Čo patrí a čo nie do kompostu II. — kompostovanie buriny

Posledná aktualizácia: 3 minúty 13 sekúnd

Vedeli ste, že burina, ktorú ste vytrhali vo vašej záhrade, môže byť užitočná? Vysadené plodiny síce oberá o vlahu a živiny, prínosom však môže byť pri dodržaní niekoľkých pravidiel pre kompost. Ako teda na kompostovanie buriny?

Burina – čo to vlastne je?

Nie je záhrada, v ktorej by sa neobjavila burina. Jej výskyt je dokonca jedným zo znakov úrodnosti pôdy. Burina sú nežiaduce rastliny, ktoré rastú v záhrade a sú typické svojou odolnosťou. Navyše sa veľmi rýchlo rozmnožujú podplazmi, koreňmi, semenami alebo výtrusmi. Preto je potrebné čo najskôr ju odstrániť. Burina z pôdy odčerpáva živiny, zaberá miesto na rast a tiež sťažuje prístup slnečných lúčov k pestovaným plodinám.

Medzi typických predstaviteľov buriny v slovenských záhradkách patria, napríklad, pýr plazivý, pupec roľný, hviezdica prostredná a púpava.

Ako na kompostovanie buriny

Spôsob kompostovania buriny závisí od toho, v akom vývojovom štádiu sa rastlina nachádza. Rozdelíme si ju preto na dve skupiny, ktorým sa budeme bližšie venovať.

Mladá burina – rastliny pred kvitnutím

Pokiaľ burina ešte nedozrela a nezačala kvitnúť, jej pridanie do kompostu je jednoduché. Po vytrhnutí ju posekajte na malé kúsky a zamiešajte do jadra kompostu. Jeho teplota by sa mala pohybovať medzi 45 až 50 °C. Pokiaľ vo vašom kompostréri takúto teplotu nedosahujete, nechajte posekanú burinu najprv vyschnúť na slnku. Potom ju zamiešajte do stredu kompostu.

Húževnatá a dozretá burina

S druhou skupinou burín je to o niečo zložitejšie. Patria sem dozreté rastliny, ktoré už tvoria semená a tiež všetky tie, ktoré sa rozmnožujú pomocou odrezkov a koreňov. Typickým príkladom sú, napríklad, pýr plazivý či pupec roľný. Ich semená dokážu „počkať“ na vhodné klíčiace podmienky niekoľko desiatok rokov. Vysušenie na slnku a teplé jadro kompostu na ich zničenie preto nebude postačovať.

Aby ste si preto spolu s kompostom nezapracovali do pôdy aj semená burín, je potrebné ju pred samotným kompostovaním upraviť.

  • V prvom kroku zbavte korene buriny čo najväčšieho množstva zeminy
  • Následne burinu nasekajte na čo najmenšie kúsky
  • Teraz si pripravte nádobu s vodou, najlepšie dažďovou, a tiež veko, ktorým ju neskôr prikryjete
  • Nasekanú burinu vložte do nádoby tak, aby bola kompletne ponorená a zakryte vekom
  • Burinu nechajte kvasiť a občas ju premiešajte. Počas tohto procesu by sa mala na hladine vytvoriť pena a voda začne typicky zapáchať. Keď pena zmizne, bude materiál pripravený na kompostovanie. Celý proces môže trvať rôzne dlho, no v lete by malo stačiť 15 až 30 dní
  • Skvasenú burinu zlejte a v strede kompostoviska spravte dieru uprostred staršieho materiálu. Do nej nasypte burinu a v pomere 1:1 s ňou zmiešajte hnedý, suchý a tvrdý materiál. Nakoniec na vrch prihrňte starší materiál
  • Výluh, ktorý zostal po burine, zrieďte v pomere 1:10 s čistou vodou a zalejte ním pestované rastliny. Nalievajte tesne ku koreňom. Takýto výluh je pre rastliny podpornou bombou, ktorá obsahuje mnoho dôležitých živín a napomáha odolnosti voči chorobám a škodcom

Pokiaľ máte dočinenia s menej odolnou burinou, postačí vám na jej skvasenie čierne plastové vrece a trocha vody. Povytŕhanú burinu navlhčite a vložte do vreca. Následne ho na dva týždne umiestnite na priame slnko, aby sa jeho obsah poriadne sparil. Takto upravenú burinu môžete potom pokojne nasypať priamo do kompostéra.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies