Bazalka pravá - sladká POLAN

EAN: 5905782114059

Skladom: 10 ks

1.05 €


Latinský názov: Ocimum basilicum

 

Bazalka pravá - sladká je jednoročná bylinka s jemne aromatickými zelenými listami. Má široké kulinárske využitie – hodí sa do cestovín, šalátov, omáčok, polievok aj mäsových pokrmov. Vynikajúco dopĺňa chuť paradajok. Okrem gastronomického využitia má aj priaznivé účinky na trávenie, zmierňuje kašeľ a pomáha pri zápaloch močových ciest a ústnej dutiny.

 

Výsev: III - IV

Kvitnutie: VI - X

Odporúčaný rozostup: 25 x 30 cm

Hmotnosť balenia: 1 g

 

Pestovanie:

Bazalku vysievame od marca do apríla do voľnej pôdy alebo na predpestovanie v skleníku. Preferuje teplé, slnečné stanovište s humóznou, dobre priepustnou pôdou. Pravidelná zálievka a zaštipovanie listov podporujú rast a bohatú úrodu.

 

Výhody:

  • Intenzívna aróma a široké kulinárske využitie
  • Podpora trávenia a zmiernenie kašľa
  • Jednoduché pestovanie v záhone aj v črepníku
  • Vhodná na sušenie aj čerstvú konzumáciu

 

Zaujímavosť:

Bazalka je jednou z najpoužívanejších byliniek v talianskej kuchyni a tvorí základ tradičného pesta.

 

Výrobca: POLAN

Bazalka pravá, známa aj ako sladká bazalka, je nenahraditeľnou bylinkou v stredomorskej kuchyni. Najčastejšie sa používa do pesty, paradajkových omáčok, cestovín, šalátov či ako dochucovadlo na pizzu. Jej jemná, sladkastá vôňa s nádychom klinčekov a anízu skvele dopĺňa chuť zeleniny, mäsa aj syrov. Používa sa najmä čerstvá, keďže sušením stráca veľkú časť arómy. Ideálna je aj na ochutenie masla, olejov alebo do bylinkových nápojov.

Sladká bazalka obsahuje množstvo antioxidantov, vitamínov A, C, K, horčíka a železa. Má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, podporuje trávenie, znižuje nadúvanie a upokojuje nervový systém. V ľudovej medicíne sa využíva aj na zmiernenie stresu, únavy a bolesti hlavy. Pravidelné užívanie bazalky môže podporiť imunitu a prispieť k celkovému zdraviu.

Bazalka pravá je jednoročná bylina, ktorá potrebuje teplo a svetlo. Semená sa vysievajú od marca do mája do interiéru, alebo priamo do pôdy po pominutí mrazov. Vyžaduje slnečné stanovisko, humóznu a dobre priepustnú pôdu a pravidelnú zálievku. Výborne sa pestuje aj v črepníku, kde ju môžete mať vždy poruke. Pravidelným zberom listov sa podporuje rast a vetvenie rastliny.

Bazalka pravájemnú, sladkastú chuť a veľké, zelené listy, ktoré sú typické pre taliansku kuchyňu. Oproti nej má napríklad bazalka citrónová výrazné citrusové tóny, thajská bazalka má anízovú arómu a fialová bazalka nápadne sfarbené listy a ostrejšiu chuť. Každý druh má svoje využitie podľa typu jedál a osobných preferencií.

Hoci sa bazalka dá sušiť, pri tomto procese stráca veľkú časť svojho arómatického profilu. Lepšou voľbou je mrazenie – listy môžete zmraziť celé, nasekané alebo ako pesto. Bazalku možno tiež zaliať olivovým olejom a uchovávať v chladničke, čím si dlhšie zachová chuť. Vynikajúca je aj na prípravu bylinkových octov alebo ochutených masiel.


Kategoria : Bylinky

Tagy : semeno, semiačko, osivo, semená, bylinky, bylinka, liečivka, liečivá rastlina, liečivé rastliny


Podobné produkty


Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies