Pažítka – nenáročná a chutná bylinka

Posledná aktualizácia: 4 minúty 4 sekundy

Pažítka je bylinka pôvodom z Európy a Severnej Ameriky, ktorá je dnes rozšírená po celom svete. Je bohatá na chuť aj vitamíny a veľmi nenáročná na pestovanie. Dopestovať si ju môže každý, hodí sa tiež do črepníka. Viac o jej vlastnostiach sa dozviete v nasledujúcom článku.

Charakteristika

Pažítka je obľúbená bylinka s jemne cibuľovou príchuťou. Patrí preto do čeľade cibuľovitých a jej oficiálny názov je cesnak pažítkový. Má duté rúrkovité listy, ktoré vyrastajú v bohatých trsoch z malých cibuliek. Jedlé sú aj jej kvety, ktoré majú v závislosti od odrody bielu až svetlofialovú farbu, tvarom sa mierne ponášajú na ďatelinu. Vďaka ich krásnemu vzhľadu sa pažítka často pestuje aj ako dekoratívna rastlina, ktorá svojou vôňou priťahuje opeľovačov.

Zdraviu prospešná pažítka

Táto na prvý pohľad nenápadná bylinka v sebe ukrýva množstvo vitamínov a minerálnych látok. Obsahuje veľa vitamínu C, ďalej vitamín A, E a K. Okrem toho je bohatá na draslík, vápnik, fosfor, horčík, omega 6 a omega 3 mastné kyseliny. Pažítka priaznivo pôsobí na trávenie, podobne ako cesnak. Svojimi vlastnosťami napomáha k lepšiemu vstrebaniu živín z čriev do tela. Pomáha tiež znižovať hladinu cholesterolu a posilňuje kardiovaskulárny systém. Vysoký obsah vitamínu C podporuje imunitu. Taktiež priaznivo pôsobí na zrak, zdravie kostí a bráni vzniku rakoviny.

Pestovanie v črepníku

Pažítku si môžete bez problémov vypestovať doma v črepníku. Dariť sa jej bude v interiéri aj vonku na balkóne. S pestovaním vnútri môžete začať prakticky kedykoľvek. Zakúpené semienka voľne, nie však priveľmi nahusto, vysejte do pripravených črepníkov. Prikryte tenkou vrstvou hliny a zalejte.

Kvetináč umiestnite k oknu, aby mala rastlina dostatok svetla. Pôdu udržujte mierne vlhkú, nie príliš mokrú. So zberom počkajte, až kým listy nebudú dosahovať výšku okolo 15 centimetrov.

Pestovanie na záhone

Rovnako, ako v kvetináči, pažítke sa vynikajúco darí aj pri pestovaní na záhone. Vyberte jej polotienisté, prípadne slnečné miesto. Najvhodnejšia je ľahšia, mierne vlhká humózna pôda, no znesie aj ťažšiu zeminu. Umiestniť ju môžete na okraje záhonov, ku chodníku alebo do bylinkovej záhradky. Vyhnite sa však pestovaniu na miestach, kde sa v nedávnej dobe nachádzali cesnak, pór alebo cibuľa.

Semená pažítky môžete koncom marca až začiatkom apríla vysiať priamo do pripraveného záhona. Možnosťou je aj predpestovanie a následné presadenie na vybrané stanovisko. V takom prípade môžete výsev uskutočniť o niečo skôr. Na klíčenie je ideálna teplota okolo 20 až 22 °C, pričom tento proces trvá dva až tri týždne. Semienka saďte plytko, do hĺbky len okolo jedného centimetra. Následne ich prikryte zeminou a zalejte. Pôdu udržujte mierne vlhkú.

Starostlivosť o pažítku nie je náročná

Pažítka je nenáročná bylinka, ktorá nepotrebuje špeciálnu starostlivosť. Pri pestovaní v črepníku je však potrebné ju pravidelne zalievať. Pažítka rastúca na záhone si väčšinou vystačí so zrážkami, polievajte ju iba v prípade dlhšie trvajúceho sucha.

Keď sa na jeseň ochladí, začnú listy pažítky žltnúť a odumierať. Rastlina sa tak pripravuje na zimné mesiace. Keďže je mrazuvzdorná, dokáže v pôde prezimovať. Cibuľky pažítky pestovanej vonku preto nemusíte na zimu vyberať zo zeme. Na jar opätovne vyklíči. Po troch rokoch porast rozsaďte, aby omladol a naďalej prinášal bohatú úrodu.

Zber a využitie

Vňať pažítky sa zbiera podľa potreby počas celej sezóny. Kedykoľvek ju budete potrebovať, stačí zobrať nožnice a pri zemi odstrihnúť potrebné množstvo. Zostrihnutím nielen získate úrodu, ale aj podporíte rast novej vňate.

Listy pažítky sa konzumujú čerstvé — vtedy majú najbohatšiu chuť a obsahujú množstvo vitamínov a minerálov. Nadrobno posekané si ich môžete pridať aj do rôznych hotových jedál, napríklad, do polievok, omáčok alebo šalátov. Chuť pažítky skvele vynikne v kombinácii so smotanovou nátierkou alebo maslom a pečivom. Hodí sa tiež do jedál z vajec, ako sú praženica, omeleta a volské oko. Konzumovať môžete aj kvety. Tie sa väčšinou používajú na ozdobenie pokrmov, prípadne sa pridávajú do šalátov.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies