Ochutnali ste už štiav?

Štiav, nazývaný tiež šťavel, nepatrí k bežne pestovaným rastlinám, ak sa preň však raz rozhodnete, iste si ho obľúbite. Ako štiav pestovať, a prečo by ste mali túto nenáročnú rastlinu zaradiť do svojho jedálneho lístka?

Štiav a jeho prínos pre zdravie

Štiav obsahuje vitamíny A, B, C, E a K, z minerálov v ňom nájdete sodík, železo, vápnik, draslík, zinok a mangán. Za svoju kyslú chuť vďačí kyseline šťavelovej a obsahuje tiež množstvo vlákniny a chlorofylu.

Štiav pomáha pri prečisťovaní organizmu, podporuje činnosť čriev a má močopudné účinky. Zlepšuje trávene, prispieva k zmierneniu prekyslenia v žalúdku a zníženiu vysokého krvného tlaku. Konzumovať ho môžete ako súčasť šalátov, nátierok či iných studených jedál, po vysušení je z neho možné pripravovať čaj. Ak chcete vyskúšať teplé pokrmy, je možné ho pridať k pečenému mäsu či omáčok.

Odrody štiavu

Štiav je trvalka, ktorá dorastá do výšky 10 – 50 cm. Vo voľnej prírode sa vyskytuje šťavel lúčny, v našich záhradách sa bežne pestuje štiav Belwilsky, lyonský, štítnatý a záhradný. Jednotlivé odrody sa líšia tvarom listov a zafarbením.

Ako pestovať štiav

Štiav vypestujete zo semien. Vysievať ich môžete priamo na záhon počas apríla, vhodné je tiež predpestovanie priesad. Táto rastlina bez problémov zvládne aj podmienky v črepníku na balkóne.

Kam umiestniť štiav

Bude potrebovať polotieň s dostatkom vlhkosti, vhodné miesto je pod stromami či v blízkosti kríkov. Časť dňa dobre znáša aj priame slnko, ak by však bol na priamom slnku celý deň, bol by menej šťavnatý. Nároky na pôdu nemá veľké, okrem potrebnej vlhkosti. Najviac mu vyhovuje priepustná pôda bez ohľadu na pH.

Vysievanie

Semená zasejte a prihrňte nízkou vrstvou zeminy, maximálne 1 cm. Po vyklíčení skontrolujte hustotu rastliniek. Pokiaľ sú priveľmi nahusto, záhon pretrhajte. Odstupy medzi rastlinami by mali byť 15 – 20 cm.

Množenie delením

Štiav patrí k rastlinám, ktoré môžete množiť aj delením. Môžete tak urobiť vždy po 4 – 5 rokoch počas vegetačného obdobia.

Starostlivosť o štiav

Pokiaľ si chcete užívať bohatú úrodu listov, zaštipávajte kvetné výhonky, čím podporíte ich tvorbu. Pre dostatok vlhkosti bude štiav počas obdobia sucha potrebovať zalievanie. Zalievať je potrebné najmä mladé rastlinky, staršie znesú aj kratšie sucho. Počas období s dostatkom zrážok to nebude potrebné. Táto rastlina dobre prezimuje, na rovnakom stanovisku ju môžete nechať niekoľko rokov.

Zber, skladovanie a spracovanie

Už 40 – 50 dní od vysievania môžete začať zberať svoju úrodu. Vhodný je postupný zber orezávaním, môžete sa rozhodnúť tiež pre zber raz za 3 – 4 týždne. Listy štiavu pridávajte do šalátov, polievok a chutná je tiež kombinácia s vajíčkami a mäsom. Ich kyslú chuť oceníte tiež v omáčkach. Pozor na konzumovanie vo veľkom množstve, kyselina šťavelová môže v takom prípade blokovať vstrebávanie iných prospešných látok.

Ak štiav nespotrebujete, môžete ho sušiť alebo mraziť. Pred mrazením listy opláchnite a zaparte vo vriacej vode (asi 1 minútu). Po vychladnutí a vysušení ho môžete uložiť do nádob alebo vreciek a zamraziť. Niektoré gazdinky takto pripravený štiav tiež mixujú.