Ako si dopestovať trebuľku

Posledná aktualizácia: 2 minúty 12 sekúnd

Trebuľka je pre svoju schopnosť dodať chuť mnohým jedlám nenahraditeľnou pomocou v kuchyni. Táto bylinka, ktorá na prvý pohľad pripomína petržlenovú vňať, prispeje aj k vášmu zdraviu. Dopestujete si ju v záhrade alebo črepníku

Trebuľka v kuchyni aj pre zdravie

Máte radi príjemnú chuť jedla, ktoré vás vždy prekvapí niečím novým? Presne taký pôžitok prinesie na váš tanier nenápadná bylinka trebuľka. Môžete ju pridať do omáčok, polievok, k zemiakovým jedlám, do nátierok aj k mäsu. Výborne chutí s rybou, hydinou a jahňacinou. Ak si dopestujete trebuľku, môžete si z nej pripraviť pesto.

Trebuľka obohatí váš jedálny lístok o viacero živín. Nachádzajú sa v nej vitamíny A a C, železo, horčík, vápnik, zinok a antioxidanty. Prispieva k správnej činnosti krvného obehu, uľaví pri nafukovaní i zápche. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov chráni pred oxidačným stresom a pomáha pri chronických zápaloch. Oceníte ju aj vtedy, ak sa snažíte zhodiť nadbytočné kilogramy. Obsahuje veľa vlákniny, ktorá podporuje trávenie, zároveň znižuje chuť na jedlo.

Pestovanie trebuľky

Trebuľka sa zo svojej domoviny v oblasti Kaukazu postupne dostala do Európy. Patrí do čeľade mrkvovitých, dorastá do výšky 30 – 50 cm. Na pestovanie sú vhodné dva druhy — trebuľka voňavá a trebuľka siata. Dopestujete si ju v kvetináči na balkóne alebo v záhradke.

Vhodné stanovisko

Trebuľka má rada tienisté miesto s dostatkom vlhkosti, vyhovovať jej bude výživná pôda. Pri nadmernom svetle rýchlo vybieha do kvetu a lístky prichádzajú o svoju sýtu, zelenú farbu. Vňať tým stráca na kvalite.

Pestujte priamym výsevom, trebuľke nevyhovuje presádzanie. Vysiať ju môžete kedykoľvek počas sezóny až do jesene, kedy už začína byť priveľmi chladno. Vyklíči približne o 15 – 20 dní, úrodu môžete začať zberať už o 6 – 8 týždňov. Pri pestovaní myslite na pravidelné zalievanie, za dostatok vlahy sa vám bylinka odmení bohatou vňaťou.

Zber a skladovanie

Z rastliny zberajte čerstvé listy ešte pred rozkvitnutím. Pravidelným strihaním kvitnutie oddialite a podporíte rast nových lístkov. Listy trebuľky môžete používať na priamu konzumáciu a varenie. Ak máte veľkú úrodu, môžete si z nej pripraviť pesto alebo si ju vysušiť.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies