Špenát siaty – Matador SJ – 10 g

EAN: 8586016690555

Skladom: 2 ks

0.85 €


Latinský názov: Spinacia oleracea L.

 

Špenát siaty je obľúbená a nenáročná listová zelenina s rýchlym rastom a bohatým obsahom vitamínov (A, C, K) a minerálnych látok. Vytvára ružice tmavozelených, hladkých alebo mierne zvlnených listov, ktoré sú vhodné na priamu konzumáciu, varenie aj mrazenie. Je ideálny na jarné a jesenné pestovanie, keďže dobre znáša nižšie teploty a rýchlo dorastá po zbere. Špenát siaty je nenahraditeľný pre každého, kto pestuje zdravú, čerstvú zeleninu doma.

Výsev: III – IV, VIII – IX

Spon: 20 x 5 cm

Hĺbka siatia: 1,5 – 2 cm

Zber: IV – VI, IX – XI

Obsah balenia: 3 g

 

Pestovanie:

Špenát siaty vysievame priamo na záhon do kyprých, humóznych pôd s dostatkom vlahy. Najlepšie sa mu darí v polotieni alebo na miestach s miernym slnkom. Po výseve pôdu jemne utlačíme a pravidelne zalievame, aby nepreschla. Rastliny rýchlo klíčia a do zberu dozrievajú za 6 – 8 týždňov. Na letné pestovanie sa odporúča polotieň, aby sa predišlo vybiehaniu do kvetu. Listy zbierame priebežne, čím podporíme ďalší rast.

 

Výhody:

  • Rýchly rast a vysoký výnos listovej hmoty
  • Odolný voči chladu – vhodný na jarné a jesenné pestovanie
  • Vysoký obsah vitamínov a minerálov
  • Ideálny na čerstvú konzumáciu, varenie aj mrazenie
  • Nenáročný na pestovateľské podmienky

 

Zaujímavosť:

Špenát siaty pochádza z Ázie a do Európy sa dostal už v stredoveku. Vďaka svojej výživovej hodnote sa stal symbolom zdravého stravovania. Obsahuje vysoké množstvo železa, chlorofylu a antioxidantov, ktoré podporujú tvorbu krvi a prirodzenú obranyschopnosť organizmu.

 

Výrobca: Starký JOJO

Špenát siaty (Spinacia oleracea) je klasická odroda špenátu určená na celoročné pestovanie. Patrí medzi najobľúbenejšie listové zeleniny vďaka svojej jemnej chuti a vysokej výživovej hodnote. Na rozdiel od novozélandského špenátu lepšie znáša chlad a jarné výkyvy teplôt, vďaka čomu je ideálny pre skorý výsev. Tvorí vzpriamené, tmavozelené listy, ktoré sa zbierajú jednotlivo alebo celé. Jeho listy obsahujú železo, kyselinu listovú, vitamíny A, C, E a K a sú bohaté na antioxidanty.

Najvhodnejší čas na výsev je skorá jar a jeseň, keď teploty nepresahujú 20 °C. Jarný výsev sa robí od marca do mája a jesenný od augusta do októbra. Semená sa vysievajú do riadkov vzdialených 25–30 cm a do hĺbky 1,5–2 cm. Po vzídení sa rastliny jednotia na spon 10 × 20 cm. V teplých mesiacoch je vhodné pestovať ho v polotieni, aby sa zabránilo vybiehaniu do kvetu. Pri jesennom výseve môže prezimovať a poskytne skorú jarnú úrodu.

Špenát siaty vyžaduje dostatok vlahy, pretože v suchu listy rýchlo tvrdnú a rastlina môže vybiehať do kvetu. Pôda by mala byť hlboká, humózna a mierne vlhká. Je vhodné ju pravidelne kypriť a odstraňovať buriny. V období sucha je potrebné pravidelné zavlažovanie, najlepšie ráno alebo večer. Pri hustej výsadbe možno rastliny preriediť a mladé listy použiť do šalátov. Na jeseň sa odporúča porast prekryť netkanou textíliou, čím sa predĺži zber až do zimy.

Špenát siaty patrí medzi najrýchlejšie rastúce zeleniny – prvé listy sa dajú zbierať už po 5–6 týždňoch od výsevu. Môže sa pestovať ako hlavná plodina alebo ako predplodina či medziplodina. Je nenáročný, vhodný aj pre menšie záhrady a balkóny. Okrem vysokej výživovej hodnoty pomáha zlepšovať pôdu svojím koreňovým systémom. Po zbere možno zvyšky rastlín zapracovať do pôdy ako zelené hnojenie, čím sa zvyšuje obsah organickej hmoty a humusu.

Zber sa začína, keď listy dosiahnu veľkosť 8–10 cm. Zbierajú sa mladé, jemné listy na priamu konzumáciu alebo spracovanie. Pri postupnom zbere sa trhajú vonkajšie listy, aby mohol rast pokračovať. Ak sa špenát pestuje na jednorazový zber, rastlina sa odreže tesne nad zemou. Pri jesennom pestovaní možno špenát zbierať aj v zime, pokiaľ pôda nezamrzne. Čerstvé listy sú ideálne na šaláty, dusenie alebo zamrazenie, pričom si zachovávajú farbu aj chuť.


Kategoria : Špenát

Tagy : semeno, semiačko, osivo, semená, špenát, semeno špenát, osivo špenát, novozélandský špenát


Podobné produkty


Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies