Žerucha – rýchla, nenáročná a zázračná bylinka

Posledná aktualizácia: 3 minúty 54 sekúnd

Žerucha na prvý pohľad pôsobí ako nenápadná rastlinka, no vo svojom vnútri ukrýva množstvo vitamínov. Táto nenáročná bylinka bola dlho neoprávnene považovaná za burinu, dnes sa však vo veľkom pestuje po celom svete. Čo vám prinesie jej konzumácia a ako si ju môžete dopestovať u vás doma? Odpovieme vám v nasledujúcich odsekoch.

Charakteristika

Žerucha je drobná bylinka, ktorá sa konzumuje celá. Každú rastlinku tvorí tenká svetlozelená stonka, z ktorej na vrchu vyrastajú drobné okrúhle lístočky. Má jemnú korenistú chuť, pripomínať vám môže hlúbik kapusty alebo reďkovku.

Žeruchu ľudia poznali už 500 rokov pred naším letopočtom a s obľubou ju využívali na lekárske účely. Z prostredia Mezopotánie, dnešný Irak, sa neskôr rozšírila do celého sveta.

Nenápadná, no nabitá vitamínmi

Každá rastlinka žeruchy obsahuje neuveriteľnú nálož vitamínov a minerálnych látok. Jej konzumáciou doplníte dennú potrebu vitamínu C, A, B, E aj K. Z minerálnych látok obsahuje najmä draslík, sodík, vápnik, fosfor a železo. Ak si dávate pozor na stravu, potešia vás aj jej kalorické hodnoty. 100 g žeruchy obsahuje len 32 kalórií, 6 g sacharidov, 2,6 g bielkovín, 1,5 g vlákniny a takmer žiadne tuky. Žerucha je tiež bohatá na antioxidanty, ktoré chránia telo pred oxidačným stresom a pomáhajú predchádzať vzniku rakoviny.

Vďaka obsahu minerálov, ako sú vápnik, draslík, horčík a fosfor, pomáha žerucha udržovať zdravé a silné kosti. Rovnako prospešná je pre zdravie srdca a očí, obsahuje karotenoidy ako je luteín a zeaxantín. Vysoké percento vitamínu C zas významne posilňuje imunitu. Žerucha tiež podporuje metabolizmus a pomáha telu zbavovať sa toxínov. Účinne pomáha pri kožných problémoch, dokonca aj pri akné.

Ako si dopestovať žeruchu?

Žerucha je veľmi nenáročná bylinka, ktorú si môžete dopestovať hocikedy uprostred roka. Veľmi dobre sa jej darí v črepníku na balkóne či parapete. Zasadiť ju pokojne môžete aj do vyhradeného miesta na záhrade. Úrodu pritom zbierate už dva týždne po zasadení.

Pestovanie žeruchy v interiéri

Žeruche sa skvele darí v interiérových podmienkach. Môžete si ju zasadiť do črepníka a umiestniť na balkón či na parapetnú dosku. Na jej vypestovanie vám však úplne postačí aj miska s vodou a vata. Do misky umiestnite vatu a navlhčite. Do takto pripravenej nádoby nasypte zakúpené semiačka. Vatu udržujte neustále vlhkú. O niekoľko dní začne žerucha klíčiť a do dvoch týždňov bude pripravená na konzumáciu.

Pestovanie v záhrade

Tejto nenáročnej bylinke sa veľmi dobre darí aj v zeleninových záhonoch. Vysievať ju môžete od marca do jesene, vyrastie tiež na tienistom stanovisku. Dôležité je, aby mala stále dostatok vlahy. Keďže ide o jednoročnú rastlinu, jej výsev budete musieť opakovať každý rok.

Žerucha rastie veľmi rýchlo, takže na prvú úrodu sa môžete tešiť už o dva týždne. Z jej prítomnosti bude profitovať aj vaša záhrada. Žerucha totiž napomáha udržiavaniu vlhkosti v pôde, odrádza burinu a zúčastňuje sa na vytváraní vhodnej mikroklímy.

Zber, skladovanie a využitie

Keď rastlinky dorastú do výšky približne 10 centimetrov, môžete ich pozbierať. Na zber použite nožnice a odstrihnite ich kúsok nad zemou. Vďaka tomu žerucha neskôr opätovne vyrastie a bude prinášať chutnú úrodu počas celého roka.

Zozbieranú žeruchu skonzumujte čo najskôr, ideálne v surovom stave. Jej skladovaním a hlavne tepelným spracovaním sa stráca jej výživná hodnota. Najlepšie chutí na čerstvom chlebíku spolu s maslom, veľmi dobre sa však hodí aj do rôznych zeleninových šalátov. Fantázií sa medze nekladú, žerucha vynikajúco doplní o čerstvé vitamíny v podstate akékoľvek jedlo. Môžete ju pridať na vrch zapečených cestovín, ako prílohu k mäsu či ako zelené obohatenie ranného toastu.

Ak predsa len potrebujete žeruchu uskladniť, umiestnite ju do uzatvárateľnej nádoby s vodou. Tú potom dajte do chladničky. Takto žerucha vydrží maximálne jeden týždeň, dlhšie skladovanie možné nie je.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies