Zobraz:  

Zoraď podľa  

Ako pestovať šalát

Šalát v jeho rôznych odrodách si nájde miesto na každom jedálenskom stole. Vďaka vysokému obsahu železa, vápnika, vitamínu A, B, C a E je významnou zložkou jedálneho lístka pre každého, kto dbá o zdravý životný štýl. Nielen to je však lákadlom pre jeho pestovanie. Je to tiež jeho znamenitá chuť, či si ho už dáte samostatne alebo ako súčasť iných jedál.

Podmienky na pestovanie

Šalát vyžaduje vlhkú, nie premokrenú, hlinitopiesočnatú až piesočnatú pôdu s dostatkom humusu. Nie je vhodné priame hnojenie maštaľným hnojom. Dobre odoláva nízkym teplotám, preto ho môžete bez problémov pestovať aj vo vyšších polohách. Pre jeho krátku vegetačnú dobu sa pestuje ako predplodina, následná plodina i medziplodina. Konkrétne podmienky na pestovanie sa líšia podľa jednotlivých druhov šalátu.

Pestovanie hlávkového šalátu

Šalát hlávkový charakterizujú listy tvoriace rôzne zafarbené hlávky. Podľa konkrétnej odrody sa môžu líšiť farbou alebo kučeravosťou. Šalát hlávkový má krátke vegetačné obdobie, len 30 – 110 dní. Pri nedostatku svetla na konci vegetačného obdobia môže vybiehať do stonky, na ktorej sa postupne tvoria nažky so semienkami.

Ako vysievať

Hlávkový šalát vysievajte na slnečné stanovisko. Túto zeleninu môžete pokojne vystaviť veľkým rozdielom medzi nočnou a dennou teplotou. Letný šalát môžete vysievať priamo na záhon od apríla do mája, pre skoršie odrody je vhodnejšie predpestovať priesady.

Sadenie šalátu z priesad

S pestovaním priesad skorého šalátu môžete začať už koncom januára až vo februári hustým výsevom do dostatočne priestranných nádob. Keď majú sadeničky dva pravé listy, môžete ich rozsadiť do zakoreňovačov, z ktorých sa vám budú ľahko vyberať na sadenie. Priesady budú potrebovať teploty okolo 15 °C cez deň a v noci teplotu znižujte až do 10 °C. Polievajte skoro ráno a miestnosť dôkladne vetrajte ako prevenciu pred hubovými ochoreniami.

Do záhrady môžete sadiť priesady so 4 až 6 pravými listami od marca až do konca apríla. Dodržiavajte vzdialenosť 25 cm medzi riadkami aj v riadkoch medzi rastlinami. Riadok len jemne vyhĺbte, šalát hlávkový vyžaduje plytké sadenie. Prihrňte pôdou tak, aby sa srdiečko nachádzalo minimálne 1 cm nad zemou. Počas pestovania udržiavajte vlhkú pôdu, potrebné je občasné prekyprovanie. Pozor na kombináciu teplôt nad 15 °C a sucha, ktorá spôsobuje horší vývin hlávok.

Letný šalát vysievajte priamo na záhon, kde z neho dopestujete priesady. Tie potom rozsadíte do sponu 30 x 30 cm.

Šalát ľadový

Šalát ľadový môžete pre jeho odolnosť voči vybiehaniu do kvetu pestovať počas celej sezóny. Patrí tiež k druhom odolným voči chorobám. V porovnaní s ostatnými druhmi ho môžete tiež o niečo dlhšie skladovať. Šalát ľadový dosahuje najvyššiu hmotnosť, až 1 – 2 kg.

Ako pestovať ľadový šalát

Ľadový šalát nemá vysoké nároky na prostredie. Nemá rád len priveľmi zamokrené a ťažké pôdy a teploty pod 0 °C. Vysievať ho môžete priamo na záhon alebo si predpestovať priesady. Tie je vhodné vysádzať do záhrady od prvej tretiny apríla až do augusta.

Sadenie priesad

Priesady nechajte dorásť do veľkosti 4 – 5  pravých listov. Vysádzajte v spone 30 x 30 cm. Odrody, ktoré dosahujú väčšiu veľkosť, až do 40 cm. Po výsadbe prekryte netkanou textíliou na 4 týždne, čím urýchlite rast. Textília slúži tiež ako ochrana pred škodcami. Pôdu prekyprujte až do času, kým sa nevytvoria hlávky. Zavlažovať môžete postrekom zhora až do vytvorenia hlávok. Potom vodu dodávajte priamo ku koreňom.

Šalát rímsky

Šalát rímsky s jeho podlhovastou hlávkou sa k nám dostal z Balkánskeho polostrova. Jeho vegetačná doba je od 100 do 120 dní. Tento druh šalátu vyžaduje humózne piesočnato-hlinité alebo hlinito-piesočnaté pôdy. Vo fáze priesad znesie teploty až do – 6 °C. Počas pestovania bude potrebovať teploty okolo 15 – 20 °C bez poklesu pod 0 °C. Najlepšie sa mu preto darí na nížinách.

Pestovanie z priesad

Priesady vypestujete vo vykurovanom priestore. Sejbu môžete začať už od polovice februára do polovice marca, kedy ich môžete vysadiť na záhon. Do záhrady vysádzajte pri dodržaní vzdialenosti od 30 do 40 cm. Pre neskorý zber nevysádzajte neskôr ako v polovici augusta — šalát by nestihol dorásť.

Starostlivosť a zber

Vhodné je prekyprovanie pôdy a zalievanie podľa aktuálnych podmienok tak, aby mal šalát rímsky prevažne vlhkú pôdu až do vyvinutia hlávok. Potom už nezalievajte, aby hlávky nezačali hniť. Hlávky zberajte celé odrezaním od koreňa, takto vám v chladničke vydržia niekoľko dní. Ak ich chcete skladovať dlhšie, vyberajte celé rastliny aj s koreňom, tie vložte do nádoby s pieskom a jemne zavlažte. Uložte do chladnej pivnice, kde vydržia niekoľko týždňov.

Šalát listový

Šalát listový nevytvára hlávku, rastie v ružici listov. Môžete ho pestovať v rôznych odrodách s rôznym tvarom aj farbou listov od žltozelenej až po červenohnedú farbu. Záhradkári si tento druh obľúbili pre menšiu náchylnosť na vybiehanie do kvetu. Ostatné nároky na pôdu, teplotu a vlhkosť sú rovnaké ako pri hlávkovom šaláte.

Zo semena aj z priesad

Šalát listový môžete pestovať priamym výsevom aj z priesad. Na ich predpestovanie budete potrebovať mesiac až mesiac a pol času pred plánovaným sadením. Začať preto môžete už na konci februára.

Keď sadenice dorastú do veľkosti 4 – 5 pravých listov, sú dosť veľké na presadenie na záhon. Aby mali dostatok miesta, vysádzajte do sponu 30 x 30 cm. So zberom môžete začať približne o dva mesiace. Rastlinu zmerajte celú odrezaním od koreňa najlepšie v skorých ranných hodinách, čím dosiahnete dlhšiu čerstvosť.