Ako pestovať mätu v kvetináči aj v záhradke

Posledná aktualizácia: 5 minút 7 sekúnd

Zima je čas, kedy v záhrade nie je veľa práce. Ak sa vám však chce pustiť sa aj v tomto období do pestovania, vyskúšajte, napríklad, mätu. Tejto odolnej bylinke sa darí rovnako dobre v interiéri ako vonku. Ako pestovať mätu v kvetináči aj na záhone, vám prezradíme v nasledovnom článku.

Mäta odolá mrazu a darí sa jej aj v črepníku

Mätu si vďaka jej príjemnej, mentolovej chuti a liečivým účinkom obľúbili už v starovekom Egypte. V našej oblasti sa najčastejšie používa mäta pieporná. Táto bylinka dorastá do výšky 40 – 100 cm, má kopijovité listy a v období kvitnutia od júna do septembra vás poteší ružovými až bledofialovými kvetmi. Zber je najvhodnejšie naplánovať tesne pred kvitnutím, pričom môžete zberať samostatne lístky alebo celú vňať. Mäta patrí medzi rastliny, ktoré v našich podmienkach dokážu prezimovať. Výborne sa jej darí tiež v interiéri, na terase alebo balkóne.

Účinky mäty

Mäta obsahuje vysoký podiel silíc, z ktorých je najviac obsiahnutý mentol. Nájdete v nej tiež flavonoidy a triesloviny. Pri jej konzumácii oceníte nielen vynikajúcu chuť, ale aj liečivé účinky. Mäta podporuje správnu činnosť trávenia a pomáha aj proti nafukovaniu. Môžete si ju dopriať tiež pred spánkom, kedy podporuje relaxáciu a pomôže vám rýchlejšie zaspať. Navyše prospieva ústnej dutine, ktorú dezinfikuje. Účinky mäty prospievajú tiež imunite a dýchacím cestám, a to aj v čase prechladnutia. Jej podávanie malým deťom však nie je vhodné.

Vhodné stanovisko

Počas vegetačného obdobia sa môžete pustiť do jej pestovania v záhradke. Mäte bude vyhovovať vápenatá pôda bohatá na živiny, ktorá je zároveň dostatočne priepustná. Najradšej má stanovište v polotieni s dostatkom tepla a vlhkosti. Vhodná teplota je od 18 do 21 °C. V noci môže byť pokles až do 15 °C. V miestnosti, kde pestujete mätu, je potrebné zabezpečiť dostatočné vetranie, chrániť by ste ju mali pred prievanom.

Ak pestujete mätu v kvetináči, pozor na kombináciu s inými druhmi. Mäta je dosť invazívna, mohla by ich vytlačiť. Rovnako ľahko sa vám rozrastie aj na záhone. Aby ste tomu zabránili, môžete ho ohraničiť.

Vysievanie mäty do kvetináča

Mäta pieporná sa dá vypestovať priamo zo semien. V interiéri sa do vysievania môžete pustiť kedykoľvek počas roka. Na pestovanie mäty v kvetináči si zadovážte substrát na bylinky. Semienka vysejte približne 0,5 cm hlboko, prihrňte pôdou a zalejte.

Aby ste jej dopriali podmienky, ktoré bude potrebovať, zvoľte miestnosť obrátenú smerom na východ, do ktorej nedopadá priame poludňajšie slnko. V zimnom období bude mať vhodné podmienky tiež v miestnosti obrátenej na západ.

Sadenie v záhrade

Ideálne obdobie na vysievanie na záhon je na jar od druhej polovice apríla až v máji. Pôdu najskôr prekyprite a zbavte buriny, potom hriadku vyrovnajte a pripravte riadky. Ak si jej chcete dopestovať viac, zvoľte vzdialenosť medzi riadkami 45 cm.

Starostlivosť a rozmnožovanie

Aby mala mäta dostatočne vlhkú pôdu, bude potrebovať pravidelné zalievanie, a to vždy, keď pôda začne vysychať. Ak chcete podporiť jej rast, častejšie ju strihajte. Môžete si ju tiež rozmnožiť odrezkami alebo podzemkami. Využiť sa dá aj delenie starších rastlín.

V zimnom období nadzemná časť vyschne, koreňová sústava dokáže prezimovať v pôde. Vhodné je chrániť ju pred zamrznutím nástielkou.

Škodcovia  a ochorenia

Túto bylinku napáda v chladnejšom a vlhkom období hubovité ochorenie hrdza mätová. Napadnuté časti je potrebné odstrániť, nekonzumujte ich. Proti tomuto ochoreniu použite fungicídny postrek. Vyskytnúť sa môže tiež septorióza mäty, ktorá sa prejavuje v podobe bielych škvŕn na lístkoch. Mätu v takomto prípade budete musieť zlikvidovať, najlepšie spáliť. Zo živočíšnych škodcov ju môžu napadnúť vošky alebo chrobáky pásavky mätovej.

Zber mäty

Mätu môžete zberať kedykoľvek mimo obdobia kvitnutia. Ak ju pestujete v exteriéri, pozor na zber tesne pred zimou. V tomto období by ste nemali strihať celé vetvičky, čím oslabíte rastlinu a nemusela by prezimovať. Zberajte v suchom a slnečnom počasí.

Zberá sa vňať s listami, pričom môžete odstrihnúť celé vrcholky vetvičiek aj s pukmi tesne pred rozkvitnutím kvetov. Odrezky sa dajú skladovať v pohári s vodou v chladničke, mätu si môžete tiež nasušiť.

Liečivý čaj z mäty, chladené nápoje, kokteily aj príchuť do dezertov a k mäsu

Z mäty si môžete pripraviť vynikajúci čaj, na čo vám postačí 1 čajová lyžička sušených lístkov. Ak máte k dispozícii čerstvé lístky, budete ich potrebovať približne 2 lyžičky. Mätu zalejte vriacou vodou a nechajte vylúhovať po dobu asi 15 minút. Mätový čaj vynikajúco chutí samotný, môžete si ho tiež dochutiť citrónom a medom.

Tradičný mätový čaj však nie je jediným nápojom, ktorý si z nej môžete pripraviť. Čerstvo odtrhnuté lístky dodajú skvelú príchuť tiež chladeným nápojom. Môžete ich pridať do domácej limonády s ovocím aj do chutných smoothie či ovocných koktailov. Dokonalú chuť dodá mäta dezertom a poteší tiež milovníkov mäsových a zeleninových pokrmov. Pridať ju môžete k pečenému aj dusenému mäsu a rybe, ozdobí a dochutí rizoto i grilovanú zeleninu.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies