Pestovanie zeleniny

Pestovanie paradajok - krátky návod

V toto článku sa dočítate ako správne pestovať paradajky. Pestovanie paradajok Je to jasné! Paradajky alebo rajčiny ak chcete, patria medzi najviac pestované rastliny v našich záhradách. Či dávate prednosť veľkým mäsitým odrodám alebo drobným čereňovým, ide o jednu z najobľúbenejších rastlín. K dispozícií máme obrovské množstvo druhov, a tak niet divu, že ich záhradkári po celom svete ročne vysadia viac ako 150 miliónov kusov. Aby aj vaše paradajky boli čo najkrajšie, prinášame vám niekoľko tipov na ich pestovanie...


Zeler

Základné informácie o pestovaní zeleru. Zeler voňavý je dvojročná koreňová rastlina, ktorú podľa druhu pestujeme na konzumáciu nadzemnej alebo podzemnej časti. Nie je tajomstvom, že tento silno aromatický kultivar má mnoho liečivých účinkov. Ako si však môžete túto chutnú zeleninu vypestovať? Poznáme dva základné druhy – zeler buľvový a zeler stopkový


Zelenina v tieni

Niektoré druhy zeleniny môžu byť úspešne pestované aj v čiastočnom tieni. Niektoré druhy zeleniny môžu byť úspešne pestované aj v čiastočnom tieni, dokonca im to prospieva. Vo všeobecnosti platí zásada, že v tieni sa dobre darí zelenine, ktorú pestujeme kvôli listom alebo koreňom. V tomto príspevku vám prinášame najčastejšie druhy zeleniny , ktorým sa v tieni darí. Po kliknutí na obrázok vás stránka presmeruje na konkrétnu kategóriu zeleniny a budete si tak môcť vybrať odrodu, ktorá vám najviac vyhovuje.


Pestovanie mrkvy

Ponúkame vám niekoľko rád ako dopestovať chutnú a zdravú mrkvu. Mrkva sa zo semena pestuje v záhradke veľmi ľahko. Základným predpokladom je kvalitné semeno mrkvy. Je to jeden z druhov zeleniny, ktorý nepotrebuje ku svojmu rastu plné slnko, takže ju môžete úspešne pestovať aj v tieni. Mrkvu vysievame do hĺbky približne 2 cm, pričom je dobré sa riadiť informáciami na obale semien. Mrkvu tak isto ako aj mnohé iné druhy zeleniny môžeme podľa termínu zberu rozdeliť na skorú, stredne skorú a neskorú.


Hrach

Obľúbená zelenina našich predkov - hrach. Hrach siaty záhradný je jednoročná rastlina s bohatým koreňovým systémom. Práve vďaka nemu si hrach dokáže obstarať živiny aj tam kde sa to iným rastlinám nepodarí. Je považovaný za nenáročnú plodinu a môže sa vysievať na miestach kde boli predtým vysadené iné rôzne druhy zeleniny. Rovnako je to výborná predplodina pre náročnejšie i menej náročné kultúry. Hrach si nepotrpí na určitý druh pôdy či konkrétnu polohu, najlepšie sa mu darí pri chladnejšom a premenlivejšom počasí. Musíme však dbať aj na to, že hrach neznesie kyslé a mokré pôdy, rovnako nemá rád veľké teplo a sucho.


Pestovanie vo vyvýšených záhonoch

Pestovanie zeleniny vo vyvýšených záhonoch - málo miesta, veľa osohu. Pestovanie poľnohospodárskych plodín vo vyvýšených záhonoch dnes patrí k najobľúbenejším spôsobom pestovania. Ide o moderný spôsob, ktorý so sebou prináša mnoho výhod. Vyvýšené záhony efektne pôsobia v každej záhrade, dajú sa použiť na terasách a na miestach, kde sa klasický záhon dá založiť len ťažko.


Všetko čo už viete o obyčajnej fazuli

Fazuľa je na našom území známa od nepamäti. Je to zelenina, ktorá je podobná hrachu a po dlhé storočia bola jednou z najdôležitejších druhov zeleniny, ktorú naši predkovia pestovali.


Devätoro zdravých paradajok

Pestovanie paradajok je často impulzom pre založenie zeleninovej záhrady. Každý milovník paradajok sníva o pestovaní tých najlepších plodov - pevných, šťavnatých, sladkých a voňavých, ale bez škvŕn či prasklín. Bohužiaľ, existuje len málo druhov zeleniny, ktoré sú náchylnejšie na choroby ako paradajky. Trik na pestovanie veľmi chutných a kvalitných paradajok spočíva vo výbere najlepších odrôd, správnej starostlivosti o rastliny a predchádzaniu problémov skôr, ako k nim dôjde. V tomto článku prinášame niekoľko tipov ako dopestovať paradajky podľa vašich predstáv už v tejto sezóne.


Pestovanie paradajok v nádobách

Pestovanie paradajok v nádobách vôbec nie je náročné a patrí k jednému z naobľúbenejších spôsobov pestovania tejto zeleniny. Aby pestovanie paradjok v nádobách bolo úspešné je potrebné dodržať päť základných pravidiel. Veľkou výhodou pestovania paradajok v nádobách je to že ich môžeme podľa potreby presúvať a zabezpečiť rastlinám ideálne podmienky na ich rast a neskôr aj bohatú úrodu. Kontajnery alebo väčšie kvetináče sú často jediným riešením, ak nemáte k dispozícií záhradu. Môžete ich pestovať na balkónoch, terasách, vetraných zimných záhradách alebo všade tam, kde by ste ich za štandardných okolností nemohli pestovať. Domáce paradajky si tak môžete vychutnať, prakticky kdekoľvek.


Odstraňovanie bočných výhonkov paradajok

Bočné výhonky na paradajkách sa objavujú v „pazuche“ medzi stonkou a vetvičkou rastliny. Keď ich na rastline necháte rásť, stanú sa ako keby ďalším hlavným kmeňom s konármi, kvetmi, plodmi a ešte viac sa rozkonária.


Mykorhízne huby

Mykorhízne huby vám pomôžu zvýšiť úrodu bez toho, aby ste museli používať chemické hnojivá. Vo voľnej prírode sa vyskytujú často, no môžete ich využiť aj pri pestovaní v záhradke.


Čo je to pikírovanie

Ak začínate so záhradkárčením, iste ste sa v mnohých článkoch a návodoch na pestovanie rastlín stretli s pojmom „pikírovanie“. Čo sa pod týmto slovom skrýva, kedy a ako správne pikírovať? Pikírovanie je vlastne rozsádzanie malých priesad z debničiek alebo iných nádob, do ktorých ste vysiali semienka. Malé priesady budú potrebovať viac miesta na svoj rast, preto je ich potrebné presadiť do samostatných črepníkov. Dostatok priestoru umožní rastlinkám vytvoriť silnejší koreňový systém a viac miesta bude mať aj nadzemná časť. Bez pikírovania by dopestované priesady boli slabé, mali tenkú stonku a nerovnomerne by sa vyvíjali. V hustom poraste by sa k nim navyše nedostalo dostatok svetla. Najlepší čas na pikírovanie nastáva, keď sa na mladých rastlinkách okrem klíčnych lístkov objavia aj dva pravé listy. V tomto období sú dostatočne silné na to, aby zvládli presadenie a dokázali sa zakoreniť na novom mieste.


Ktoré rastliny sa majú radi?

Keďže sa niektoré druhy zeleniny a ovocia dokážu navzájom podporovať, pri ich sadení je potrebné dodržiavať isté pravidlá. Tento spôsob sa nazýva partnerské pestovanie. Iné druhy si, naopak, konkurujú. Ak by sa nachádzali v tesnej blízkosti, ich úroda by nebola taká bohatá. Čo s čím sadiť alebo nesadiť, vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.


Dopestujte si baklažán

I keď baklažán nepatrí do zoznamu tradične konzumovanej slovenskej zeleniny, postupne si aj u nás nachádza čoraz viac priaznivcov. Ak zachutil aj vám, môžete si ho dopestovať vo vašej záhradke. Všetky rady o tom, ako pestovať baklažán, nájdete v nasledujúcom článku. Baklažán obsahuje draslík, vápnik, meď a horčík, pričom najviac v ňom nájdete draslíka. Tento minerál je dôležitý pre správnu funkciu nervovej sústavy, pečene, srdca aj svalov. Okrem toho baklažán obsahuje vitamíny A, C a K a antioxidanty. Baklažán pomáha znížiť hladinu cholesterolu, pre vysoký obsah vlákniny prispieva tiež k dobrému tráveniu. Má močopudný účinok a chráni pred vznikom obličkových kameňov. Pomáha znižovať riziko cukrovky, prospieva srdcu a jeho prínos ocenia aj tí, ktorí by sa chceli zbaviť nadbytočných kilogramov.


Kedy vysadiť a ako pestovať sloní cesnak

Sloní cesnak s rozmermi hlavičky v priemere až 10 cm sa od klasického cesnaku nelíši len svojimi rozmermi. Obsahuje menej aromatických látok a jeho chuť pripomína pór. Pripravili sme pre vás návod na to, ako si ho dopestujete.


Kedy je najlepší čas na sadenie cesnaku

Cesnak je plodina, ktorá obohatí váš jedálny lístok o množstvo výživných látok, navyše nie je náročný na starostlivosť. Ak ste sa rozhodli pestovať cesnak vo vašej záhradke, poradíme vám, kedy je najlepší čas na jeho sadenie. Nezabudli sme ani na dôležité tipy pri pestovaní.


Jesenný výsev špenátu sa postará o skorú jarnú úrodu

Chceli by ste mať hneď na jar k dispozícii bohatú úrodu plnú dôležitých vitamínov a minerálov? Postará sa o ňu jesenný výsev špenátu. Poradíme vám, kedy sadiť a dozviete sa tiež, prečo špenát prospieva zdraviu.


Úroda plná vitamínov

Jeseň je čas dozrievania viacerých plodín. V záhradkách sa zberá úroda koreňovej zeleniny, kapusty, dozrievajú poslednú rajčiaky či tekvice. Počas tohto ročného obdobia si preto môžeme dopriať pochúťky plné vitamínov, ktoré pripravia náš organizmus na nastávajúcu zimu. Viete, aký poklad sa skrýva v zelenine, ktorú ste si dopestovali? Vedeli ste, že kapusta obsahuje kyselinu mliečnu, ktorá prispieva k vytvoreniu zdravej flóry v črevách? Vytvára tak základ pre dobrú imunitu. Kapusta obsahuje tiež vitamíny A, B, C a K a obohatí organizmus o dôležité minerály (sodík, vápnik, železo, draslík). Táto hlúbová zelenina prospieva štítnej žľaze, tráveniu a pomáha chrániť pre rakovinou.


Jeseň — čas na sadenie cibule

Cibuľa, ktorú si vysadíte na jeseň, získa oproti jarnej výsadbe náskok. Po pokojnom zimnom období bude pripravená rýchlejšie vyklíčiť a prinesie vám hojnú úrodu. Cibuľa je do veľkej miery odolná voči chladu, na ochranu pred mrazmi môžete záhon prekryť čečinou alebo geotextíliou. Vedeli ste, že cibuľu ľudia konzumujú už niekoľko tisícročí? Táto zdravá cibuľovina je výborným doplnkom jedál studenej aj teplej kuchyne. Na našom území sa začala pestovať približne 500 rokov pre. n. l. Okrem jej prínosu v podobe nezameniteľnej chute oceníte aj jej priaznivé účinky na zdravie. Nie nadarmo sa cibuľa stala súčasťou mnohých babských receptov na liečbu rôznych neduhov. Cibuľa pomáha pri prechladnutí a bežných vírusových infekciách dýchacích ciest. Jej dezinfekčné účinky pomáhajú pri oparoch. Zmierňuje opuch aj alergické reakcie pri poštipnutí hmyzom a ženy iste ocenia tiež jej prínos pre krásu. Posilňuje totiž vlasy a nechty. Navyše obsahuje účinné látky, ktoré pomáhajú rozpúšťať krvné zrazeniny a udržiavať zdravie ciev.


Mikrozelenina — viac ako trend v zdravej výžive

Mikrozelenina dodá organizmu dôležité enzýmy, rastlinné bielkoviny, vitamíny a minerály. Môžete si ju pridať na obložený chlieb, do smoothies alebo šalátov. Jej pestovanie pritom vôbec nie je zložité. Na začiatok vám postačí náš krátky návod.


Ako si vypestovať chrumkavý šalát

Listy šalátu s ich znamenitou, jemnou chuťou sú vítanou prílohou k jedlám teplej i studenej kuchyne a vynikajúco chutia aj samotné


Ochutnali ste už čakanku? Doprajte si túto zeleninu z vlastnej záhradky

Čakanka šalátová patrí napriek svojej lahodnej chuti k menej pestovaným druhom. Rozhodli ste sa ju ochutnať? Prezradíme vám, ako čakanku pestovať, aby vám priniesla bohatú úrodu.


Doprajte si vynikajúcu chuť domácej rebarbory

Rebarbora má príjemnú, kyslastú chuť, ktorá najlepšie vynikne v koláčoch, pripraviť sa z nej dá aj džem. Táto rastlina, ktorá pochádza z Ázie, má priaznivé účinky tiež na zdravie. Ako rebarboru pestovať, aby sa jej darilo vo vašej záhrade?


Pestovanie kapusty pekinskej

Kapusta pekinská je veľmi výživná zelenina pochádzajúca z východnej Ázie. Do našich končín sa dostala v priebehu 18. storočia a veľmi dobre sa udomácnila. Je často zamieňaná s čínskou kapustou, ktorej mäsité listy vyrastajú na stopkách a nie priamo z hlúbika. Vypestovať si ju môžete vo vašej záhrade.


Dopestujte si karfiol Veronica F1

Máte radi menej tradičné druhy zeleniny? Potom vás iste osloví karfiol Veronica. Jeho zaujímavý vzhľad zelenej farby ozdobí vaše jedlá. Ako si karfiol Veronica F1 vypestovať zo semien?


Nastal čas na vysievanie reďkovky čiernej na jesenný zber

Júl je ideálny čas na vysievanie niektorých druhov zeleniny. Patrí k nim aj reďkovka čierna, ktorá je menej často pestovanou zeleninou, prinesie vám však množstvo chutnej a zdravej úrody


Doprajte si čerstvý hlávkový alebo listový šalát aj na jeseň

Jeseň je obdobím, kedy v záhradke dozrievajú mnohé druhy ovocia aj zeleniny. Medzi nimi si môžete dopriať tiež jemné lístky šalátu. Hlávkový šalát z júlového výsevu budete môcť zberať počas septembra až októbra, rovnako, ako šalát listový. Ako na jeho pestovanie?


Skorý kaleráb môžete zasiať aj v júli

Ak sa vám na úvod leta v záhrade uvoľnili hriadky, môžete začať s vysievaním niektorých druhov s krátkym vegetačným obdobím. Zeleninou, ktorá vám prinesie úrodu už o necelých 80 dní, je aj skorý kaleráb.


V júli je čas na zber mangoldu — ako ho čo najlepšie uskladniť?

Mangold patrí medzi menej často pestované druhy. Táto zelenina s vysokým obsahom živín svojou chuťou pripomína špenát. Ak ste si ho na jar zasiali, v júli môžete začať so zberom svojej úrody.


Ako pestovať ibištek jedlý

Keď sa povie ibištek, väčšina z nás si predstaví jeho nádherne rozkvitnuté kvety. Môžete si ho však tiež pestovať na konzumovanie. Ako pestovať ibištek jedlý, sa dozviete v našom článku.


Ako a kedy zberať cibuľu

Priniesla vám starostlivosť o cibuľu hojnú úrodu? Čas na zber cibule nastáva počas horúceho augusta. Ako spoznáte, že je už naozaj dozretá?


Letné tipy na bohatú úrodu rajčín

Už úvodom leta sa začínajú na rajčinách objavovať prvé plody. Práca záhradkára tým však nekončí. Ako sa starať o rajčiny, aby ste z nich získali bohatú úrodu?


Zelené hnojenie

Veľmi ekologickým a k prírode šetrným spôsobom, ako prihnojiť záhradu, je zelené hnojenie. Ide o rastliny, ktoré sa sadia na prázdne záhony s cieľom obohatiť pôdu o živiny. Typickými predstaviteľmi sú, napríklad, ďatelina, vika siata alebo bôb konský.


Čo so semiačkami tekvice?

Hádam každý z nás si rád pochutná na tekvicovej polievke, dozlatista upečenej tekvici či na tekvicovom koláči. Spôsobov, ako spracovať chutnú a zdravú dužinu tekvice je nespočetne veľa. Vedeli ste však o tom, že zužitkovať sa dajú aj tekvicové semiačka? V nasledujúcich odsekoch vám ukážeme, na čo všetko sa jadierka tekvice dajú využiť.


Päť najčastejšie pestovaných druhov tekvíc

Spolu s jeseňou prichádza obdobie dozrievania tekvíc. V nasledujúcom článku vám priblížime 5 druhov tekvíc, na ktoré najčastejšie narazíte v obchodoch, a ktoré si ľahko vypestujete aj na záhrade


Hokkaido tekvica – oranžová vitamínová bomba jesene

Počas jesenných mesiacov na záhradách postupne dozrievajú rôzne druhy tekvíc. Jedna z nich si však získala špeciálnu obľubu a stala sa typickým symbolom jesene. Je ňou tekvica Hokkaido, sýto oranžová a nenáročná tekvica, plná vitamínov a minerálnych látok.


Ako pestovať pór a ako sa oň starať

Pór sa pestuje pomerne ľahko, pokiaľ mu poskytnete dostatok vody, živín a slnečného svetla. Pór je výdatným zdrojom vitamínov A a C, ako aj železa a vápnika. Obsahuje tiež antioxidanty, ktoré pozitívne vplývajú na naše zdravie chránia nás pred vznikom nádorových ochorení.


Pripravte sa na skladovanie zeleniny

Potešila vás tento rok záhrada bohatou úrodou? Potom budete určite chcieť vedieť, ako správne uskladniť zeleninu, aby ste si na čerstvých vitamínoch mohli pochutnávať celú zimu. Dôležité sú nielen správna teplota a vlhkosť, ale aj príprava priestoru a zber úrody. Všetko potrebné sa dozviete v nasledujúcom článku.


Ako uskladniť koreňovú zeleninu?

Koreňovú zeleninu, ktorú hneď neskonzumujete, je potrebné spracovať alebo uskladniť. Keďže väčšina z nej nie je vhodná na mrazenie ani zaváranie, okrem chrenu a mrkvy, je potrebné umiestniť ju v pivnici. Pri vhodných podmienkach tak vydrží celé mesiace.


Ako spracovať a uskladniť tekvicu, papriku, cesnak či cibuľu?

Bohatá úroda robí radosť každému záhradkárovi, nespotrebovanú zeleninu je však potrebné uložiť na vhodné miesto, kde vám vydrží po celú zimu. Ktorú zeleninu si môžete uskladniť v pivnici a za akých podmienok?


November – čas na vápnenie záhrady

Pred zimou, keď je už všetka úroda zozbieraná, nastáva ideálny čas na starostlivosť o pôdu. Okrem hnojenia, rýľovania a trhania buriny je dôležité venovať pozornosť aj vápneniu záhrady. Prečo a ako správne postupovať?


Ako zasadiť a pestovať olivovník na Slovensku

Olivovníky sú už tisíce rokov zdrojom výživy, potešenia a krásy. Tento odolný vždyzelený strom je atraktívnym doplnkom každej domácej záhrady a môže poskytnúť radosť na celý život. Či už hľadáte črepníkovú rastlinu alebo dospelý strom, tento článok vám poskytne všetky informácie, ktoré potrebujete na správny výber, výsadbu a starostlivosť o váš olivovník.


Naplánujte si záhony na nastávajúcu sezónu

Vedeli ste, že jedným z dôležitých krokov na dopestovanie bohatej úrody je plánovanie? Vďaka správne zostavenému výsadbovému rozvrhu budete môcť naplno využiť potenciál vašej záhrady. Ako takýto plán zostaviť?


Všetko čo potrebujete vedieť o predpestovaní priesad – 1. časť

Jar sa už nezadržateľne blíži a je načase myslieť na rastliny s dlhším vegetačným obdobím. Aby ste z nich získali bohatú úrodu, mali by ste pomaly začať s predpestovaním priesad.


Všetko čo potrebujete vedieť o predpestovaní priesad – 2. časť

V prvej časti článku o predpestovaní priesad sme sa venovali úvodným krokom, ako sú sadenie a podmienky, ktoré sú pre priesady dôležité. Keď semienka vyklíčia a začnú tvoriť pravé listy, je načase začať s pikírovaním.


Dopestujte si v záhradke bôb

Bôb je strukovina, ktorú ľudstvo pozná už celé tisícročia. Keďže obsahuje množstvo dôležitých živín a je nenáročný na pestovanie, kedysi tvoril neoddeliteľnú súčasť stravy najmä chudobných ľudí. Pre jednoduchosť jeho pestovania je tiež ideálnou plodinou do každej záhrady.


Chren dedinský prinesie vynikajúcu chuť aj na váš stôl

Nenáročný, odolný a prekvapivo zdravý – to je chren dedinský, koreňová zelenina, ktorá sa tradične pestuje aj našich záhradách. Chcete vedieť ako na to? Čítajte ďalej!


Prvé jarné vitamíny – odolná zelenina, ktorú môžete vysadiť už v marci

Prvé jarné slniečko láka záhradkárov vytiahnuť päty z domu a začať sa venovať pestovaniu. Dobrou správou je, že prvé druhy zeleniny si môžete zasadiť už úvodom marca. Ktoré to sú?


Jarný cesnak – všetko čo o ňom potrebujete vedieť

Cesnak je neoddeliteľnou súčasťou každej kuchyne. Má jemne štipľavú chuť, obsahuje vitamíny a minerály dôležité pre zdravie a môže sa popýšiť prírodnými antibiotickými účinkami. Kvalitný domáci cesnak si môžete dopestovať aj vo vašej záhrade – nie je to vôbec náročné. Spolu s prichádzajúcou jarou nastáva čas na jeho vysádzanie.


Mulčovanie – čo to je a aké sú jeho výhody?

Nastielanie či mulčovanie – pre niekoho známe, pre niekoho neznáme záhradkárske pojmy. Čo to vlastne je a oplatí sa tým zaoberať? Na tieto otázky vám odpovieme v nasledujúcom článku.


Ako na pestovanie kukurice?

K chutiam leta neodmysliteľne patrí varená kukurica. Sladučké šúlky sa vo veľkom predávajú na kúpaliskách, festivaloch a rôznych iných hromadných akciách, kúpiť si ju môžete aj surovú. Kukurica cukrová je však nenáročná rastlina, ktorú si jednoducho môžete dopestovať aj u vás na záhrade. Ako na to?


Pestovanie brokolice od semienka až po zber

Brokolica je veľmi chutná zelenina, bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Túto ľahko stráviteľnú plodinu môžete konzumovať surovú alebo upravenú takmer akýmkoľvek spôsobom. Jej pestovanie nie je vôbec zložité a ako na to, vám poradíme v nasledujúcom článku.


Patizón – viac ako zvláštna tekvica

Diskovitý tvar, zvlnené okreje a biela, oranžová či zelená farba sú typické poznávacie znaky patizónu. Za nezvyčajným vzhľadom sa však ukrýva chutná odroda tekvice, ktorá je vítaným obohatením každého jedálnička.



Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies