Všetko čo už viete o obyčajnej fazuli

Fazuľa je na našom území známa od nepamäti. Je to zelenina, ktorá je podobná hrachu a po dlhé storočia bola jednou z najdôležitejších druhov zeleniny, ktorú naši predkovia pestovali.

Všetko čo už viete o obyčajnej fazuli

Fazuľa je na našom území známa od nepamäti. Je to zelenina, ktorá je podobná hrachu a po dlhé storočia bola jednou z najdôležitejších druhov zeleniny, ktorú naši predkovia pestovali.

Fazuľa je jednoročná rastlina a má podobný koreňový systém ako hrach. Byľ fazule je drsná, môže byť buď ťahavá alebo kríčková – nízkeho vzrastu. Ťahavé kultivary potrebujú oporu, aby sa mali po čom šplhať.

Listy fazule sú trojpočetné. Biele, žltkavé alebo sýto červené kvety tvoria riedke strapce. Plodom je struk zelenej alebo žltej farby. Struk obsahuje semená rozličnej farby, tvaru a veľkosti. Klíčivosť si udržuje 3 – 4 roky.

Odrody fazule delíme podľa farby strukov a vzrastu:

Kríčkové zelenostruké: Dita, Delfina, Carmen, Cannelino, Wawelska, Rocco

Kríčkové žltostruké: Maxidor, Goliatka, Laurina, Tara

Žrďovité (ťahavé) žltostruké: Gazela, Ostravská

Žrďovité (ťahavé) zelenostruké: Pekný Jas, Inca

Fazuľa má veľké nároky na teplo, jej pestovanie je preto výhodné len na slnečných stanovištiach. Výborne sa jej darí vo všetkých oblastiach Slovenska. Vyhovujú jej hlinito–piesčité pôdy, dobre priepustné s dostatkom vlahy.

Fazuľa nie je náročná na predplodinu. Môže sa pestovať po všetkých druhoch zeleniny, ale aj obilnín. Zanecháva pôdu v dobrom stave, je preto možné po nej úspešne pestovať všetky plodiny. Kríčkovité fazule môžeme kvôli vzrastu pestovať aj ako medziplodinu v hriadkach uhoriek a paradajok.

Príprava pôdy pre pestovanie fazule nie je náročná, na jeseň stačí pozemok hlboko porýľovať a na jar plošne upraviť rotavátorom. Pre zabezpečenie vyššieho výnosu je vhodné 2 – 3 týždne pred sejbou do pôdy zapracovať draselnú soľ, superfosfát a liadok.

S výsevom fazule sa netreba ponáhľať. Je dôležité vychádzajúce rastlinky ochrániť pred jarnými mrazmi. Nič preto nezmeškáme, keď výsev začneme od konca apríla do polovice mája. Ak chceme zbierať zelené struky na mrazenie, sejeme až do polovice júna. Kríčkové odrody štandardne sejeme do riadkov vzdialených 40 – 60 cm alebo do sponu 40 x 40 cm po 3 – 5 semien do jednej jamky. Ťahavú fazuľu vysádzame ku tenkým kolíkom dlhým 2 – 3 metre. Kolíky rovnomerne napicháme do pôdy a po štyroch na vrchole zviažeme. Ku každému kolíku zasejeme v kruhu 6 – 8 semien. Ťahavé kultivary fazule sú štandardne rodivejšie ako odrody kríčkové.

Fazuľa nie je náročná na ošetrovanie, je však chúlostivá na pôdny prísušok. Preto je potrebné ju po vzídení plečkovať a okopávať. Keď rastliny zosilnejú, najlepšie pred kvitnutím môžeme riadky mierne prihrnúť.

Struky fazule oberáme v čase keď sú už vyspelé, mali by však byť krehké a šťavnaté. Oberáme postupne 2 – 3 krát. Pri poslednom zbere vytrhneme celé rastliny a odpad použijeme do záhradného kompostu. Nezrelé struky zbierame asi 60 dní  po sejbe, u ťahavých 100 – 120 dní po sejbe.

Zaujímavá je aj výnosnosť fazule, kríčkovité 60 – 100 gramov zelených strukov a 12 – 25 gramov semena, ťahavé odrody – podľa kultivaru – 120 – 180 gramov zelených strukov a 30 – 50 gramov semena.