Nenáročná petržlenová vňať porastie aj v kvetináči

Posledná aktualizácia: 2 minúty 39 sekúnd

Vedeli ste, že petržlenovú vňať si môžete dopestovať aj bez toho, aby ste pestovali koreňový petržlen? Môžete ju zasiať v zeleninovej záhradke alebo v kvetináči.

Vňať z petržlenu má jemne korenistú chuť, ktorá skvele doplní rôzne jedlá. Čerstvá je vynikajúca nasekaná na ryži, zemiakoch či v nátierkach. Pridáva sa aj do rôznych omáčok, majonéz a zálievok šalátov a jej príchuť by nemala chýbať ani v tradičnom slepačom vývare alebo iných polievkach.


Benefity pre zdravie

Petržlen vňaťový je nabitý vitamínom C a inými pre telo dôležitými látkami. Významné je tiež množstvo vitamínu K, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí. Konzumácia petržlenovej vňate posilňuje imunitu, pomáha telu bojovať proti zápalom a pôsobí preventívne proti rakovine. Priaznivé účinky má aj na trávenie, pomáha pri zažívacích ťažkostiach a nadúvaní.


Ako pestovať petržlenovú vňať?

Pestovať petržlen vňaťový nie je vôbec náročné. Ide o dvojročnú rastlinku, no keďže druhý rok vybieha do kvetu, zvykne sa pestovať ako jednoročná. Dariť sa jej bude v úrodnej a dobre priepustnej pôde na slnečnom, prípadne polotienistom stanovisku. Je odolná voči mrazom, takže vňať môžete zberať celoročne. Zasadiť ju môžete medzi hriadky so zeleninou, do vyvýšených záhonov, okenných kvetináčov či nádob na balkón. Ak chcete mať čerstvú petržlenovú vňať stále na dosah ruky, môžete časť výsadby premiestniť do kvetináča v interiéri.


Výsev

Teplota pri výseve by mala byť 5 až 23 °C, siať preto môžete už od začiatku marca. Semienka umiestnite do hĺbky 1 – 2 cm, pričom je potrebné dodržiavať vzdialenosti uvedené na obale. Jednotlivé odrody petržlenovej vňate, sa od seba môžu vzájomne líšiť mierne odlišnými podmienkami. Nestihli ste vňať zasiať na jar? Zakúpené semienka môžete pokojne vysievať celoročne, dokonca aj na jeseň s jarným zberom.


Ako zberať petržlen vňaťový

Petržlen vňaťový klíči pomerne dlho, niekedy mu to trvá až mesiac. Prvej úrody sa dočkáte približne po 90 až 180 dňoch. Dozretú zelenú vňať zberajte postupne tak, aby ste na rastline vždy niekoľko lístkov nechali. Po odrezaní v krátkom čase opäť dorastie a zber môžete opakovať počas celého roka. Keďže petržlenová vňať je odolná voči mrazom, aj v zime si môžete nájsť pod snehom jej zelené lístočky.


Skladovanie

Najlepšia je petržlenová vňať čerstvá. Po zbere ju čo najskôr skonzumujte, v chladničke pri dobrých podmienkach vydrží maximálne dva týždne. Môžete ju tiež vysušiť a následne použiť do varenia alebo ako ozdobu, podobne ako čerstvé lístky. Niektoré odrody sú vhodné tiež na mrazenie.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies