Ako pestovať kel?

Chutný kel nájde v kuchyni mnohoraké využitie. Táto zelenina navyše dobre odoláva chladu a mrazu, vďaka čomu si ju môžete dopriať aj v zime. Kel je veľmi zdravý. Obsahuje vitamíny C, B a E, karotén, kyselinu listovú, vápnik, železo, draslík, zinok, jód a selén. Má pozitívny vplyv na trávenie, sliznice a nervovú sústavu. ... Čítať viac

Zobraz:  

Zoraď podľa  

Vyberte vhodné stanovisko

Kel je dvojročná rastlina. V prvom roku narastie jej listová časť, na ktorej v nasledujúcom období narastie kvetná stonka. Na nej sa neskôr vytvoria semená. Niektoré odrody kelu môžete zberať od mája až do januára.

Kel obľubuje vlhké, hlinité a stredne ťažké pôdy. Pred sadením je vhodné pôdu hnojiť maštaľným hnojom alebo kompostom. Pestovať sa dá priamo zo semena alebo z predpestovaných sadeníc a vyhovuje mu slnečné stanovisko aj polotieň. Potrebovať však bude 3 – 4 hodiny slnečného žiarenia denne.

Ako sadiť kel

Na pestovanie vyberte miesto po špenáte, karotke, šaláte alebo cibuli. Nie je vhodné miesto, kde boli v predchádzajúcom období pestované iné hlúboviny. V skleníku je možné skoré odrody kelu siať už vo februári a priesady sa sadia na záhon v apríli. Jesenné odrody sa vysádzajú do začiatku júla.

Priesady zasaďte vo vzdialenosti 40 – 50 cm. Prvý zber na vás čaká už koncom mája a v júni. Letné odrody majú vegetačnú dobu o niečo dlhšiu, je to až 100 dní. Jesenné odrody do 160 dní a zimné do 250 dní.

Starostlivosť

Počas vegetačného obdobia bude kel potrebovať okopávanie na prekyprenie pôdy a odburiňovanie. Je tiež náročný na dostatok vlahy. Zo škodcov ho najčastejšie napádajú vošky, skočky, mlynárik kapustový a molice. Nebezpečenstvo predstavujú tiež hubové ochorenia. Aby ste kel ochránili, používajte prípravky určené pre hlúboviny.

Ako pestovať jednotlivé odrody kelu

Každá odroda kelu sa odlišuje svojím vzhľadom a tiež spôsobom pestovania.

Kel ružičkový

Ružičkový kel vytvára po celej dĺžke stonky listy, pri ktorých sa neskôr vyvinú malé hlávky kelu vo veľkosti 2 – 6 cm. Z jednej rastliny ich môžete obrať 40 – 50. Ružičkový kel znesie aj krátkodobý mráz, najlepšie mu však vyhovujú teploty okolo 20 °C. Pestovať môžete až dve odrody — zelený a červený ružičkový kel.

Na vysádzanie priesad počkajte na druhú polovicu mája. Priesady vhodné na sadenie by mali mať 4 – 6 listov. Saďte do vzdialenosti 60 – 70 cm podľa výšky odrody. Ak si ho chcete dopestovať zo semena, sejba je možná v polovici apríla.

V polovici augusta je vhodné pre podporu úrodnosti odstrihnúť vrchol rastlín. Úrodu môžete zberať v septembri až októbri. Ružičky kelu vydržia v chladničke až do dvoch mesiacov a dajú sa tiež zamraziť. Aj keď je ružičkový kel odolný voči mrazu, v prípade pretrvávajúcich nižších teplôt je vhodné zabezpečiť jeho ochranu pred chladom.

Kel kučeravý

Kel kučeravý spoznáte podľa jeho silne skučeravených listov. Listy môžu byť zelenej ale tiež fialovej farby až do modra. Nízke odrody dorastajú do výšky 20 cm, polovysoké do 60 cm a vysoké odrody kučeravého kelu do 1,5 m. Kel kučeravý znáša dobre aj mráz a pestovať ho môžete v polotieni. Vyžaduje vlhkú, stredne ťažkú pôdu. Miesto, kde plánujete kel vysiať, pohnojte na jeseň maštaľným hnojom alebo kompostom. Prihnojenie je vhodné počas rastu, keď bude mať kel 8 pravých listov.

Semená kelu vysievajte vo vzdialenosti 50 – 80 cm v závislosti od zvolenej odrody do hĺbky približne 2 cm. Vyklíčia už do 8 dní. Termín na siatie pre skoré a vysoké odrody je koniec mája, pre neskoré odrody úvod júna. Priesady sa vysádzajú na záhon v júni.

Kel kučeravý má rád vzdušnú pôdu. Počas pestovania ju preto skyprujte. Po dorastení do veľkosti dvoch až troch listov jednoťte porast tak, aby boli rastliny v riadku vo vzdialenosti 40 – 70 cm. Zberajte vždy množstvo, ktoré priamo spotrebujete. Pri skladovaní listy zhorknú. Na zber sú vhodné mladé jemné listy a zberať môžete aj celé hlávky.


Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies