Pestujete špargľu? Toto nezabudnite urobiť pred zimou

Posledná aktualizácia: 1minúta 42 sekúnd

Radi by ste si na jar pochutnali na chutných mladých výhonkoch špargle? Aby bola budúcoročná úroda bohatá, je potrebné sa o špargľu na jeseň vhodne postarať. Pripravili sme si pre vás preto jednoduchý prehľad činností, na ktoré by ste nemali zabudnúť.

1.      Krok — zimný zostrih špargle

Špargľa bude pred zimou potrebovať poriadny zostrih. S týmto úkonom sa však nemusíte veľmi ponáhľať, je potrebné počkať, kým vňať úplne zožltne. Často k tomu dochádza až po prvých mrazoch. Nikdy ju nestrihajte pokiaľ je zelená, vtedy ešte stále ukladá potrebné zásoby do koreňov. Tieto živiny na jar poslúžia ako výživa pre nové výhonky. Ak by ste sa ponáhľali a zostrihli špargľu priskoro, mohla by vás počas sezóny sklamať nízkou úrodnosťou.

Zoschnutú a zožltnutú vňať odstrihnite pomocou záhradných nožníc tesne nad zemou tak, aby ste nepoškodili korene.

2.      Krok — vytrhajte burinu

Záhony, na ktorých pestujete špargľu, pred zimou dôkladne vyčistite. Všetku burinu vytrhajte, ideálne aj s koreňmi. Vytrhanú burinu môžete použiť ako hodnotnú zložku do kompostu. Ako na to, sa dočítate v našom druhom článku, kompostovanie buriny.

3.      Krok — nakopcujte špargľu

Zostrihaná zelená špargľa bude potrebovať ochranu pred holomrazmi, inak by mohla zamrznúť. Nad jej korene preto nakopcujte trochu zeminy. Ako ochranu pred mrazom môžete použiť tiež slamu alebo kukuričné kôrovie.

Pestujete bielu špargľu? Po zostrihaní je potrebné nad jej koreňmi navŕšiť približne 50 cm vysoký hrobček, so zarovnanou vrchnou stranou. Ten následne prikryte čiernou fóliou a zaťažte po stranách. Vďaka tomuto kroku sa na jar dočkáte sviežich výhonkov o niečo skôr.

Takto pripravené záhony bezpečne prečkajú zimu a na jar vás potešia svojou úrodnosťou.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies