Chren dedinský prinesie vynikajúcu chuť aj na váš stôl

Posledná aktualizácia: 4 minúty 33 sekúnd

Nenáročný, odolný a prekvapivo zdravý – to je chren dedinský, koreňová zelenina, ktorá sa tradične pestuje aj našich záhradách. Chcete vedieť ako na to? Čítajte ďalej!

Charakteristika chrenu

Chren je koreňová zelenina, ktorú ľudia pestujú už od čias staroveku. Pochádza z oblasti Ázie a južnej Európy a poznali ho už Egypťania a Gréci. V 12. storočí sa pre svoje vlastnosti začal pestovať v kláštorných záhradách a postupne sa rozšíril do celého sveta. Dnes je známou a veľmi uznávanou plodinou, dôležitou pre naše zdravie.

Väčšinou sa konzumuje podzemná časť chrenu. V neporušenom stave nemá koreň žiadnu výraznú arómu ani špeciálne účinky na zdravie. Jeho vlastnosti sa naplno prejavia až po narušení jeho buniek, teda po jeho nastrúhaní alebo inom spracovaní. Nadzemnú časť chrenu tvoria veľké zelené listy, ktoré môžu dorásť až do výšky 1 m. Chren tvorí aj kvety, ktoré sa však pri úžitkovom pestovaní odstrihávajú, aby zbytočne nevysiľovali rastlinu.

Ako pestovať chren dedinský?

Pri pestovaní chrenu máte na výber z dvoch možností – viacročné alebo jednoročné. Rozdiel je jednoduchý. Pri viacročnom pestovaní si zabezpečíte prísun chrenu z jedného zasadeného koreňa na niekoľko rokov dopredu. Pri jednoročnom pestovaní musíte chren každý rok opätovne vysádzať. Nižšie vám popisujeme rozdielny postup medzi týmito dvomi metódami.

Viacročné pestovanie chrenu

Starším a tradičnejším spôsobom je viacročné pestovanie chrenu. Jeden hlavný koreň vám tak môže prinášať úrodu aj 10 rokov. Na výsadbu sú vhodné približne 2 cm hrubé a 10 cm dlhé koreňové odrezky. Sadia sa na jeseň alebo na jar v marci do hĺbky 15 cm s dostatočným odstupom. Ich vrchná časť by mala smerovať nahor. Následne ich prihrňte a hriadku urovnajte.

Keď zo zeme začnú vyrastať prvé výhonky, nastáva čas na jednotenie chrenu. Odhrňte okolitú pôdu tak, aby ste sa dostali až k hlavnému koreňu. Potom pomocou motyčky opatrne odstráňte takmer všetky bočné korene. Ponechajte len 1 až 2 výhonky. Špeciálne opatrne postupujte v blízkosti korienkov hlavného koreňa, tie musia zostať nepoškodené. Následne zeminu opäť prihrňte. Proces znovu zopakujte v priebehu leta.

Čas na zber príde na jeseň, kedy listy chrenu zhnednú. Rovnako ako pri jednotení, aj teraz odhrňte pôdu tak, aby ste sa dostali ku koreňom. Zosilnené bočné výhonky odtnite a môžete použiť na konzumáciu. Hlavný koreň nechajte neporušený a pôdu opätovne prihrňte. Môžete pohnojiť kompostom. Nasledujúce roky celý postup opakujte.

Jednoročné pestovanie chrenu

Jednoročný spôsob pestovania chrenu je novým postupom, oveľa mladším ako viacročné pestovanie. Na výsadbu sa používajú o niečo tenšie a dlhšie bočné korene. Najskôr je z nich potrebné odstrániť všetky tenké korienky. Pripravené odrezky sa sadia šikmo, pod uhlom približne 40° tak, že ich vrchná časť je tesne pod povrchom. Vysádzať pritom môžete už v marci.

Úroda jednoročného chrenu sa zbiera neskoro na jeseň, pričom sa z pôdy vyberá komplet celá rastlina. Na konzumáciu sú určené len najsilnejšie korene, tenšie bočné korienky môžete použiť na budúcoročnú výsadbu.

Stanovisko

Chren obľubuje slnko až polotieň. Čo sa pôdy týka, najradšej má hlinitopiesočnatú a hlbokú pôdu. Okrem toho potrebuje dostatok vlahy a živín na svoj rast.

Aké sú benefity chrenu pre vaše zdravie?

Chren obsahuje množstvo pre telo veľmi dôležitých látok. Je bohatý na vitamíny a minerály, ako sú vitamín A, B, C a K a sodík, draslík, vápnik, fosfor či horčík. Okrem toho obsahuje omega 3 a 6 mastné kyseliny, betakarotén a luteín, ktorý je dôležitý pre zdravý zrak.

Konzumácia chrenu tak nielen skvele doplní hlavné jedlo, ale aj prospieva vášmu zdraviu. Chren má pozitívny vplyv na silu imunity a zlepšuje trávenie. Je vhodnou súčasťou zdravého jedálnička a podporuje chudnutie. Okrem toho bojuje proti rakovine, prospieva zdraviu srdca a má antibakteriálne účinky.

Ako skladovať a spracovať chren?

Neporušený koreň môžete skladovať v chladničke podobne ako inú zeleninu. Po rozrezaní, nastrúhaní či inom spracovaní je však potrebné ho čo najskôr spotrebovať. Jeho výrazná chuť rýchlo prchá a ak vám začne hnednúť, je čas ho vyhodiť.

Z domáceho chrenu si môžete tiež pripraviť chutné zaváraniny. Vďaka tomu vám vydrží so zachovaním jeho chuťových vlastností oveľa dlhšie. Obľúbený je nakladaný chren s octom alebo sladkokyslý chren s jablkami.

Zavarený alebo čerstvo nastrúhaný chren môžete konzumovať ako prílohu k rôznym mäsovým jedlám. Veľmi sa hodí najmä k údeninám či varenému mäsu z polievky. Z čerstvého chrenu si tiež môžete pripraviť chrenovú omáčku alebo si ho len tak pridať k obloženému chlebíku.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies