Sušenie byliniek

Posledná aktualizácia: 4 minúty 51 sekúnd

Spoznajte účinné metódy sušenia, zbierania a skladovania byliniek, ktoré vám pomôžu zachovať ich chuť, vôňu a liečivé účinky. Tento návod vám poskytne užitočné tipy a rady na správne spracovanie bylín doma, či už preferujete sušenie na vzduchu, v sušičke alebo mrazenie. Okrem toho sa dozviete, ako presne určiť čerstvosť sušených bylín a aké bylinky je lepšie používať čerstvé. Buďte pripravení na obohatenie vašej kuchyne o aromatické lahôdky a prírodné liečivé látky.

Skôr ako začneme.

Sušenie byliniek na vzduchu funguje najlepšie s tými druhmi, ktoré neobsahujú veľké množstvo vody, napríklad angelika, kôpor, majorán, oregano, rozmarín. Ak chceme zachovať čo najlepšiu chuť týchto byliniek, musíme ich nechať prirodzene vysušiť, alebo na ich sušenie použiť sušičku. Bylinky môžeme sušiť aj v pootvorenej teplovzdušnej rúre nastavenej na minimálnu teplotu okolo 30 - 35 °C.

Ak chceme sušiť bylinky so šťavnatými hrubými listami s vysokým obsahom vody, ako napríklad bazalka, mäta či estragón, sušíme ich v sušičke, ale ak chceme skutočne uchovať ich chute a aromatické látky, v tom prípade je ideálne rastliny mraziť.

Ako zbierať bylinky na sušenie Keď prichádza čas na zbieranie bylín na sušenie, vyberáme si obvykle pekné dni a doobedňajšie hodiny, keď sú bylinky plné olejov a aromatických látok, ale už nie je ranná rosa. Zbierame len zdravé a vyzreté časti rastlín, vyhýbame sa oblastiam okolo ciest či priemyselným oblastiam. Bylinky zbierame vždy pred tým ako vykvitnú. Nikdy nestriháme celú rastlinu, ak ju neplánujeme nahradiť novou rastlinou. Vždy zrezávame maximálne jednu tretinu vetvičiek naraz.


Ako bylinky sušiť.

- nastrihané časti byliniek sa snažíme očistiť od prípadných nečistôt tak, že s nimi mierne zatrasieme alebo ich vysypeme na čistý stôl a niekoľkokrát ich poprevraciame. Takto sa zbavíme aj drobného hmyzu, ktorý sa na rastlinách nachádza

- odstránime zo stoniek najspodnejšie listy, také, ktoré sú poškodené alebo choré či napadnuté plesňami. Takéto lístky sa neoplatí sušiť, pretože ich chuť, vôňa ani kvalita už nebudú dobré

- stonky zviažeme po 4 - 6 kusov tenkým špagátom alebo gumičkou. Stonky byliniek sa sušením zmrštia, kontrolujeme preto, aby boli počas sušenia dobre zatiahnuté a aby nespadli

- zväzky rozvešiame na dobre vetrané a tienené miesto, tak, aby medzi nimi dobre prúdil vzduch a neplesneli z dôvodu vysokej vlhkosti.

- bylinky sa dajú veľmi úspešne sušiť aj v papierových vrečúškach, do ktorých narobíme otvory napríklad pomocou kancelárskeho dierkovača. Vrecúška naplníme, zviažeme a tiež sušíme na dobre vetranom mieste. Vrecúška plníme bylinkami tak, aby neboli preplnené. Označíme názvom bylinky a pravidelne kontrolujeme.


Ako skladovať sušené bylinky

Pre udržanie kvality sušených bylín ich skladujeme v sklenených nádobách s tesniacimi vrchnákmi na tmavom mieste, aby sme udržali vlhkosť a vzduch mimo usušených rastlín. Alternatívne ich môžete skladovať aj v mrazničke, čo zabraňuje strate aromatických látok.

Nádoby s bylinkami označíme názvom rastliny a uložíme ich na chladné, ale hlavne tmavé miesto.


Tipy na používanie sušených bylín.

- použite sušené bylinky na prípravu aromatických čajov a korenín do jedál

- skúste ich pridať do kúpeľov alebo obkladov pre relaxačný účinok

- pamätajte, že chuť a vôňa sušených bylín sú koncentrovanejšie, takže ich pridávajte opatrne.


Ako zistiť, či sú sušené bylinky stále dobré

Aby ste overili čerstvosť sušených bylín, skontrolujte ich farbu a vôňu. Zdravé bylinky by mali mať žiarivú farbu a silnú, charakteristickú vôňu. Ak majú nepríjemnú pach alebo vyblednutú farbu, môžu už strácať kvalitu.


FAQ o sušení a skladovaní bylín

Čo robiť, ak bylinky strácajú farbu?

Skúste zmeniť spôsob ich skladovania alebo ich rýchlo spotrebujte. Uskladnite ich v plechových alebo nepriehľadných plastových nádobách.


Ako dlho sa dajú sušené bylinky skladovať?

Správne skladované bylinky môžu zostať čerstvé až 1 - 2 roky.


Je lepšie sušiť bylinky vnútri alebo vonku?

Je to skôr otázka osobnej preferencie, ale sušenie na vzduchu môže zachovať viac aromatických látok. Treba sa však vyhnúť priamemu slnku a bylinky sušiť v tieni.


Ako často by som mal bylinky otočiť počas sušenia?

Otočte ich aspoň raz denne, aby sa rovnomerne vysušili  a pri sušení neplesneli.


Ako presne určiť dĺžku sušenia?

Počúvajte svoje bylinky. Keď sa v prstoch ľahko lámu, sú pripravené na uskladnenie a neskoršie využitie v kuchyni ako prísada do jedál alebo na chutné liečivé bylinkové čaje.


Existujú bylinky, ktoré by ste nemali sušiť?

Zatiaľ čo mnohé bylinky možno sušiť a použiť neskôr, existujú bylinky s menej prchavými olejmi, ako je petržlen, estragón a pažítka, ktoré majú výraznejšie chuťové profily, keď sa používajú čerstvé. Tieto jemné bylinky stratia viac na chuti a sušením majú kratšiu trvanlivosť.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies