac vyhovuje.


Pestovanie mrkvy

Ponúkame vám niekoľko rád ako dopestovať chutnú a zdravú mrkvu. Mrkva sa zo semena pestuje v záhradke veľmi ľahko. Základným predpokladom je kvalitné semeno mrkvy. Je to jeden z druhov zeleniny, ktorý nepotrebuje ku svojmu rastu plné slnko, takže ju môžete úspešne pestovať aj v tieni. Mrkvu vysievame do hĺbky približne 2 cm, pričom je dobré sa riadiť informáciami na obale semien. Mrkvu tak isto ako aj mnohé iné druhy zeleniny môžeme podľa termínu zberu rozdeliť na skorú, stredne skorú a neskorú.


Hrach

Obľúbená zelenina našich predkov - hrach. Hrach siaty záhradný je jednoročná rastlina s bohatým koreňovým systémom. Práve vďaka nemu si hrach dokáže obstarať živiny aj tam kde sa to iným rastlinám nepodarí. Je považovaný za nenáročnú plodinu a môže sa vysievať na miestach kde boli predtým vysadené iné rôzne druhy zeleniny. Rovnako je to výborná predplodina pre náročnejšie i menej náročné kultúry. Hrach si nepotrpí na určitý druh pôdy či konkrétnu polohu, najlepšie sa mu darí pri chladnejšom a premenlivejšom počasí. Musíme však dbať aj na to, že hrach neznesie kyslé a mokré pôdy, rovnako nemá rád veľké teplo a sucho.


Pestovanie vo vyvýšených záhonoch

Pestovanie zeleniny vo vyvýšených záhonoch - málo miesta, veľa osohu. Pestovanie poľnohospodárskych plodín vo vyvýšených záhonoch dnes patrí k najobľúbenejším spôsobom pestovania. Ide o moderný spôsob, ktorý so sebou prináša mnoho výhod. Vyvýšené záhony efektne pôsobia v každej záhrade, dajú sa použiť na terasách a na miestach, kde sa klasický záhon dá založiť len ťažko.


Všetko čo už viete o obyčajnej fazuli

Fazuľa je na našom území známa od nepamäti. Je to zelenina, ktorá je podobná hrachu a po dlhé storočia bola jednou z najdôležitejších druhov zeleniny, ktorú naši predkovia pestovali.


Devätoro zdravých paradajok

Pestovanie paradajok je často impulzom pre založenie zeleninovej záhrady. Každý milovník paradajok sníva o pestovaní tých najlepších plodov - pevných, šťavnatých, sladkých a voňavých, ale bez škvŕn či prasklín. Bohužiaľ, existuje len málo druhov zeleniny, ktoré sú náchylnejšie na choroby ako paradajky. Trik na pestovanie veľmi chutných a kvalitných paradajok spočíva vo výbere najlepších odrôd, správnej starostlivosti o rastliny a predchádzaniu problémov skôr, ako k nim dôjde. V tomto článku prinášame niekoľko tipov ako dopestovať paradajky podľa vašich predstáv už v tejto sezóne.


Pestovanie paradajok v nádobách

Pestovanie paradajok v nádobách vôbec nie je náročné a patrí k jednému z naobľúbenejších spôsobov pestovania tejto zeleniny. Aby pestovanie paradjok v nádobách bolo úspešné je potrebné dodržať päť základných pravidiel. Veľkou výhodou pestovania paradajok v nádobách je to že ich môžeme podľa potreby presúvať a zabezpečiť rastlinám ideálne podmienky na ich rast a neskôr aj bohatú úrodu. Kontajnery alebo väčšie kvetináče sú často jediným riešením, ak nemáte k dispozícií záhradu. Môžete ich pestovať na balkónoch, terasách, vetraných zimných záhradách alebo všade tam, kde by ste ich za štandardných okolností nemohli pestovať. Domáce paradajky si tak môžete vychutnať, prakticky kdekoľvek.


Odstraňovanie bočných výhonkov paradajok

Bočné výhonky na paradajkách sa objavujú v „pazuche“ medzi stonkou a vetvičkou rastliny. Keď ich na rastline necháte rásť, stanú sa ako keby ďalším hlavným kmeňom s konármi, kvetmi, plodmi a ešte viac sa rozkonária.


Mykorhízne huby

Mykorhízne huby vám pomôžu zvýšiť úrodu bez toho, aby ste museli používať chemické hnojivá. Vo voľnej prírode sa vyskytujú často, no môžete ich využiť aj pri pestovaní v záhradke.


Čo je to pikírovanie

Ak začínate so záhradkárčením, iste ste sa v mnohých článkoch a návodoch na pestovanie rastlín stretli s pojmom „pikírovanie“. Čo sa pod týmto slovom skrýva, kedy a ako správne pikírovať? Pikírovanie je vlastne rozsádzanie malých priesad z debničiek alebo iných nádob, do ktorých ste vysiali semienka. Malé priesady budú potrebovať viac miesta na svoj rast, preto je ich potrebné presadiť do samostatných črepníkov. Dostatok priestoru umožní rastlinkám vytvoriť silnejší koreňový systém a viac miesta bude mať aj nadzemná časť. Bez pikírovania by dopestované priesady boli slabé, mali tenkú stonku a nerovnomerne by sa vyvíjali. V hustom poraste by sa k nim navyše nedostalo dostatok svetla. Najlepší čas na pikírovanie nastáva, keď sa na mladých rastlinkách okrem klíčnych lístkov objavia aj dva pravé listy. V tomto období sú dostatočne silné na to, aby zvládli presadenie a dokázali sa zakoreniť na novom mieste.


Ktoré rastliny sa majú radi?

Keďže sa niektoré druhy zeleniny a ovocia dokážu navzájom podporovať, pri ich sadení je potrebné dodržiavať isté pravidlá. Tento spôsob sa nazýva partnerské pestovanie. Iné druhy si, naopak, konkurujú. Ak by sa nachádzali v tesnej blízkosti, ich úroda by nebola taká bohatá. Čo s čím sadiť alebo nesadiť, vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.


Dopestujte si baklažán

I keď baklažán nepatrí do zoznamu tradične konzumovanej slovenskej zeleniny, postupne si aj u nás nachádza čoraz viac priaznivcov. Ak zachutil aj vám, môžete si ho dopestovať vo vašej záhradke. Všetky rady o tom, ako pestovať baklažán, nájdete v nasledujúcom článku. Baklažán obsahuje draslík, vápnik, meď a horčík, pričom najviac v ňom nájdete draslíka. Tento minerál je dôležitý pre správnu funkciu nervovej sústavy, pečene, srdca aj svalov. Okrem toho baklažán obsahuje vitamíny A, C a K a antioxidanty. Baklažán pomáha znížiť hladinu cholesterolu, pre vysoký obsah vlákniny prispieva tiež k dobrému tráveniu. Má močopudný účinok a chráni pred vznikom obličkových kameňov. Pomáha znižovať riziko cukrovky, prospieva srdcu a jeho prínos ocenia aj tí, ktorí by sa chceli zbaviť nadbytočných kilogramov.


Kedy vysadiť a ako pestovať sloní cesnak

Sloní cesnak s rozmermi hlavičky v priemere až 10 cm sa od klasického cesnaku nelíši len svojimi rozmermi. Obsahuje menej aromatických látok a jeho chuť pripomína pór. Pripravili sme pre vás návod na to, ako si ho dopestujete.


Kedy je najlepší čas na sadenie cesnaku

Cesnak je plodina, ktorá obohatí váš jedálny lístok o množstvo výživných látok, navyše nie je náročný na starostlivosť. Ak ste sa rozhodli pestovať cesnak vo vašej záhradke, poradíme vám, kedy je najlepší čas na jeho sadenie. Nezabudli sme ani na dôležité tipy pri pestovaní.


Jesenný výsev špenátu sa postará o skorú jarnú úrodu

Chceli by ste mať hneď na jar k dispozícii bohatú úrodu plnú dôležitých vitamínov a minerálov? Postará sa o ňu jesenný výsev špenátu. Poradíme vám, kedy sadiť a dozviete sa tiež, prečo špenát prospieva zdraviu.


Úroda plná vitamínov

Jeseň je čas dozrievania viacerých plodín. V záhradkách sa zberá úroda koreňovej zeleniny, kapusty, dozrievajú poslednú rajčiaky či tekvice. Počas tohto ročného obdobia si preto môžeme dopriať pochúťky plné vitamínov, ktoré pripravia náš organizmus na nastávajúcu zimu. Viete, aký poklad sa skrýva v zelenine, ktorú ste si dopestovali? Vedeli ste, že kapusta obsahuje kyselinu mliečnu, ktorá prispieva k vytvoreniu zdravej flóry v črevách? Vytvára tak základ pre dobrú imunitu. Kapusta obsahuje tiež vitamíny A, B, C a K a obohatí organizmus o dôležité minerály (sodík, vápnik, železo, draslík). Táto hlúbová zelenina prospieva štítnej žľaze, tráveniu a pomáha chrániť pre rakovinou.


Jeseň — čas na sadenie cibule

Cibuľa, ktorú si vysadíte na jeseň, získa oproti jarnej výsadbe náskok. Po pokojnom zimnom období bude pripravená rýchlejšie vyklíčiť a prinesie vám hojnú úrodu. Cibuľa je do veľkej miery odolná voči chladu, na ochranu pred mrazmi môžete záhon prekryť čečinou alebo geotextíliou. Vedeli ste, že cibuľu ľudia konzumujú už niekoľko tisícročí? Táto zdravá cibuľovina je výborným doplnkom jedál studenej aj teplej kuchyne. Na našom území sa začala pestovať približne 500 rokov pre. n. l. Okrem jej prínosu v podobe nezameniteľnej chute oceníte aj jej priaznivé účinky na zdravie. Nie nadarmo sa cibuľa stala súčasťou mnohých babských receptov na liečbu rôznych neduhov. Cibuľa pomáha pri prechladnutí a bežných vírusových infekciách dýchacích ciest. Jej dezinfekčné účinky pomáhajú pri oparoch. Zmierňuje opuch aj alergické reakcie pri poštipnutí hmyzom a ženy iste ocenia tiež jej prínos pre krásu. Posilňuje totiž vlasy a nechty. Navyše obsahuje účinné látky, ktoré pomáhajú rozpúšťať krvné zrazeniny a udržiavať zdravie ciev.


Mikrozelenina — viac ako trend v zdravej výžive

Mikrozelenina dodá organizmu dôležité enzýmy, rastlinné bielkoviny, vitamíny a minerály. Môžete si ju pridať na obložený chlieb, do smoothies alebo šalátov. Jej pestovanie pritom vôbec nie je zložité. Na začiatok vám postačí náš krátky návod.


Ako si vypestovať chrumkavý šalát

Listy šalátu s ich znamenitou, jemnou chuťou sú vítanou prílohou k jedlám teplej i studenej kuchyne a vynikajúco chutia aj samotné


Ochutnali ste už čakanku? Doprajte si túto zeleninu z vlastnej záhradky

Čakanka šalátová patrí napriek svojej lahodnej chuti k menej pestovaným druhom. Rozhodli ste sa ju ochutnať? Prezradíme vám, ako čakanku pestovať, aby vám priniesla bohatú úrodu.


Doprajte si vynikajúcu chuť domácej rebarbory

Rebarbora má príjemnú, kyslastú chuť, ktorá najlepšie vynikne v koláčoch, pripraviť sa z nej dá aj džem. Táto rastlina, ktorá pochádza z Ázie, má priaznivé účinky tiež na zdravie. Ako rebarboru pestovať, aby sa jej darilo vo vašej záhrade?


Pestovanie kapusty pekinskej

Kapusta pekinská je veľmi výživná zelenina pochádzajúca z východnej Ázie. Do našich končín sa dostala v priebehu 18. storočia a veľmi dobre sa udomácnila. Je často zamieňaná s čínskou kapustou, ktorej mäsité listy vyrastajú na stopkách a nie priamo z hlúbika. Vypestovať si ju môžete vo vašej záhrade.


Dopestujte si karfiol Veronica F1

Máte radi menej tradičné druhy zeleniny? Potom vás iste osloví karfiol Veronica. Jeho zaujímavý vzhľad zelenej farby ozdobí vaše jedlá. Ako si karfiol Veronica F1 vypestovať zo semien?


Nastal čas na vysievanie reďkovky čiernej na jesenný zber

Júl je ideálny čas na vysievanie niektorých druhov zeleniny. Patrí k nim aj reďkovka čierna, ktorá je menej často pestovanou zeleninou, prinesie vám však množstvo chutnej a zdravej úrody



Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies