Na vysievanie kôpru je čas až do júla

Posledná aktualizácia: 2 minúty 14 sekúnd

Vynikajúci do rôznych varených jedál, polievok aj do zaváranín. Kôpor je obľúbenou prísadou pre jeho výraznú chuť a pozitívne účinky na zdravie. Ak ho ešte nemáte aj vo vašej záhrade, je najvyšší čas ho vysiať.

Vysievanie kôpru až do konca júla

Kôpor môžete začať siať už od marca v interiéri, priamy výsev je vhodné naplánovať na druhú polovicu apríla a máj. Väčšina odrôd je však vhodná aj na siatie počas júna až júla. Kôpor obľubuje teplo a dostatok slnka s priamym žiarením až do 8 hodín denne. Na tento fakt je potrebné myslieť pri výbere vhodného stanoviska. Nie je vhodné jeho siatie do blízkosti stromov, ktoré by mu po väčšiu časť dňa priveľmi tienili.

Požiadavky na pôdu a živiny

Kôpor patrí k bylinkám, ktoré nie sú náročné, počas pestovania nevyžaduje tiež žiadne špeciálne prihnojovanie. Kompost alebo iné hnojivo postačí zapracovať do pôdy pred vysievaním. Potrebovať však bude vhodnú teplotu. Aby semienka vyklíčili, teplota pôdy by mala byť minimálne 15 °C.

Vysievanie kôpru priamo do pôdy

Kôpor sa vysieva do hniezd po 3 – 5 semien. Pripravte si miesta v spone 35 x 10 cm s hĺbkou len 1 – 2 cm. Po vysiatí semená prikryte pôdou a zalejte. Aby sa nevytvoril prísušok, navrch môžete ešte pridať jemnú vrstvu pôdy. Prvé rastlinky by mali vyklíčiť o 10 dní.

Dostatok vlahy a vzduchu

Počas leta bude kôpor potrebovať pravidelné zavlažovanie, keď rastliny dostatočne zosilnejú, zvládne aj kratšie sucho. Pôda v okolí by mala byť prekyprená a odburinená, čo zabezpečí dobrú cirkuláciu vzduchu. Znížite tak riziko výskytu plesne.

Ak pestujete kôpor na vňať, pravidelne listy pod vrcholom strihajte tesne popri stonke. Pokiaľ nestihnete zabrániť tvorbe pukov, postačí ich odstrániť. Niekoľko rastlín môžete nechať aj vykvitnúť a dopestovať si vlastné semená na nasledujúcu sezónu. Zberajte ich až po úplnom dozretí a zhnednutí. Po zrezaní hlávky so semenami ju nechajte vysušiť.

Kôpor čerstvý aj sušený

Vynikajúcu arómu a chuť kôpru si môžete dopriať počas celého roka. V letnom a jesennom období vám poslúži čerstvo nazbieraný po dorastení do veľkosti aspoň päť pravých listov. Na zimu si ho môžete usušiť a kôpor patrí tiež k bylinkám, ktoré sa dajú mraziť.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies