Kvetinový záhon

4 dôvody, prečo by mala byť kapucínka aj vo vašej záhrade

Posledná aktualizácia: 2 minúty 53 sekúnd

Hľadáte letničku, ktorá ponúka viac ako ozdobný prvok do vašich záhonov? Kapucínka vás poteší svojím pôvabom aj jedlými kvetmi. Je nenáročná na starostlivosť a hravo si ju dopestujete aj v kvetináčoch alebo na hriadkach medzi zeleninou.


Pichľavý, pôvabný kvet do vašej záhrady – zasaďte si Kotúč alpínsky

Posledná aktualizácia: 2 minúty

Hľadáte zaujímavé trvalky do vašej okrasnej záhrady? Kotúč alpínsky doplní kvetinové záhony svojou modro-striebristou farbou a výrazným vzhľadom. Navyše je nenáročný na pestovanie a bude sa mu dariť takmer všade.


Tri výhody, ktoré vám prinesie slnečnica jedlá

Posledná aktualizácia: 2 minúty 33 sekúnd

Radi spájate príjemné s užitočným? Potom je slnečnica jedlá pre vás tým pravým kvetom. Okrem toho, že oživí záhony svojimi veľkými žltými kvetmi, jej jedlá odroda vás poteší chutnými a najmä zdravými semienkami.


Janeba drsná: Slnečnica, ktorá nie je slnečnicou

Posledná aktualizácia: 1minúta 56 sekúnd

Ahojte, záhradkári! Dnes sa pozrieme na jednu z najkrajších trvaliek, ktorú môžete mať vo svojej záhrade - Janebu drsnú (Heliopsis scabra helianthoides), známu aj ako falošný slnečnicový kvet. Táto rastlina je pomenovaná po gréckom bohovi Héliovi, pretože jej kvety sú podobné slnečniciam, ktoré tento boh údajne miloval.


Zasaďte si pôvabnú verbenu

Posledná aktualizácia: 2 minúty 28 sekúnd

Verbena, alebo inak aj železník, je letnička, ktorá sa hodí do každej záhrady. Bude sa jej dariť na slnečnom stanovišti a pekne doplní zvyšok výsadby. Práve teraz je čas na jej sadenie.


Ako pestovať frézie: Kompletný sprievodca pre začiatočníkov

Posledná aktualizácia: 3 minúty 34 sekúnd

Pestovanie frézií predstavuje fascinujúci zážitok plný farieb a vôní pre každého záhradkára. V našom najnovšom príspevku na blogu vám prinášame kompletného sprievodcu, ktorý vás prevedie celým procesom – od výsadby po kvitnutie. Odhaľte tajomstvo úspešného pestovania týchto krásnych kvetov, ktoré sú známe svojou rozmanitosťou farieb a neodolateľnou vôňou. Pridajte sa k nám a objavte, ako oživiť vašu záhradu týmito pôvabnými kvetmi.


Aksamietnica v záhrade? Rozhodne áno!

Posledná aktualizácia: 3 minúty 34 sekúnd

Aksamietnica je pôvabná letnička typická svojimi žltými, oranžovými až bordovými kvetmi. Pochádza z ďalekého Mexika, odkiaľ ju k nám do Európy priviezli španielsky dobyvatelia. Dnes je obľúbenou ozdobou okrasných záhonov, okenných kvetináčov a pomôže vám aj v zeleninovej záhrade. V čom je taká výnimočná, a prečo by ste si ju mali zasadiť aj vy?


Papuľka – pôvabná letnička s výnimočnými kvetmi

Posledná aktualizácia: 2 minúty 39 sekúnd

Papuľka je obľúbená okrasná letnička, ktorá skrášli každú záhradu. Je nenáročná na starostlivosť a veľmi dobre sa jej darí v okrasných záhonoch. Krásne vynikne tiež rezaná vo váze a vnesie do miestnosti nádych leta.


Ako si založiť kvetinový záhon v 3 krokoch

Posledná aktualizácia: 3 minúty 46 sekúnd

Aká by to bola záhrada bez kvetinového záhona? Krásny výhľad na to, ako kvitne, nepoteší len oko, ale priláka tiež opeľovačov. Pripravili sme si pre vás jednoduchý návod, podľa ktorého založenie okrasného záhona hravo zvládnete.


Prečo sadiť cibule narcisov na jar: Kľúč k frebnej záhrade

Posledná aktualizácia: 2 minúty 49 sekúnd

Vítame vás na našom blogu, kde dnes rozoberieme tému, ktorá je nám veľmi blízka. Narcisy sú symbolom jari a nového začiatku, a my vám ukážeme, prečo je jarná výsadba cibuliek narcisov ideálnou voľbou pre každého záhradkára. Poďme spoločne objaviť výhody, ktoré prináša jarná výsadba, a ako môže obohatiť vašu záhradu.


Tri letničky, ktoré si môžete predpestovať už vo februári

Posledná aktualizácia: 2 minúty 29 sekúnd

Vedeli ste, že s predpestovaním priesad niektorých druhov rastlín môžete začať už koncom februára? Pokiaľ sa neviete dočkať jarného sadenia, pripravili sme si pre vás tri letničky, s ktorými môžete naštartovať tohtoročnú záhradkársku sezónu.


Zelená revolúcia v našej záhrade: Pestovanie amarantusu

Posledná aktualizácia: 3 minúty 8 sekúnd

V tomto článku sa podelíme o naše skúsenosti s pestovaním amarantusu, starodávnej obilniny, ktorá sa stáva čoraz populárnejšou nielen kvôli svojim výživovým hodnotám, ale aj kvôli svojej nenáročnosti na pestovanie. Amarantus je dokonalou voľbou pre každého záhradkára, ktorý chce vyskúšať niečo nové a zároveň obohatiť svoju stravu.


Aksamietnica rozložitá – od semienka až po kvety

Posledná aktualizácia: 3 minúty 19 sekúnd

Napriek tomu, že aksamietnice nepochádzajú z Afriky, často ich ľudia poznajú aj pod názvom afrikánky. Hoci nemajú práve najvábivejšiu vôňu, v záhradke dokážu významne pomôcť a potešia vás tiež dlhým kvitnutím.


Aký je rozdiel medzi cibuľkou a hľuzou?

Posledná aktualizácia: 2 minúty 39 sekúnd

Jeseň je obdobím, kedy záhradkári vysádzajú cibuľovité a hľuzovité rastliny, ktoré im v nasledujúcom roku budú skrášľovať záhradu. Viete však, aký je medzi nimi rozdiel?


Prečo sadiť narcisy na jeseň?

Posledná aktualizácia: 2 minúty 29 sekúnd

Narcisy sú jedny z najkrajších jarných kvetov. Ich žlté, biele alebo oranžové kvety sú skvelým spôsobom, ako ozdobiť záhradu alebo balkón. Ak chcete, aby vám narcisy kvitli aj v budúcich rokoch, je dôležité ich vysadiť na jeseň.


Zasaďte si krókusy

Posledná aktualizácia: 2 minúty 39 sekúnd

Hľadáte rastliny s pôvabnými kvetmi, ktoré by na jar rozžiarili vašu záhradku? Krókusy sú odolné jarné kvety, ktoré začínajú kvitnúť skoro na jar — hneď po snežienkach. Ich hľuzy je potrebné do pôdy vysadiť už na jeseň, najlepšie behom septembra a októbra.


Sušené kvety – nielen jesenná dekorácia

Posledná aktualizácia: 2 minúty 25 sekúnd

Viete ako zachovať jemnú krásu letných kvetín a aj počas ponurých zimných mesiacov si nimi rozžiariť interiér? Odpoveďou sú sušené kvety. Svoje vlastné si môžete pripraviť z tých, čo vám práve kvitnú v záhrade.


Ako pestovať narcisy: Kompletný sprievodca

Posledná aktualizácia: 2 minúty 45 sekúnd

Nasledujúci článok je podrobným sprievodcom o pestovaní narcisov, kvetov, ktoré sú obľúbené pre svoju krásu a nenáročnosť. Budeme sa venovať výberu správneho miesta pre výsadbu, samotnej výsadbe a starostlivosti o tieto kvety, aby ste mohli mať v záhrade krásne narcisy, ktoré vás budú tešiť niekoľko rokov.


Pestovanie v kvetináči – ako si vybrať ten správny

Posledná aktualizácia: 3 minúty 4 sekundy

Chceli by ste si skrášliť interiér okrasnými rastlinami a potrebujete nový kvetináč? Alebo hľadáte možnosti ako vniesť zeleň na vašu terasu? Pripravili sme si pre vás niekoľko rád, ktoré vám pomôžu pri výbere toho pravého.


Jedlé kvety aj u vás na tanieri

Posledná aktualizácia: 3 minúty 27 sekúnd

Počuli ste už o tom, že niektoré kvety sa dajú jesť? Ľudia ich do pokrmov pridávajú už od dávnej minulosti, a to nielen pre ich vzhľad, ale aj výnimočnú chuť. Jedlé kvety oslovia vaše chuťové poháriky a vášmu telu dodajú zdraviu prospešné látky.


Krásne v záhrade, chutné na tanieri. Dopestujte si jedlé kvety

Posledná aktualizácia: 3 minúty 31 sekúnd

Kvety môžu byť nielen ozdobou záhonov, ale aj príjemným spestrením jedál. Oživia každodenné kombinácie svojím vzhľadom a dodajú pokrmom výnimočnú chuť. Aké jedlé kvety si môžete dopestovať?


Sirôtky sú ozdobou každej záhrady. Viete, ako ich pestovať?

Posledná aktualizácia: 2 minúty 55 sekúnd

Sirôtky sú dvojročné kvety, ktoré sú ozdobou balkónov, terás aj záhrad. Niektoré druhy navyše krásne voňajú a vybrať si ich môžete v rôznych farebných kombináciách. Ako pestovať sirôtky, aby vás obdarili množstvom kvetov?


Astra – všetko čo potrebujete vedieť o jej pestovaní

Posledná aktualizácia: 3 minúty 59 sekúnd

Farebné astry oživia vašu záhradu počas jesenných mesiacov, v čase, kedy ostatné trvalky už odkvitajú. Spolu s chryzantémami sú tak typickými jesennými kvetmi, ktoré by nemali chýbať v žiadnej kvetinovej výzdobe ani záhone.


Slnečnica trpasličia vás obdarí krásnymi kvetmi

Posledná aktualizácia: 1minúta 51 sekúnd

Mimoriadna odolnosť proti suchu, rýchly rast a dlhé obdobie kvitnutia. Slnečnica trpasličia vás svojimi kvetmi poteší v záhradke aj narezaná vo váze. Jej výsev si môžete naplánovať na apríl alebo máj.


Slamiha vysoká

Posledná aktualizácia: 2 minúty 54 sekúnd

Slamiha vysoká je obľúbená okrasná rastlina, ktorá sa pestuje pre jej farebné kvety. Krásne dotvorí letné kytice a doplní záhony s letničkami. Ešte lepšie však vynikne v suchých zimných aranžmánoch, do ktorých vnesie svoj pôvab a svieže farby.


Včely v záhrade – zmes kvetov pre včely

Posledná aktualizácia: 3 minúty 21 sekúnd

Včely sú dôležitým opeľovačom, ktorý patrí do každej záhrady. Ich prítomnosť je zárukou bohatej úrody ovocia a zeleniny. Ako ich môžete prilákať aj k vám?


Iberka okoličnatá – letnička, ktorá miluje slnko

Posledná aktualizácia: 3 minúty 13 sekúnd

Hľadáte letničku s príjemnou vôňou a jemnými kvietkami? Potom vás iste osloví aj iberka okoličnatá. Je nenáročná na starostlivosť a jej ružové kvety pekne doplnia každú záhradu.


Tarička – trvalka s drobnými kvietkami

Posledná aktualizácia: 3 minúty 21 sekúnd

Tarička je odolná, mrazuvzdorná trvalka, pochádzajúca z horských oblastí juhovýchodnej Európy. Veľmi rýchlo sa však stala obľúbenou okrasnou rastlinou v celej Európe, severnej Afrike a na pobreží Ameriky. Zasadiť si ju môžete aj vy. Je nenáročná a kvitnúť vám vydrží niekoľko rokov.


Zasaďte si begónie

Posledná aktualizácia: 3 minúty 43 sekúnd

Pôvabné, tropické s krásnymi farebnými kvetmi – to sú begónie, obľúbené okrasné kvety našich záhrad. Chceli by ste si túto krásu vypestovať aj vy? Nie je to nič náročné a pri troche snahy to zvládnete aj menej skúsený záhradkár. Dokonca nebudete potrebovať ani miesto na záhone, begóniám sa skvele darí tiež v črepníkoch na terasách a balkónoch.


Echinacea - krásna, liečivá a nenáročná

Posledná aktualizácia: 4 minúty 6 sekúnd

Echinacea je trvalka pochádzajúca spoza Atlantiku z oblasti východne od Skalných hôr. Dnes neodmysliteľne patrí do každej záhrady a pestuje sa v rôznych farebných kultivaroch. Je lákadlom pre opeľovačov a svojimi kvetmi vás bude tešiť od júla až do septembra.


Aké kvety skrášlia vaše záhony na jar?

Posledná aktualizácia: 4 minúty 38 sekúnd

Chceli by ste, aby boli vaše okrasné záhony plné farieb a života už skoro na jar? V nasledujúcich odsekoch vám prinášame prehľad jarných kvetov, ktoré v tomto období rozžiaria celú záhradu.


7 najlepších letničiek pestovaných na priamom slnku

Posledná aktualizácia: 5 minút

Byť počas horúceho letného dňa vystavený priamym slnečným lúčom počas celého dňa mnohým rastlinám nevyhovuje. Trvalky s dlhými a silnými koreňmi si vedia nájsť vodu aj počas horúcich letných dní a silné slnečné lúče im neškodia. Letničky ale počas svojho krátkeho vegetačného obdobia nemajú možnosť vytvoriť si rozsiahly koreňový systém. Tieto rastliny sa teda musia prispôsobiť a s priamym slnkom bojovať. Nájdu sa ale aj také, ktoré priame slnko milujú. V tomto článku vám predstavíme 7 letničiek, ktoré znesú plné slnko a budú bohato kvitnúť celé leto.


Ako pestovať hyacinty v interiéri

Posledná aktualizácia: 4 minúty 1sekunda

Hyacinty sú známe svojimi pestrofarebnými a intenzívne voňajúcimi kvetmi. Sú vhodné na pestovanie vo vonkajších jarných záhradách. Dajú sa však pestovať aj v interiéri. Ako na to, sa dočítate v našom článku.


Delenie, rozsádzanie a presádzanie trvaliek

Posledná aktualizácia: 3 minúty 46 sekúnd

Chladnejšie jesenné počasie vytvára ideálne podmienky na prácu s trvalkami, ktorým končí vegetačné obdobie. Okrem iného ich bude potrebné rozsádzať, niektoré z nich budete možno chcieť presadiť na nové miesto. Kedy je ten pravý čas na tieto práce a ako na to?


Jesenná starostlivosť o ruže

Posledná aktualizácia: 3 minúty 4 sekundy

Ruže sú elegantnou ozdobou každej záhrady. Aby sa im dobre darilo aj ďalší rok, je potrebné sa o ne pred mrazivými zimnými mesiacmi postarať. V nasledujúcom článku vám prinášame prehľad všetkých činností, ktoré ruže pred zimou vyžadujú.


5 krokov ako si založiť skalku

Posledná aktualizácia: 5 minút 1sekunda

Okrasná skalka oživí každú záhradu, jej krása spríjemní aj vaše chvíle relaxu. Na založenie skalky budete potrebovať len pripraviť plán a dodržať správny postup. Do práce sa môžete pustiť prakticky kedykoľvek, najvhodnejšie je však začať na jeseň. Aby bola vaša námaha odmenená úspechom, prinášame vám päťkrokový návod ako si založiť skalku.


Prečo odstraňovať odkvitnuté kvety?

Posledná aktualizácia: 1minúta 28 sekúnd

Leto vás v záhrade teší bohatou úrodou, na kvetinovom záhone to hýri farbami. O kvety je však potrebné starať sa aj po ich odkvitnutí. Prečo? To sa dozviete v našom článku.


Slnečnica jedlá — drobné semienka s vysokým obsahom účinných látok

Posledná aktualizácia: 3 minúty 21 sekúnd

Slnečnice môžete pestovať kvôli ich nádherným okrasným kvetom. Ak radi spájate krásu s úžitkom, potom vás iste najviac osloví možnosť pestovať slnečnicu jedlú, na ktorej sa vám urodia chutné a zdravé semienka. Ako sa slnečnica jedlá pestuje, ako a kedy budete môcť zberať svoju úrodu?


Ako pestovať flox metlinatý?

Posledná aktualizácia: 2 minúty 58 sekúnd

Doprajte svojmu záhonu záplavu žiarivých kvetov počas celého leta. Flox metlinatý je farebná kráska, ktorá si vás získa nielen zjavom, ale aj svojou nenáročnosťou. Bude táto očarujúca trvalka kraľovať aj vo vašej záhrade?


Hosta miluje tieň

Posledná aktualizácia: 2 minúty 45 sekúnd

Hľadáte rastlinu do problematických kútov záhrady? Alebo nemáte na starostlivosť o vonkajšiu zeleň dostatok času a skúseností? Riešením môžu byť nenáročné hosty. Hosta, známa aj pod názvom funkia, oživí aj tienisté miesta, na ktorých sa mnohým iným rastlinám nedarí.


Gladiola - kráľovná kvetinového záhonu

Posledná aktualizácia: 3 minúty 42 sekúnd

Gladioly sú patria medzi dominanty každej okrasnej záhrady. Sú špecifické žiarivou farebnosťou a dlhými, ostrými listami. Práve kvôli tvaru listov sa s touto rastlinou môžete stretnúť aj pod názvom mečíky. Ak sa rozhodnete pre ich pestovanie, môžete sa tešiť na bohatý kvetinový záhon plný pestrofarebných gladiol


Pestujeme cibuľoviny

Posledná aktualizácia: 5 minút 21 sekúnd

Čo si predstavíte, keď sa povie rozkvitnutá jarná záhrada? Sú to tulipány, narcisy, kosatce alebo iné cibuľoviny? Aby vás vaša záhrada mohla tešiť ich pestrými farbami a nádhernou vôňou, prezradíme vám, ako pestovať cibuľoviny


Jeseň v okrasnej záhrade

Posledná aktualizácia: 1minúta 55 sekúnd

Na jeseň hrá okrasná záhrada farbami kvetov, ktoré svojím vzhľadom oživia chladné dni, no vyžadujú tiež vašu pozornosť. Poradíme vám, ako sa o ne starať počas tohto ročného obdobia.


Ako sa postarať o skalku na jeseň

Posledná aktualizácia: 1minúta 48 sekúnd

Jeseň je čas, kedy sa príroda ukladá na odpočinok, rovnako je tomu tak aj v záhrade. Okrem iných príprav na zimu bude potrebné postarať sa o skalničky. Ako na to, vám poradíme v našom článku.


Hľadáte očarujúce kvety nenáročné na pestovanie? Vyberte si ľalie

Posledná aktualizácia: 3 minúty 29 sekúnd

Ľalia pritiahne pozornosť svojím výrazným kvetom, ktorý vynikne v každom záhone. Táto rastlina pritom vôbec nie je náročná na pestovanie. Kedy vysadiť a ako pestovať ľalie, aby sa im u vás v záhrade darilo?


Privítajte budúcu jar s rozkvitnutými narcismi

Posledná aktualizácia: 3 minúty 24 sekúnd

S príjemným jarným počasím je neodlučiteľne spojené kvitnutie narcisov. Ich krásne farby a vôňa, ktorá sa šíri okolo záhonu či vázy z nich robia vyhľadávaný kvet našich záhrad. Aby ste mohli budúcu jar privítať s týmito jedinečnými kvetmi aj vy, poradíme vám, čo všetko by ste mali vedieť pre úspešné pestovanie narcisov.


Pestré farby iskerníka do každej záhradky

Posledná aktualizácia: 2 minúty 48 sekúnd

Iskerník vás svojimi kvetmi, ktoré na prvý pohľad pripomínajú ruže alebo pivonky, poteší na úvod leta. Ak si ho vysadíte na záhon, môžete si vďaka nemu vytvoriť mnoho farebných kombinácií. Ako iskerník pestovať, vám prezradíme v našom článku.


Farby pivónie oživia každú záhradu

Posledná aktualizácia: 3 minúty 18 sekúnd

Pivónie dokážu svojím príťažlivým vzhľadom pritiahnuť pozornosť už z diaľky. Ak podídete bližšie, obdaria vás navyše príjemnou vôňou, ktorá sa šíri v ich okolí. Tieto trvalky, ktoré kvitnú na jar až začiatkom leta, sú preto vyhľadávaným kvetom našich záhrad. Ako sadiť pivonky a ako sa o ne starať?


Ako pestovať tulipány, aby krásne zakvitli

Posledná aktualizácia: 3 minúty 3 sekundy

Tulipány dokážu na jar celkom zmeniť vzhľad celej záhradky. Za ich nádherné farby zdobiace jedinečný tvar kvetu vďačíme šľachteniu rôznych odrôd. Odkiaľ vlastne pochádzajú a ako pestovať tulipány, aby vám robili radosť svojimi kvetmi každý rok?



Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies