Ako pestovať majoránku

Posledná aktualizácia: 4 minúty 48 sekúnd

Majorán záhradný je aromatická bylinka, ktorá sa teší veľkej obľube najmä ako korenie do rôznych pokrmov. Má jedinečnú chuť, ktorú by sme mohli prirovnať oreganu a tymianu. Jej pestovanie nie je náročné, dariť sa jej bude v záhrade aj na balkóne

Charakteristika

Majoránka je jednoročná rastlina. Vzhľadovo sa nápadne podobá na oregano, no je o niečo útlejšia a má menšie listy. Bylinu tvorí priama a mierne zdrevnatená stonka. Z nej protistojne vyrastajú ploché oválne lístočky, vo veľkosti 0,5 až 2 cm. Dorastá do výšky 20 – 40 cm. Majorán záhradný má drobné biele kvety, ktoré kvitnú v bohatých strapcoch. Plody majú guľatý tvar a bledohnedú farbu. Nazývajú sa tvrdky a plne dozrievajú len v teplých oblastiach. Na používanie v kuchyne však nie sú dôležité. Bylinka sa pestuje kvôli stonke a listom, ktoré sa využívajú ako korenie.

Liečivé účinky majoránu

Majoránka sa pestuje aj pre jej liečivé účinky. Obsahuje vitamíny A, C, E a K. Nájdete v ňom tiež minerály: vápnik, železo, zinok, meď, selén, fosfor a mangán, bielkoviny a omega 3 a 6 mastné kyseliny. Pomáha pri kašli, astme, reume, pri črevných kŕčoch a na trávenie.

Nároky pri pestovaní

Majorán nie je náročný na starostlivosť. Zasadiť si ho môžete do bylinkového záhonu alebo do kvetináča na balkóne. Keďže ide o rastlinku pochádzajúcu zo Stredomoria a Orientu, potrebné je splniť len jej nároky na teplo. Majorán záhradný pestujte preto na slnečnom a teplom mieste, ktoré je chránené pred studeným severným vetrom. Vyhovovať mu bude ľahká, piesočnato-hlinitá, priepustná pôda.

Výsev

Výsev majoránu môžete uskutočniť dvomi spôsobmi. Prvým variantom je výsev do pareniska a predpestovanie rastliniek, ktoré neskôr presuniete na konečné stanovisko. V tomto prípade môžete s pestovaním začať pokojne už v marci. Semienka majoránu voľne vysejte, zasypávanie nebudete potrebné. Postačí ich len jemne pritlačiť do pôdy. Rastlinky vyklíčia približne po jednom týždni. Presádzanie do záhona si naplánujte až v druhej polovici mája, kedy nehrozia mrazy a môžete očakávať pekné a teplé počasie.

Rozhodnúť sa môžete tiež na výsev priamo do záhona, odkiaľ už rastlinku nebudete presádzať. V takomto prípade si naplánujte vysievanie semienok najskôr na koniec apríla. Zakúpené semiačka majoránu sejte do riadkov pripraveného bylinkového záhonu. Jednotlivé riadky by mali byť od seba vzdialené 30 - 40 cm.

Majorán môžete rovnako pestovať aj na balkóne alebo na okne v črepníku. Do kvetináča s priemerom 15 cm sa zmestí 3 až 5 rastliniek.

Zálievka

Majoránu vyhovuje, ak budete pôdu udržovať jemne suchú. Nepotrebuje pravidelnú zálievku. Postačí, ak ho za celú dobu pestovania polejete trikrát: pri výseve, po presadení a po zbere. Pravidelné polievanie je potrebné len v období väčšieho sucha.

Ak budete rastlinu pestovať na balkóne alebo inom mieste v črepníku, o vlahu sa budete musieť postarať sami. V tomto prípade preto rastlinu pravidelne zavlažujte, keďže kvetináč poskytuje úplne iné podmienky ako záhon. Nezabúdajte však, že ide o suchomilnú rastlinu a s množstvom vody to nepreháňajte.

Hnojenie

Aby bola chuť majoránu naozaj bohatá, potrebuje rastúca bylinka dostatok živín. Pred výsevom alebo pred presádzaním pôdu pohnojte. Avšak pozor, vyhnite sa použitiu maštaľného hnoja alebo iného hnojiva s vysokým obsahom dusíka. V opačnom prípade by ste dosiahli stratu chuti výslednej rastliny. Vhodným zdrojom živín bude dobre rozložený kompost zapracovaný do pôdy.

Zber

Najlepší čas na zber majoránu nastáva v dobe jeho kvitnutia, ktorá spravidla pripadá na júl a august. Dodržaním tohto dátumu dosiahnete kvalitnú a bohatú chuť bylinky. Pri zbere odstrihnite vrchnú časť stoniek. Spodok nechajte nedotknutý. Po kvalitnej zálievke sa spodná časť majoránu znovu rozrastie, a tak je možné zber opakovať aj trikrát do roka.

Sušenie a skladovanie

Po zbere majoránu je potrebné ho spracovať, najvhodnejším spôsobom je sušenie. Majorán sušte na suchom, vzdušnom a teplom mieste, zviazaný vo zväzkoch. Teplota nesmie prekročiť 40 °C. Alternatívou tradičného sušenia zavesených zväzkov je použitie sušičky alebo rozloženie stoniek rastliny na plech s papierom na pečenie. Pozor na nastavenie teploty v rúre. Sušte pri pootvorených dvierkach. Majorán skladujte v uzavretých nádobách a na suchom mieste.

Využitie

Doma vypestovaný majorán záhradný má široké využitie pri príprave najrôznejších jedál. Používa sa pri pečení mäsa, príprave zemiakových placiek alebo do polievok. Často býva súčasťou rôznych zmesí korenia spolu s petržlenovou vňaťou, saturejkou či tymianom.

Na dosiahnutie plnej chuti v jedle pridajte majorán až tesne pred dovarením. Krátkym tepelným spracovaním vynikne jeho chuť najlepšie. Ak sa však vystaví teplu na príliš dlhú dobu, môže dôjsť k strate aromatických látok. Pri príprave jedla z doma vypestovanej bylinky myslite tiež na to, že jeho chuť je oveľa výraznejšia, ako keď si kúpite korenie v obchode.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies