Zobraz:  

Zoraď podľa  

Ako pestovať cviklu

Cvikla, nazývaná tiež červená repa, obsahuje vitamínu B, C a E a minerály, ako sú zinok, železo, jód, meď, vápnik a horčík. Množstvo prospešných látok robí z cvikly koreňovú zeleninu, ktorá prospieva ľudskému organizmu v surovom aj tepelne upravenom stave. Vďaka jej minimálnym nárokom na prostredie a starostlivosť si ju môžete dopestovať i na ťažších pôdach.

Nároky na prostredie

Cvikla patrí medzi zeleninu, ktorá nie je náročná na starostlivosť. Zvládne aj ťažšiu pôdu, dlhšie sucho počas klíčenia a podnebie vo vyšších polohách. Priveľmi kyslé a kamenisté pôdy pre ňu nie sú vhodné. Ak jej chcete dopriať všetko, čo potrebuje, zabezpečte pre ňu dostatok vlahy a živín. Vhodné stanovisko je v polotieni až tieni.

Odrody

Pestovatelia vypestovali viacero odrôd cvikly. U nás sa najčastejšie pestujú:

-          Cvikla červená s jej charakteristickou tmavou farbou a guľatým tvarom.

-          Cvikla Betina, ktorá je ešte jednoduchšia na pestovanie. Má tiež iné, červeno-hnedé, zafarbenie.

-          Cvikla Rywal — stredne skorá odroda so sýto zafarbenou dužinou a vysokým obsahom antioxidantov.

Ako vysievať cviklu

Cviklu vypestujete priamym výsevom na hriadku bez potreby predpestovania sadeníc. Ak chcete, môžete si ich predpestovať v skleníku alebo interiéri a neskôr vysadiť von. Ak je po vysiatí sucho, nemusíte sa ničoho obávať, semienka by mali do dvoch týždňov vzísť aj za menej priaznivých podmienok. Vysievanie je vhodné od konca apríla do júna. Vhodnými predplodinami sú zemiaky, uhorky, paradajky, strukoviny alebo papriky. Stanovisko, kde ste pred tým pestovali cviklu, prípadne špenát, využite znovu najskôr po troch rokoch.

Pôdu pred siatím zbavte burín. Nie je vhodné priame hnojenie maštaľným hnojom. Pôdu môžete prihnojiť kompostom v množstve približne 3 kg na 1 m2. Záhon vyrovnajte a pripravte si riadky vo vzdialenosti 30 cm od seba. Hĺbka siatia by mala byť cca 3 cm. Klbôčka, ktoré obsahujú 4 – 6 semien potom vysejte, prihrňte pôdou a jemne zatlačte. V riadku dodržiavajte hustotu približne 3 cm od seba. Cvikla klíči okolo 10 dní.

Starostlivosť

Keď rastlinky dorastú do veľkosti aspoň dvoch pravých lístkov, hriadku jednoťte na vzdialenosť 6 – 8 cm pre menšie buľvy a 10 – 15 cm medzi jednotlivými rastlinami, ak chcete dopestovať väčšie buľvy. Po vzídení je tiež vhodné pôdu v prípade potreby jemne prekypriť. Zálievky nebude červená repa potrebovať veľa, postačí ju polievať len v období sucha. Záhon s cviklou bude však nutné prekyprovať a zbavovať burín.

Zber a skladovanie

Vegetačná doba cvikly je od 60 do 120 dní. Závisí od toho, aké veľké buľvy chcete dopestovať. Malé buľvy vhodné na nakladanie do nálevu, môžete zberať už o dva mesiace. Na veľké si budete musieť počkať o niečo dlhšie. Ak chcete zužitkovať aj mladé listy cvikly, sú chutnou surovinou na prípravu šalátov.

Prvý zber zo skoršieho jarného sadenia môžete naplánovať na koniec júna až júl. Najneskôr je vhodné vysievať cviklu koncom leta so zberom pred príchodom prvých mrazov, na ktoré je citlivá. Na skladovanie je najlepšia pivnica, kde bude mať vaša úroda stálu teplotu okolo 0 °C a vlhkosť 90 – 95 %.

Cvikla sa najčastejšie využíva na spracovanie do skladko kyslého nálevu, v ktorom chutí vynikajúco ako príloha k rôznym jedlám. Môžete z nej však pripravovať tiež zeleninové šťavy a smoothies. Niektoré gazdinky ju využívajú dokonca ako farbivo do dezertov. Cviklu môžete ďalej piecť i variť na rôzne spôsoby ako súčasť zeleninových aj mäsitých pokrmov. Mladá cvikla dodá tiež vynikajúcu chuť šalátom.