Pestovanie zeleniny

5 dôvodov, prečo začať pestovať cviklu

Posledná aktualizácia: 3 minúty 4 sekundy

Cvikla bola obľúbenou potravinou už v starovekom Ríme, kde ju dokonca používali ako liek. A neboli ďaleko od pravdy — obsahuje totiž množstvo pre zdravie dôležitých látok. Navyše je nenáročná. Pestovať cviklu a pochutnať si na nej tak môže aj začínajúci záhradkár.


Ako dopestovať zdravé a chutné papriky

Posledná aktualizácia: 2 minúty 54 sekúnd

Pomaly sa blíži máj a s ním aj ideálny čas na sadenie papriky z dopestovaných priesad. Aké miesto im vybrať, ako ich vysadiť a ako sa o papriku starať, aby ste sa dočkali bohatej úrody? To všetko sa dozviete v nasledujúcom článku.


Dopestujte si chrumkavú hlávkovú kapustu

Posledná aktualizácia: 3 minúty 22 sekúnd

Radi si pochutnáte na šťavnatých, a zároveň chrumkavých kapustových listoch? Dopestujte si vlastnú kapustu plnú vitamínov a minerálnych látok. Ako na to, vám povieme v nasledujúcom článku.


Máte radi chilli papričky? Ešte ich stihnete vysadiť!

Posledná aktualizácia: 2 minúty 41 sekúnd

Chilli papričky sú obľúbenou pochúťkou každého, kto má rád štipľavé jedlo. Vyberať si pritom môžete z množstva odrôd, líšiacich sa tvarom, farbou a najmä pálivosťou. Priesady sa vysádzajú až po troch zamrznutých, stihnete si ich preto ešte predpestovať.


Postarajte sa o špargľu na jar — práve teraz dozrieva

Posledná aktualizácia: 2 minúty 53 sekúnd

Pestujete špargľu a už sa neviete dočkať úrody? V nasledujúcom článku sme si pre vás pripravili zoznam činností, na ktoré by ste pred sezónou nemali zabudnúť.


Ako založiť vyvýšený záhon?

Posledná aktualizácia: 3 minúty 24 sekúnd

Vyvýšené záhony vytvoria v záhrade, na terase či balkóne kompaktné, a najmä úrodné, miesto na pestovanie rastlín. V nasledujúcom článku vám prinášame kompletný návod, ako založiť vyvýšené záhony tak, aby vám prinášali bohatú úrodu.


Pestovali ste už rebarboru?

Posledná aktualizácia: 2 minúty 44 sekúnd

Aj vám sa zbiehajú slinky, keď si predstavíte domáci rebarborový koláč starej mamy? Rebarbora je tradičná rastlina, ktorá má svoje významné miesto i v modernej kuchyni. Cenená je pre svoju výnimočnú chuť a priaznivé účinky na zdravie. Viac o nej si povieme v nasledujúcom článku.


Je čas sadiť jarný hrášok

Posledná aktualizácia: 3 minúty 4 sekundy

Radi si pochutnáte na sladkých zrnkách jarného hrášku? Najšťavnatejší a najchutnejší je ten, ktorý si sami dopestujete. Keďže rastie vertikálne a nezaberie veľa miesta, zasiať ho môžete dokonca aj do kvetináča.


Nenáročná petržlenová vňať porastie aj v kvetináči

Posledná aktualizácia: 2 minúty 39 sekúnd

Vedeli ste, že petržlenovú vňať si môžete dopestovať aj bez toho, aby ste pestovali koreňový petržlen? Môžete ju zasiať v zeleninovej záhradke alebo v kvetináči.


6 dôvodov, prečo si založiť vyvýšené záhony

Posledná aktualizácia: 3 minúty 4 sekundy

Vyvýšené záhony sú vhodné na pestovanie takmer všetkých rastlín. Môžete do nich zasadiť šťavnaté paradajky, sladkú mrkvu, chrumkavú cuketu aj chutné bylinky. Rovnako dobre sa v nich bude dariť okrasným kvetom a drobnému ovociu. Aké ďalšie výhody so sebou prinášajú? To sa dočítate v nasledujúcich odsekoch.


Chcete si dopestovať stopkový zeler? Zasaďte ho práve teraz!

Posledná aktualizácia: 2 minúty 18 sekúnd

Máte radi pikantnú, korenistú chuť zeleru? Na konci februára a úvodom marca je ideálny čas vysadiť stopkový zeler.


Kde predpestovať priesady?

Posledná aktualizácia: 3 minúty 49 sekúnd

Predpestovanie priesad je dôležité z viacerých ohľadov. Pri rastlinách s dlhým vegetačným obdobím zabezpečí zber úrody pred príchodom zimy, pri iných druhoch výrazne posunie termín zberu. Dôležité je tiež pri letničkách a iných kvetoch. Kde však priesady predpestovať, aby ste získali zdravé a silné rastlinky?


Máte radi cícer? Dopestujte si ho vo vašej záhrade!

Posledná aktualizácia: 2 minúty 58 sekúnd

Cícer je nielen chutná, ale tiež veľmi zdravá strukovina plná vitamínov a minerálov. Pochváliť sa môže, napríklad, vysokým obsahom železa a bielkovín. Okrem toho je cícer nenáročný na pestovanie, tak prečo si túto chutnú strukovinu nevysiať vo vlastnej záhrade? V nasledujúcich odsekoch sme si pre vás pripravili kompletný návod, ako cícer pestovať.


Cibuľa Birnformage: Objavte jedinečnú odrodu s vynikajúcimi vlastnosťami

Posledná aktualizácia: 2 minúty 5 sekúnd

Ak ste hľadali nezvyčajnú a chutnú odrodu cibule, ktorá sa vyznačuje nielen svojou chuťou, ale aj svojím jedinečným tvarom, potom ste na správnom mieste.


Začíname s pestovaním: Kompletný sprievodca od výsevu po presádzanie

Posledná aktualizácia: 4 minúty 16 sekúnd

V tomto článku sa vydáme na cestu pestovania zeleniny od úplného začiatku až po úspešné presádzanie. Spolu objavíme, ako si vybrať správne semená zeleniny, ich výsev, a čo všetko potrebujeme vedieť, aby sme z malých semienok vypestovali kvalitnú úžitkovú záhradu. Podelíme sa aj o naše vlastné skúsenosti a tipy, ktoré sme získali rokmi pestovania.


Osevný plán druhovej výsadby alebo čo po čom pestovať

Posledná aktualizácia: 3 minúty 36 sekúnd

Jedným zo základných pravidiel pestovania zeleniny je nesadiť rovnaké druhy viac rokov po sebe na tom istom mieste. Ako si teda naplánovať výsadbu, aby bola úroda čo najvyššia?


Zasaďte si jarnú cibuľu!

Posledná aktualizácia: 3 minúty 45 sekúnd

Hoci to vonku ešte tak nevyzerá, pomaly sa blíži jar a s ňou aj začiatok záhradkárskej sezóny. Medzi prvými plodinami, ktoré môžete začať sadiť už vo februári, je práve cibuľa. Akú odrodu zvoliť a ako ju sadiť?


Agroperlit: Prírodný materiál, ktorý prináša viacero výhod

Posledná aktualizácia: 2 minúty 12 sekúnd

Hľadáte možnosti ako vylepšiť kvalitu vašej pôdy a dopestovať zdravé a silné priesady? Potom vás zaujme Agroperlit — prírodný materiál, ktorý vašej záhrade prinesie mnoho benefitov.


Agroperlit: Ako zlepšiť kvalitu pôdy a rastlín?

Posledná aktualizácia: 2 minúty 44 sekúnd

Nerastú vám rastliny vo vašej záhrade tak dobre, ako by ste chceli? Máte problém s ťažkou pôdou alebo prílišným zavodnením? Riešením môže byť Agroperlit – expandovaná prírodná sopečná hornina s mimoriadne pozitívnymi vlastnosťami.


Ako správne použiť Agroperlit pri pestovaní?

Posledná aktualizácia: 3 minúty 31 sekúnd

Chceli by ste vo vašej záhradke využívať všetky benefity, ktoré vám prináša používanie Agroperlitu? Poradíme vám kedy, kde a ako ho môžete aplikovať.


Predstavujeme vám agroperlit – vlastnosti, výhody a použitie

Posledná aktualizácia: 3 minúty 23 sekúnd

Stretli ste sa už niekedy s pojmom „perlit“? Ide o prírodný materiál, ktorý má veľký význam v záhradníctve a pri pestovaní rastlín. V našej ponuke ho môžete nájsť pod značkou Agroperlit. Viac vám o ňom prezradíme v nasledujúcich odsekoch.


Prirodzení predátori škodcov – 1. časť

Posledná aktualizácia: 3 minúty 45 sekúnd

Chceli by ste pestovať zeleninu a iné plodiny vo vašej záhrade bez použitia chémie? Bio pestovanie je v dnešnej dobe čoraz viac vyhľadávané aj záhradkármi. Ako však bojovať proti škodcom bez chemických postrekov?


Pestovanie tekvicovitých zelenín

Posledná aktualizácia: 8 minút 28 sekúnd

Pestovanie tekvicových zelenín predstavuje fascinujúci spôsob obohatenia svojej záhrady o výnimočné plodiny. Tento článok vám poskytne ucelený pohľad na proces pestovania tekvíc, uhoriek a iných tekvicových plodov. Článok vás prevedie krok za krokom od výberu vhodných odrôd a prípravy pôdy po úspešnú starostlivosť počas celého vegetačného obdobia. Objevte užitočné tipy a triky, ktoré vám pomôžu dosiahnuť bohatú úrodu a zároveň sa dočkáte chutných a zdravých plodov, ktoré môžete využiť v kuchyni. Oživte svoju záhradu vlastnoručne vypestovanými tekvicami, uhorkami, cuketami či melónmi


5 dôvodov, prečo pestovať mikrozeleninu

Posledná aktualizácia: 2 minúty 50 sekúnd

Počuli ste už o mikrozelenine? Ide o veľmi jednoduchý spôsob, ako si doma dopestovať chutné čerstvé vitamíny s minimálnou námahou. To však ani zďaleka nie je všetko, čo mikrozelenina ponúka. Poďte sa s nami pozrieť na 5 dôvodov, prečo by ste ju mali začať pestovať.


Pestujete špargľu? Toto nezabudnite urobiť pred zimou

Posledná aktualizácia: 1minúta 42 sekúnd

Radi by ste si na jar pochutnali na chutných mladých výhonkoch špargle? Aby bola budúcoročná úroda bohatá, je potrebné sa o špargľu na jeseň vhodne postarať. Pripravili sme si pre vás preto jednoduchý prehľad činností, na ktoré by ste nemali zabudnúť.


Hnojenie maštaľným hnojom – ktorý vlastne použiť?

Posledná aktualizácia: 3 minúty 12 sekúnd

Jesenné rýľovanie záhrady sa často spája s hnojením záhonov. Najstarším a stále veľmi často používaným hnojivom je maštaľný hnoj. Existuje však niekoľko rôznych druhov a každý má svoje špecifické vlastnosti. Pripravili sme si preto pre vás krátky prehľad, aby ste vedeli pre vašu záhradu zvoliť ten správny.


Jesenné rýľovanie krok za krokom

Posledná aktualizácia: 4 minúty 7 sekúnd

Stihli ste už tohtoročné rýľovanie záhrady? Ak je vašou odpoveďou nie, potom je najvyšší čas zobrať do ruky rýľ a pustiť sa do práce. Ak neviete, ako správne postupovať, v nasledujúcom článku sme pre vás pripravili jednoduchý prehľad o druhoch a tiež postupoch rýľovania.


Ako na jesenné hnojenie úžitkovej záhrady?

Posledná aktualizácia: 4 minúty 17 sekúnd

Pôda, na ktorej ste počas sezóny pestovali rôzne druhy zeleniny či ovocia, je na jeseň vyčerpaná. Aby ste sa aj na budúci rok dočkali bohatej úrody, je potrebné záhony pohnojiť. Ako na to?


Ako na jesenné rýľovanie záhrady?

Posledná aktualizácia: 4 minúty 6 sekúnd

Aj vás, pri pomyslení na koniec záhradkárskej sezóny a rýľovanie, už začínajú bolieť kríže? Je však skutočne prospešné pre pôdu a môže zvýšiť úrodnosť? Odpoveď nájdete v nasledujúcom článku.


Koreňová zelenina - veľký prehľad

Posledná aktualizácia: 19 minút 26 sekúnd

Koreňová zelenina je dôležitou súčasťou zdravej výživy. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré sú pre naše telo nevyhnutné. V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o koreňovej zelenine, vrátane jej druhov, výživových hodnôt a spôsobov prípravy. Koreňová zelenina je skupina rastlín, ktorých jedlé sú podzemné časti, napríklad korene, hľuzy alebo podzemky. Patria sem napríklad mrkva, petržlen, zeler, repa, paštrnák, kaleráb, reďkovka, chren. Koreňová zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Obsahuje najmä vitamíny A, C, K a B6, ako aj minerály ako draslík, horčík a železo. Vláknina je dôležitá pre zdravé trávenie a sýtosť.


Maslová tekvica — bohatá úroda od augusta až do prvých mrazov

Posledná aktualizácia: 3 minúty 7 sekúnd

Práve teraz ju nájdete dozrievať v záhradkách a vo veľkom sa objavuje aj na pultoch v obchodoch. Reč je o maslovej tekvici, veľmi chutnej a najmä zdravej plodine. Chcete o nej vedieť viac?


Pestovanie hlúbovín - veľký prehľad

Posledná aktualizácia: 25 minút 37 sekúnd

Hlúboviny sú rastliny, ktoré po botanickej stránke patria do čeľade kapustovitých Brassicaceae. Patrí k nim kapusta hlávková, kapusta čínska, karfiol, kel hlávkový, kel ružičkový, kel kučeravý či kaleráb. Majú spoločný pôvod v kapuste obyčajnej Brassica oleracea, ktorá doteraz rastie divo v oblastiach stredomorského pobrežia, v západnej, strednej a východnej Európe vo východnej Ázii. Vytvárajú väčšinou rozlične vysoké hlúby. na ktorých sa tvorí hlávka alebo ružica listov, prípadne zdužnatené súkvetie (karfiol) alebo byľovú hľuzu-buľvu (kaleráb). Sú to dvojročné rastliny, ktoré v prvom roku zhromažďujú zásobné látky v rezervných orgánoch, v druhom roku tvoria byľ a kvety.


Pestujete čakanku? Toto nezabudnite spraviť na jeseň

Posledná aktualizácia: 2 minúty 41 sekúnd

Listy čakanky sú skvelým zdrojom mnohých vitamínov a zdraviu prospešných látok. Ich konzumácia je preto pre telo veľkým prínosom, najmä počas blížiacich sa zimných mesiacov. Vedeli ste, že si môžete jej čerstvé puky dopriať aj uprostred zimy?


Vedeli ste, že mrkvu a petržlen môžete sadiť už na jeseň?

Posledná aktualizácia: 2 minúty 20 sekúnd

Mrkvu a petržlen môžete vysadiť aj neskoro na jeseň. Ich semienka prezimujú v pôde a vyklíčia až na jar. Na úrodu sa pritom môžete tešiť o niekoľko týždňov skôr ako v prípade jarnej výsadby.


Osevné postupy v zeleninovej záhradke

Posledná aktualizácia: 3 minúty 10 sekúnd

Stretli ste sa už s výrazmi „plodiny prvej, druhej či tretej trate“ a pýtali ste sa, čo to znamená? V nasledujúcom článku si rozoberieme klasický trojhonový osevný postup, vďaka ktorému sa bude zelenine na vašej záhrade dobre dariť.


Základné pravidlá pestovania. Poznáte ich všetky?

Posledná aktualizácia: 4 minúty 2 sekundy

Každá záhradka bez ohľadu na jej veľkosť sa môže stať efektívnym a bohatým zdrojom úrody plnej vitamínov. Pýtate sa, ako to dosiahnuť? Aby zasadené plodiny hojne rodili, je potrebné pri výsadbe a plánovaní dodržiavať niekoľko základných pravidiel.


Nerodia vám cukety? Skúste tento tip!

Posledná aktualizácia: 2 minúty 1sekunda

Cukety sú rastliny, ktoré záhradkári obľubujú pre bohatú úrodu. Občas sa však stane, že cuketa prestane rodiť. Poradíme vám, v čom môže byť problém a čo v takomto prípade robiť.


Čo s prebytkom doma vypestovaných paradajok.

Posledná aktualizácia: 2 minúty 39 sekúnd

Paradajky patria medzi najobľúbenejšie plodiny pestované v záhradách a na záhradkách po celom svete. Ich výsadba a starostlivosť o ne môže priniesť hojnosť plodov, ktoré niekedy môžu vytvoriť nadbytok. Ak zápasíte s prebytkom zrelých paradajok, tu je niekoľko nápadov, ako ich využiť a zároveň si vytvoriť chutné a užitočné produkty.


Zasaďte ešte tieto plodiny

Posledná aktualizácia: 2 minúty 24 sekúnd

Hoci sa koniec leta už pomaly blíži, pestovateľská sezóna ani zďaleka nekončí. Spolu s augustom prichádza čas na ďalšiu výsadbu – na uvoľnené záhony môžete vysiať plodiny s krátkou vegetačnou dobou. Chutnú čerstvú zeleninu tak budete môcť zberať až do neskorej jesene, či dokonca až do jari.


Pestujete papriku? Počas leta bude potrebovať dostatok vlahy a živín

Posledná aktualizácia: 1minúta 58 sekúnd

Paprika s jej sviežou a zároveň výraznou chuťou je obohatením každého šalátu, chleba s nátierkou či zeleninovej oblohy. Nemôže chýbať ani v niektorých obľúbených letných jedlách. Aby ste sa dočkali bohatej úrody aj vo vašej záhrade, poradíme vám, ako sa o ňu starať.


Dopestujte si ružičkový kel plný výživných látok

Posledná aktualizácia: 2 minúty 39 sekúnd

Ružičkový kel patrí k plodinám, ktoré sú náročné na živiny. Pestuje sa na rýchle spracovanie bez uskladňovania, vhodný je aj na mrazenie. Ako vysievať a starať sa oň, aby vám priniesol bohatú úrodu?


Na vysievanie kôpru je čas až do júla

Posledná aktualizácia: 2 minúty 14 sekúnd

Vynikajúci do rôznych varených jedál, polievok aj do zaváranín. Kôpor je obľúbenou prísadou pre jeho výraznú chuť a pozitívne účinky na zdravie. Ak ho ešte nemáte aj vo vašej záhrade, je najvyšší čas ho vysiať.


Pestovanie brokolice na jesenný zber

Posledná aktualizácia: 1minúta 38 sekúnd

Ak ste sa rozhodli pre pestovanie brokolice, v júni je najvyšší čas na vysievanie semien priamo na záhon. Ako postupovať, aby sa jej u vás v záhradke darilo?


Nestihli ste zasiať uhorky? Najvyšší čas je v júni

Posledná aktualizácia: 2 minúty 29 sekúnd

Aj v polovici júna je stále čas na výsev niektorých druhov šalátových uhoriek a nakladačiek. Ktoré odrody sú na to vhodné a ako pestovať uhorky, aby vám priniesli bohatú úrodu?


Pestovanie cvikly od výsevu až po zber

Posledná aktualizácia: 2 minúty 4 sekundy

Medzi plodiny s vysokým obsahom vitamínov a minerálov patrí jednoznačne cvikla. Jej výsev si môžete naplánovať na jún aj na hriadky, na ktorých ste pred tým mali zeleninu s krátkou vegetačnou dobou. Poradíme vám, ako pestovať cviklu tak, aby vám priniesla čo najväčší úžitok.


Doprajte si reďkovku počas celého leta

Posledná aktualizácia: 2 minúty 22 sekúnd

Míňa sa vám v záhrade reďkovka a chceli by ste si dopestovať ďalšiu? Niektoré odrody môžete siať do konca augusta alebo až do septembra. Stačí len zvoliť vhodné stanovisko a odstupy medzi vysievaním.


Fazuľu môžete vysiať aj v júni

Posledná aktualizácia: 2 minúty 42 sekúnd

Zelené či žlté struky aj pestrofarebné fazuľky. Fazuľa je plodina, ktorá ponúka mnoho možností každému záhradkárovi. Ak ste to doteraz nestihli, vysievať priamo na záhon ju môžete aj v júni.


Patizón – viac ako zvláštna tekvica

Posledná aktualizácia: 6 minút 39 sekúnd

Diskovitý tvar, zvlnené okreje a biela, oranžová či zelená farba sú typické poznávacie znaky patizónu. Za nezvyčajným vzhľadom sa však ukrýva chutná odroda tekvice, ktorá je vítaným obohatením každého jedálnička.


Pestovanie brokolice od semienka až po zber

Posledná aktualizácia: 3 minúty 55 sekúnd

Brokolica je veľmi chutná zelenina, bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Túto ľahko stráviteľnú plodinu môžete konzumovať surovú alebo upravenú takmer akýmkoľvek spôsobom. Jej pestovanie nie je vôbec zložité a ako na to, vám poradíme v nasledujúcom článku.


Ako na pestovanie kukurice?

Posledná aktualizácia: 4 minúty 3 sekundy

K chutiam leta neodmysliteľne patrí varená kukurica. Sladučké šúlky sa vo veľkom predávajú na kúpaliskách, festivaloch a rôznych iných hromadných akciách, kúpiť si ju môžete aj surovú. Kukurica cukrová je však nenáročná rastlina, ktorú si jednoducho môžete dopestovať aj u vás na záhrade. Ako na to?


Mulčovanie – čo to je a aké sú jeho výhody?

Posledná aktualizácia: 3 minúty 42 sekúnd

Nastielanie či mulčovanie – pre niekoho známe, pre niekoho neznáme záhradkárske pojmy. Čo to vlastne je a oplatí sa tým zaoberať? Na tieto otázky vám odpovieme v nasledujúcom článku.


Jarný cesnak – všetko čo o ňom potrebujete vedieť

Posledná aktualizácia: 3 minúty 26 sekúnd

Cesnak je neoddeliteľnou súčasťou každej kuchyne. Má jemne štipľavú chuť, obsahuje vitamíny a minerály dôležité pre zdravie a môže sa popýšiť prírodnými antibiotickými účinkami. Kvalitný domáci cesnak si môžete dopestovať aj vo vašej záhrade – nie je to vôbec náročné. Spolu s prichádzajúcou jarou nastáva čas na jeho vysádzanie.


Prvé jarné vitamíny – odolná zelenina, ktorú môžete vysadiť už v marci

Posledná aktualizácia: 3 minúty 34 sekúnd

Nový rok, nový začiatok. Aj pre záhradkárov. Prvé jarné slniečko je signálom, že je čas začať s výsadbou zeleniny. Ktoré druhy sa hodia na skorú jar?


Chren dedinský prinesie vynikajúcu chuť aj na váš stôl

Posledná aktualizácia: 4 minúty 33 sekúnd

Nenáročný, odolný a prekvapivo zdravý – to je chren dedinský, koreňová zelenina, ktorá sa tradične pestuje aj našich záhradách. Chcete vedieť ako na to? Čítajte ďalej!


Dopestujte si v záhradke bôb

Posledná aktualizácia: 4 minúty 17 sekúnd

Bôb je strukovina, ktorú ľudstvo pozná už celé tisícročia. Keďže obsahuje množstvo dôležitých živín a je nenáročný na pestovanie, kedysi tvoril neoddeliteľnú súčasť stravy najmä chudobných ľudí. Pre jednoduchosť jeho pestovania je tiež ideálnou plodinou do každej záhrady.


Všetko čo potrebujete vedieť o predpestovaní priesad – 2. časť

Posledná aktualizácia: 3 minúty 31 sekúnd

V prvej časti článku o predpestovaní priesad sme sa venovali úvodným krokom, ako sú sadenie a podmienky, ktoré sú pre priesady dôležité. Keď semienka vyklíčia a začnú tvoriť pravé listy, je načase začať s pikírovaním.


Všetko čo potrebujete vedieť o predpestovaní priesad – 1. časť

Posledná aktualizácia: 4 minúty 4 sekundy

Jar sa už nezadržateľne blíži a je načase myslieť na rastliny s dlhším vegetačným obdobím. Aby ste z nich získali bohatú úrodu, mali by ste pomaly začať s predpestovaním priesad.


Naplánujte si záhony na nastávajúcu sezónu

Posledná aktualizácia: 3 minúty 25 sekúnd

Vedeli ste, že jedným z dôležitých krokov na dopestovanie bohatej úrody je plánovanie? Vďaka správne zostavenému výsadbovému rozvrhu budete môcť naplno využiť potenciál vašej záhrady. Ako takýto plán zostaviť?


Ako zasadiť a pestovať olivovník na Slovensku

Posledná aktualizácia: 8 minút 33 sekúnd

Olivovníky sú už tisíce rokov zdrojom výživy, potešenia a krásy. Tento odolný vždyzelený strom je atraktívnym doplnkom každej domácej záhrady a môže poskytnúť radosť na celý život. Či už hľadáte črepníkovú rastlinu alebo dospelý strom, tento článok vám poskytne všetky informácie, ktoré potrebujete na správny výber, výsadbu a starostlivosť o váš olivovník.


November – čas na vápnenie záhrady

Posledná aktualizácia: 3 minúty 59 sekúnd

Pred zimou, keď je už všetka úroda zozbieraná, nastáva ideálny čas na starostlivosť o pôdu. Okrem hnojenia, rýľovania a trhania buriny je dôležité venovať pozornosť aj vápneniu záhrady. Prečo a ako správne postupovať?


Ako spracovať a uskladniť tekvicu, papriku, cesnak či cibuľu?

Posledná aktualizácia: 3 minúty 25 sekúnd

Bohatá úroda robí radosť každému záhradkárovi, nespotrebovanú zeleninu je však potrebné uložiť na vhodné miesto, kde vám vydrží po celú zimu. Ktorú zeleninu si môžete uskladniť v pivnici a za akých podmienok?


Ako uskladniť koreňovú zeleninu?

Posledná aktualizácia: 2 minúty 40 sekúnd

Koreňovú zeleninu, ktorú hneď neskonzumujete, je potrebné spracovať alebo uskladniť. Keďže väčšina z nej nie je vhodná na mrazenie ani zaváranie, okrem chrenu a mrkvy, je potrebné umiestniť ju v pivnici. Pri vhodných podmienkach tak vydrží celé mesiace.


Pripravte sa na skladovanie zeleniny

Posledná aktualizácia: 2 minúty 33 sekúnd

Potešila vás tento rok záhrada bohatou úrodou? Potom budete určite chcieť vedieť, ako správne uskladniť zeleninu, aby ste si na čerstvých vitamínoch mohli pochutnávať celú zimu. Dôležité sú nielen správna teplota a vlhkosť, ale aj príprava priestoru a zber úrody. Všetko potrebné sa dozviete v nasledujúcom článku.


Ako pestovať pór a ako sa oň starať

Posledná aktualizácia: 4 minúty 25 sekúnd

Pór sa pestuje pomerne ľahko, pokiaľ mu poskytnete dostatok vody, živín a slnečného svetla. Pór je výdatným zdrojom vitamínov A a C, ako aj železa a vápnika. Obsahuje tiež antioxidanty, ktoré pozitívne vplývajú na naše zdravie chránia nás pred vznikom nádorových ochorení.


Hokkaido tekvica – oranžová vitamínová bomba jesene

Posledná aktualizácia: 3 minúty 54 sekúnd

Počas jesenných mesiacov na záhradách postupne dozrievajú rôzne druhy tekvíc. Jedna z nich si však získala špeciálnu obľubu a stala sa typickým symbolom jesene. Je ňou tekvica Hokkaido, sýto oranžová a nenáročná tekvica, plná vitamínov a minerálnych látok.


Päť najčastejšie pestovaných druhov tekvíc

Posledná aktualizácia: 3 minúty 46 sekúnd

Spolu s jeseňou prichádza obdobie dozrievania tekvíc. V nasledujúcom článku vám priblížime 5 druhov tekvíc, na ktoré najčastejšie narazíte v obchodoch, a ktoré si ľahko vypestujete aj na záhrade


Čo so semiačkami tekvice?

Posledná aktualizácia: 3 minúty 59 sekúnd

Hádam každý z nás si rád pochutná na tekvicovej polievke, dozlatista upečenej tekvici či na tekvicovom koláči. Spôsobov, ako spracovať chutnú a zdravú dužinu tekvice je nespočetne veľa. Vedeli ste však o tom, že zužitkovať sa dajú aj tekvicové semiačka? V nasledujúcich odsekoch vám ukážeme, na čo všetko sa jadierka tekvice dajú využiť.


Zelené hnojenie

Posledná aktualizácia: 3 minúty 17 sekúnd

Veľmi ekologickým a k prírode šetrným spôsobom, ako prihnojiť záhradu, je zelené hnojenie. Ide o rastliny, ktoré sa sadia na prázdne záhony s cieľom obohatiť pôdu o živiny. Typickými predstaviteľmi sú, napríklad, ďatelina, vika siata alebo bôb konský.


Letné tipy na bohatú úrodu rajčín

Posledná aktualizácia: 3 minúty 40 sekúnd

Už úvodom leta sa začínajú na rajčinách objavovať prvé plody. Práca záhradkára tým však nekončí. Ako sa starať o rajčiny, aby ste z nich získali bohatú úrodu?


Ako a kedy zberať cibuľu

Posledná aktualizácia: 2 minúty 50 sekúnd

Priniesla vám starostlivosť o cibuľu hojnú úrodu? Čas na zber cibule nastáva počas horúceho augusta. Ako spoznáte, že je už naozaj dozretá?


Ako pestovať ibištek jedlý

Posledná aktualizácia: 2 minúty 7 sekúnd

Keď sa povie ibištek, väčšina z nás si predstaví jeho nádherne rozkvitnuté kvety. Môžete si ho však tiež pestovať na konzumovanie. Ako pestovať ibištek jedlý, sa dozviete v našom článku.


V júli je čas na zber mangoldu — ako ho čo najlepšie uskladniť?

Posledná aktualizácia: 2 minúty 3 sekundy

Mangold patrí medzi menej často pestované druhy. Táto zelenina s vysokým obsahom živín svojou chuťou pripomína špenát. Ak ste si ho na jar zasiali, v júli môžete začať so zberom svojej úrody.


Skorý kaleráb môžete zasiať aj v júli

Posledná aktualizácia: 2 minúty

Ak sa vám na úvod leta v záhrade uvoľnili hriadky, môžete začať s vysievaním niektorých druhov s krátkym vegetačným obdobím. Zeleninou, ktorá vám prinesie úrodu už o necelých 80 dní, je aj skorý kaleráb.


Doprajte si čerstvý hlávkový alebo listový šalát aj na jeseň

Posledná aktualizácia: 1minúta 40 sekúnd

Jeseň je obdobím, kedy v záhradke dozrievajú mnohé druhy ovocia aj zeleniny. Medzi nimi si môžete dopriať tiež jemné lístky šalátu. Hlávkový šalát z júlového výsevu budete môcť zberať počas septembra až októbra, rovnako, ako šalát listový. Ako na jeho pestovanie?


Nastal čas na vysievanie reďkovky čiernej na jesenný zber

Posledná aktualizácia: 2 minúty 6 sekúnd

Júl je ideálny čas na vysievanie niektorých druhov zeleniny. Patrí k nim aj reďkovka čierna, ktorá je menej často pestovanou zeleninou, prinesie vám však množstvo chutnej a zdravej úrody


Dopestujte si karfiol Veronica F1

Posledná aktualizácia: 2 minúty 18 sekúnd

Máte radi menej tradičné druhy zeleniny? Potom vás iste osloví karfiol Veronica. Jeho zaujímavý vzhľad zelenej farby ozdobí vaše jedlá. Ako si karfiol Veronica F1 vypestovať zo semien?


Pestovanie kapusty pekinskej

Posledná aktualizácia: 3 minúty 39 sekúnd

Kapusta pekinská je veľmi výživná zelenina pochádzajúca z východnej Ázie. Do našich končín sa dostala v priebehu 18. storočia a veľmi dobre sa udomácnila. Je často zamieňaná s čínskou kapustou, ktorej mäsité listy vyrastajú na stopkách a nie priamo z hlúbika. Vypestovať si ju môžete vo vašej záhrade.


Doprajte si vynikajúcu chuť domácej rebarbory

Posledná aktualizácia: 3 minúty 51 sekúnd

Rebarbora má príjemnú, kyslastú chuť, ktorá najlepšie vynikne v koláčoch, pripraviť sa z nej dá aj džem. Táto rastlina, ktorá pochádza z Ázie, má priaznivé účinky tiež na zdravie. Ako rebarboru pestovať, aby sa jej darilo vo vašej záhrade?


Ochutnali ste už čakanku? Doprajte si túto zeleninu z vlastnej záhradky

Posledná aktualizácia: 2 minúty 35 sekúnd

Čakanka šalátová patrí napriek svojej lahodnej chuti k menej pestovaným druhom. Rozhodli ste sa ju ochutnať? Prezradíme vám, ako čakanku pestovať, aby vám priniesla bohatú úrodu.


Ako si vypestovať chrumkavý šalát

Posledná aktualizácia: 6 minút 47 sekúnd

Listy šalátu s ich znamenitou, jemnou chuťou sú vítanou prílohou k jedlám teplej i studenej kuchyne a vynikajúco chutia aj samotné


Mikrozelenina — viac ako trend v zdravej výžive

Posledná aktualizácia: 2 minúty 30 sekúnd

Mikrozelenina dodá organizmu dôležité enzýmy, rastlinné bielkoviny, vitamíny a minerály. Môžete si ju pridať na obložený chlieb, do smoothies alebo šalátov. Jej pestovanie pritom vôbec nie je zložité. Na začiatok vám postačí náš krátky návod.


Jeseň — čas na sadenie cibule

Posledná aktualizácia: 3 minúty 4 sekundy

Cibuľa, ktorú si vysadíte na jeseň, získa oproti jarnej výsadbe náskok. Po pokojnom zimnom období bude pripravená rýchlejšie vyklíčiť a prinesie vám hojnú úrodu. Cibuľa je do veľkej miery odolná voči chladu, na ochranu pred mrazmi môžete záhon prekryť čečinou alebo geotextíliou. Vedeli ste, že cibuľu ľudia konzumujú už niekoľko tisícročí? Táto zdravá cibuľovina je výborným doplnkom jedál studenej aj teplej kuchyne. Na našom území sa začala pestovať približne 500 rokov pre. n. l. Okrem jej prínosu v podobe nezameniteľnej chute oceníte aj jej priaznivé účinky na zdravie. Nie nadarmo sa cibuľa stala súčasťou mnohých babských receptov na liečbu rôznych neduhov. Cibuľa pomáha pri prechladnutí a bežných vírusových infekciách dýchacích ciest. Jej dezinfekčné účinky pomáhajú pri oparoch. Zmierňuje opuch aj alergické reakcie pri poštipnutí hmyzom a ženy iste ocenia tiež jej prínos pre krásu. Posilňuje totiž vlasy a nechty. Navyše obsahuje účinné látky, ktoré pomáhajú rozpúšťať krvné zrazeniny a udržiavať zdravie ciev.


Úroda plná vitamínov

Posledná aktualizácia: 4 minúty 27 sekúnd

Jeseň je čas dozrievania viacerých plodín. V záhradkách sa zberá úroda koreňovej zeleniny, kapusty, dozrievajú poslednú rajčiaky či tekvice. Počas tohto ročného obdobia si preto môžeme dopriať pochúťky plné vitamínov, ktoré pripravia náš organizmus na nastávajúcu zimu. Viete, aký poklad sa skrýva v zelenine, ktorú ste si dopestovali? Vedeli ste, že kapusta obsahuje kyselinu mliečnu, ktorá prispieva k vytvoreniu zdravej flóry v črevách? Vytvára tak základ pre dobrú imunitu. Kapusta obsahuje tiež vitamíny A, B, C a K a obohatí organizmus o dôležité minerály (sodík, vápnik, železo, draslík). Táto hlúbová zelenina prospieva štítnej žľaze, tráveniu a pomáha chrániť pre rakovinou.


Jesenný výsev špenátu sa postará o skorú jarnú úrodu

Posledná aktualizácia: 2 minúty 1sekunda

Chceli by ste mať hneď na jar k dispozícii bohatú úrodu plnú dôležitých vitamínov a minerálov? Postará sa o ňu jesenný výsev špenátu. Poradíme vám, kedy sadiť a dozviete sa tiež, prečo špenát prospieva zdraviu.


Kedy je najlepší čas na sadenie cesnaku

Posledná aktualizácia: 2 minúty

Cesnak je plodina, ktorá obohatí váš jedálny lístok o množstvo výživných látok, navyše nie je náročný na starostlivosť. Ak ste sa rozhodli pestovať cesnak vo vašej záhradke, poradíme vám, kedy je najlepší čas na jeho sadenie. Nezabudli sme ani na dôležité tipy pri pestovaní.


Kedy vysadiť a ako pestovať sloní cesnak

Posledná aktualizácia: 2 minúty 12 sekúnd

Sloní cesnak s rozmermi hlavičky v priemere až 10 cm sa od klasického cesnaku nelíši len svojimi rozmermi. Obsahuje menej aromatických látok a jeho chuť pripomína pór. Pripravili sme pre vás návod na to, ako si ho dopestujete.


Dopestujte si baklažán

Posledná aktualizácia: 4 minúty 10 sekúnd

I keď baklažán nepatrí do zoznamu tradične konzumovanej slovenskej zeleniny, postupne si aj u nás nachádza čoraz viac priaznivcov. Ak zachutil aj vám, môžete si ho dopestovať vo vašej záhradke. Všetky rady o tom, ako pestovať baklažán, nájdete v nasledujúcom článku. Baklažán obsahuje draslík, vápnik, meď a horčík, pričom najviac v ňom nájdete draslíka. Tento minerál je dôležitý pre správnu funkciu nervovej sústavy, pečene, srdca aj svalov. Okrem toho baklažán obsahuje vitamíny A, C a K a antioxidanty. Baklažán pomáha znížiť hladinu cholesterolu, pre vysoký obsah vlákniny prispieva tiež k dobrému tráveniu. Má močopudný účinok a chráni pred vznikom obličkových kameňov. Pomáha znižovať riziko cukrovky, prospieva srdcu a jeho prínos ocenia aj tí, ktorí by sa chceli zbaviť nadbytočných kilogramov.


Ktoré rastliny sa majú radi?

Posledná aktualizácia: 3 minúty 22 sekúnd

Keďže sa niektoré druhy zeleniny a ovocia dokážu navzájom podporovať, pri ich sadení je potrebné dodržiavať isté pravidlá. Tento spôsob sa nazýva partnerské pestovanie. Iné druhy si, naopak, konkurujú. Ak by sa nachádzali v tesnej blízkosti, ich úroda by nebola taká bohatá. Čo s čím sadiť alebo nesadiť, vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.


Čo je to pikírovanie

Posledná aktualizácia: 2 minúty 25 sekúnd

Ak začínate so záhradkárčením, iste ste sa v mnohých článkoch a návodoch na pestovanie rastlín stretli s pojmom „pikírovanie“. Čo sa pod týmto slovom skrýva, kedy a ako správne pikírovať? Pikírovanie je vlastne rozsádzanie malých priesad z debničiek alebo iných nádob, do ktorých ste vysiali semienka. Malé priesady budú potrebovať viac miesta na svoj rast, preto je ich potrebné presadiť do samostatných črepníkov. Dostatok priestoru umožní rastlinkám vytvoriť silnejší koreňový systém a viac miesta bude mať aj nadzemná časť. Bez pikírovania by dopestované priesady boli slabé, mali tenkú stonku a nerovnomerne by sa vyvíjali. V hustom poraste by sa k nim navyše nedostalo dostatok svetla. Najlepší čas na pikírovanie nastáva, keď sa na mladých rastlinkách okrem klíčnych lístkov objavia aj dva pravé listy. V tomto období sú dostatočne silné na to, aby zvládli presadenie a dokázali sa zakoreniť na novom mieste.


Mykorhízne huby

Posledná aktualizácia: 2 minúty 26 sekúnd

Mykorhízne huby vám pomôžu zvýšiť úrodu bez toho, aby ste museli používať chemické hnojivá. Vo voľnej prírode sa vyskytujú často, no môžete ich využiť aj pri pestovaní v záhradke.


Odstraňovanie bočných výhonkov paradajok

Posledná aktualizácia: 3 minúty 51 sekúnd

Bočné výhonky na paradajkách sa objavujú v „pazuche“ medzi stonkou a vetvičkou rastliny. Keď ich na rastline necháte rásť, stanú sa ako keby ďalším hlavným kmeňom s konármi, kvetmi, plodmi a ešte viac sa rozkonária.


Pestovanie paradajok v nádobách

Posledná aktualizácia: 5 minút 5 sekúnd

Pestovanie paradajok v nádobách vôbec nie je náročné a patrí k jednému z naobľúbenejších spôsobov pestovania tejto zeleniny. Aby pestovanie paradjok v nádobách bolo úspešné je potrebné dodržať päť základných pravidiel. Veľkou výhodou pestovania paradajok v nádobách je to že ich môžeme podľa potreby presúvať a zabezpečiť rastlinám ideálne podmienky na ich rast a neskôr aj bohatú úrodu. Kontajnery alebo väčšie kvetináče sú často jediným riešením, ak nemáte k dispozícií záhradu. Môžete ich pestovať na balkónoch, terasách, vetraných zimných záhradách alebo všade tam, kde by ste ich za štandardných okolností nemohli pestovať. Domáce paradajky si tak môžete vychutnať, prakticky kdekoľvek.


Devätoro zdravých paradajok

Posledná aktualizácia: 5 minút 25 sekúnd

Pestovanie paradajok je často impulzom pre založenie zeleninovej záhrady. Každý milovník paradajok sníva o pestovaní tých najlepších plodov - pevných, šťavnatých, sladkých a voňavých, ale bez škvŕn či prasklín. Bohužiaľ, existuje len málo druhov zeleniny, ktoré sú náchylnejšie na choroby ako paradajky. Trik na pestovanie veľmi chutných a kvalitných paradajok spočíva vo výbere najlepších odrôd, správnej starostlivosti o rastliny a predchádzaniu problémov skôr, ako k nim dôjde. V tomto článku prinášame niekoľko tipov ako dopestovať paradajky podľa vašich predstáv už v tejto sezóne.


Všetko čo už viete o obyčajnej fazuli

Posledná aktualizácia: 3 minúty 1sekunda

Fazuľa je na našom území známa od nepamäti. Je to zelenina, ktorá je podobná hrachu a po dlhé storočia bola jednou z najdôležitejších druhov zeleniny, ktorú naši predkovia pestovali.


Pestovanie vo vyvýšených záhonoch

Posledná aktualizácia: 2 minúty 53 sekúnd

Pestovanie zeleniny vo vyvýšených záhonoch - málo miesta, veľa osohu. Pestovanie poľnohospodárskych plodín vo vyvýšených záhonoch dnes patrí k najobľúbenejším spôsobom pestovania. Ide o moderný spôsob, ktorý so sebou prináša mnoho výhod. Vyvýšené záhony efektne pôsobia v každej záhrade, dajú sa použiť na terasách a na miestach, kde sa klasický záhon dá založiť len ťažko.


Hrach

Posledná aktualizácia: 4 minúty 9 sekúnd

Obľúbená zelenina našich predkov - hrach. Hrach siaty záhradný je jednoročná rastlina s bohatým koreňovým systémom. Práve vďaka nemu si hrach dokáže obstarať živiny aj tam kde sa to iným rastlinám nepodarí. Je považovaný za nenáročnú plodinu a môže sa vysievať na miestach kde boli predtým vysadené iné rôzne druhy zeleniny. Rovnako je to výborná predplodina pre náročnejšie i menej náročné kultúry. Hrach si nepotrpí na určitý druh pôdy či konkrétnu polohu, najlepšie sa mu darí pri chladnejšom a premenlivejšom počasí. Musíme však dbať aj na to, že hrach neznesie kyslé a mokré pôdy, rovnako nemá rád veľké teplo a sucho.


Pestovanie mrkvy

Posledná aktualizácia: 3 minúty 17 sekúnd

Ponúkame vám niekoľko rád ako dopestovať chutnú a zdravú mrkvu. Mrkva sa zo semena pestuje v záhradke veľmi ľahko. Základným predpokladom je kvalitné semeno mrkvy. Je to jeden z druhov zeleniny, ktorý nepotrebuje ku svojmu rastu plné slnko, takže ju môžete úspešne pestovať aj v tieni. Mrkvu vysievame do hĺbky približne 2 cm, pričom je dobré sa riadiť informáciami na obale semien. Mrkvu tak isto ako aj mnohé iné druhy zeleniny môžeme podľa termínu zberu rozdeliť na skorú, stredne skorú a neskorú.


Zelenina v tieni

Posledná aktualizácia: 56 sekúnd

Niektoré druhy zeleniny môžu byť úspešne pestované aj v čiastočnom tieni. Niektoré druhy zeleniny môžu byť úspešne pestované aj v čiastočnom tieni, dokonca im to prospieva. Vo všeobecnosti platí zásada, že v tieni sa dobre darí zelenine, ktorú pestujeme kvôli listom alebo koreňom. V tomto príspevku vám prinášame najčastejšie druhy zeleniny , ktorým sa v tieni darí. Po kliknutí na obrázok vás stránka presmeruje na konkrétnu kategóriu zeleniny a budete si tak môcť vybrať odrodu, ktorá vám najviac vyhovuje.


Zeler

Posledná aktualizácia: 5 minút 11 sekúnd

Základné informácie o pestovaní zeleru. Zeler voňavý je dvojročná koreňová rastlina, ktorú podľa druhu pestujeme na konzumáciu nadzemnej alebo podzemnej časti. Nie je tajomstvom, že tento silno aromatický kultivar má mnoho liečivých účinkov. Ako si však môžete túto chutnú zeleninu vypestovať? Poznáme dva základné druhy – zeler buľvový a zeler stopkový


Pestovanie paradajok - krátky návod

Posledná aktualizácia: 5 minút 35 sekúnd

V toto článku sa dočítate ako správne pestovať paradajky. Pestovanie paradajok Je to jasné! Paradajky alebo rajčiny ak chcete, patria medzi najviac pestované rastliny v našich záhradách. Či dávate prednosť veľkým mäsitým odrodám alebo drobným čerešňovým, ide o jednu z najobľúbenejších rastlín. K dispozícií máme obrovské množstvo druhov, a tak niet divu, že ich záhradkári po celom svete ročne vysadia viac ako 150 miliónov kusov. Aby aj vaše paradajky boli čo najkrajšie, prinášame vám niekoľko tipov na ich pestovanie...



Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies