Valeriánka poľná — nenápadná bylina plná vitamínov a minerálov

Jemné lístky zelenej farby plné prospešných látok vám na tanier prinesie Valeriánka poľná. Jej pestovanie pritom vôbec nie je náročné a môže sa do neho pokojne pustiť aj začiatočník. Ako na to, vám poradíme v nasledujúcom článku.

Charakteristika rastliny

Valeriánka poľná, nazývaná tiež Kozlíček polníček alebo Kozí šalát, sa chuťou ponáša na hlávkový šalát. Vytvára prízemnú ružicu listov, ktoré dorastajú do veľkosti 25 cm. Ružica sa konzumuje celá, postačí odstrániť len koreň.

Čo všetko sa nachádza v tejto nenápadnej zelenine? Valeriánka poľná obsahuje provitamín A, vitamín C, B, kyselinu listovú a vitamín E. Nájdete v nej tiež draslík, horčík, železo a vápnik. Pravidelná konzumácia prospieva imunite, podporuje krvotvorbu a látkovú premenu vo vnútri buniek. Pomôže vám tiež zvládať stres a zlepšuje sústredenie. Ocenia ju aj vaše sliznice — valeriánka poľná ich posilňuje.

Ako pestovať valeriánku poľnú

Valeriánka poľná má krátke vegetačné obdobie. Táto zelenina patrí k vďačným plodinám, ktorých úrodu si môžete dopriať viackrát do roka. Od vysievania až po zber uplynie len 8 týždňov. Vysievanie si môžete naplánovať na marec až apríl alebo júl až október. Neskoré jesenné vysievanie do pareniska — koncom októbra alebo v novembri, vám prinesie skorú úrodu na jar.

Vysievanie valeriánky

Záhon prekyprite, vyrovnajte a pripravte riadky vo vzdialenosti 10 – 15 cm. Pôda by mala byť piesočnato-hlinitá. Pri vysievaní dodržiavajte medzi semienkami odstupy približne 5 cm. Po vzídení rastliniek záhon prekontrolujte. Ak je to potrebné, priveľmi hustý porast po dorastení do veľkosti približne 2 pravých listov pretrhajte.

Starostlivosť a zber poľníčka

Kozlíček polníček má rád dostatok vlahy. Preto bude najmä v lete potrebovať zavlažovanie. Na zalievanie myslite aj vtedy, ak je suchšia jeseň bez zrážok. Pri starostlivosti o záhon majte na pamäti, že valeriánka poľná má plytké korene. Pri vytrhávaní buriny buďte preto opatrní.

Zberajte po dorastení štvrtého páru listov. Rastlinu vyberte zo zeme celú aj s korienkami. Po ich odrezaní je vhodná na priamu konzumáciu. Pokiaľ korene na rastline ponecháte, môžete ju skladovať niekoľko dní v chladničke v priehradke na zeleninu.

Valeriánka poľná vynikajúco chutí samotná alebo ako súčasť šalátov. Dá sa tiež pridať do teplých pokrmov. Aby ste v nej zachovali všetky prospešné látky, neodporúča sa ju variť. Pridajte ju len na dochutenie na záver. Takto si obohatíte napríklad omáčky na cestoviny alebo grilovanú zeleninu.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies