Ako pestovať, zberať a využiť kôpor nielen v kuchyni

Posledná aktualizácia: 4 minúty 54 sekúnd

Kôpor záhradný nie je len obľúbenou aromatickou koreninou, má tiež liečivé účinky. Vašim jedlám dodá nezameniteľnú chuť a rozvinia celú kuchyňu. Môžete si ho dopestovať v záhrade, na balkóne aj v interiéri.

Kôpor a jeho účinky

Kôpor sa k nám dostal z oblasti Stredozemného mora a západnej Afriky. Táto bylinka pôsobí proti nespavosti, podráždeniu a má očisťujúci účinok. Liečivú silu mu dodávajú obsiahnuté flavonoidy a monoterpény. Kôpor má antioxidačné účinky, chráni pred pôsobením voľných radikálov aj niektorých karciogénov. Má tiež antibakteriálne a protizápalové účinky, pomáha pri plynatosti a kašli, pre vysoký obsah vápnika pomáha tiež v boji proti rednutiu kostí. Obsahuje tiež iné minerály, najmä draslík, železo a horčík. Navyše obohatí organizmus o vitamíny A, B a C a kyselinu listovú.

Aké stanovisko na pestovanie kôpru

Kôpor môžete pestovať v záhradke od jari až do jesene, dariť sa mu bude aj v interiéri. Táto bylinka má rada teplo, mrazy jej neprospievajú a hynie. Bude potrebovať vlhkú a výživnú pôdu. V záhradke preň vyberte stanovisko s dostatkom slnka minimálne 6 – 8 hodín denne. Kôpor záhradný nemá rád tieň — v takých podmienkach sa mu nebude dariť.

Kedy vysievať

Na vysievanie kôpru je najvhodnejším obdobím v južných oblastiach apríl, v chladnejšom podnebí až máj. Pôdu je vhodné pred sejbou obohatiť o hnojivo, aby mala rastlina dostatok živín. Vysievajte do hniezd po 3 – 5 semien v spone 35 x 10 cm, aby mal dostatok miesta na rast. Semienka zasypte jemnou 1 – 2 cm vrstvou pôdy. Vyklíčia približne o 10 – 14 dní.

Kôpor si môžete tiež predpestovať na sadenice, ktoré vysadíte von, keď teplota pôdy dosiahne približne 15 – 20 °C.  Ak si chcete časť úrody pestovať na semienka a časť na vňať, vysievajte raz za 14 – 21 dní až do jesene.

Starostlivosť

V období sucha a v prvej fáze rastu vyžaduje kôpor dostatok vlahy, bude preto potrebné myslieť na pravidelné zavlažovanie. Neskôr zvládne aj kratšie sucho. Záhon s kôprom odburiňujte a kyprite pôdu, aby sa k rastlinám dostal dostatok vzduchu. Aby ste zabránili kvitnutiu a prechodu do semena, pravidelne zastrihávajte tak, že odstránite listy najbližšie k vrcholu tesne pri stonke. Tým rastlinu povzbudíte k vyháňaniu nových listov. Odstrániť môžete tiež prípadné púčiky kvetov.

Pri silnejšom burinovom poraste a nadmernej vlhkosti hrozia kôpru plesne. Jeho silná vôňa odpudzuje škodcov, môžu ho však napadnúť vošky. S nimi vám pomôžu lienky, ktoré táto aromatická bylinka, naopak, priťahuje. V prípade potreby ošetrite vhodným prípravkom.

Zber kôpru

Zber kôpru si môžete naplánovať podľa toho, či ho budete používať čerstvý alebo ho chcete spracovať, prípadne využiť semená. Mladú vňať môžete zberať po dorastení 5 listov. Vňať kôpru strihajte nožnicami, aby ste ich nepoškodili. Po zbere ich môžete používať čerstvé, uložiť do chladničky, zamraziť aj sušiť. Na priame použitie zberajte len množstvo, aké potrebujete.

Pokiaľ chcete zberať semienka, nechajte ich po odkvitnutí dozrieť, až kým nezhnednú. Potom hlávku odrežte a nechajte ju vyschnúť otočenú hore nohami na teplom a suchom mieste. Takto vysušené ich aj s hlávkou kvetu vložte do papierového vrecka a zatraste. Semienka vám z nej vypadnú. Dosušíte ich na teplom a tmavom mieste, skladujte v suchu a tme.

Kôpor v kuchyni a tiež ako liek

Čerstvý kôpor je vynikajúcou prísadou do omáčok, šalátových dresingov a marinád. Kvitnúcu vňať môžete pridať do nakladaných uhoriek. Aby nestratil svoju osobitú chuť, nemal by sa variť.

Chceli by ste mať kôpor aj s jeho úžasnou vôňou k dispozícii tiež v zime? Potom je vhodné jeho mrazenie. Mráz uchová jeho chuť, arómu a značnú časť vitamínov.

Ako mraziť kôpor

Na mrazenie si nazbierajte čerstvý kôpor aj so stonkami a kvetmi. Rastlinu opláchnite vodou a dôkladne osušte v utierke. Potom vkladajte do nádob a zamrazte. Ak chcete, aby si kôpor zachoval svoj vzhľad, použite vzduchotesné nádoby a opatrne ho do nich uložte bez toho, aby ste rastlinu lámali alebo ohýbali.

Sušenie kôpru

Ak máte radi sušené bylinky, takýmto spôsobom využijete tiež kôpor. Sušený kôpor časť svojej vône stráca, stále však bude výbornou prísadou do vašich jedál. Sušte ho vo zväzkoch, ktoré zavesíte dole hlavou. Rastlina je usušená, keď sa vám medzi prstami rozpadá. Usušený kôpor rozdrvte v miske rukami a presypte do nádob. Tie odporúčame po niekoľkých dňoch skontrolovať, či sa na stenách neobjavujú zvyšky vlhkosti. Ak áno, vysypte ho na desiatový papier a nechajte dosušiť.

Kôprový čaj

Kôpor upokojí, pomôže zaspať, pomáha pri plynatosti aj prechladnutí. Kôprový čaj pripravíte z jednej kávovej lyžičky usušených semien a 2,5 dcl vriacej vody. Nechajte lúhovať približne 15 minút a preceďte cez sitko.

Čaj môžete pripraviť aj z kvetov kôpru. Umyté hlavičky kvetov (cca 5 kusov) nechajte lúhovať v horúcej vode 15 minút. Sceďte a ochuťte medom a citrónom.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies