Ako vypestovať jahody od semien až po sladké plody

Jahody patria pre svoju lahodnú chuť a príjemnú vôňu medzi najobľúbenejšie druhy ovocia. Aká je ich cesta od semienka až po chutný džem? To vám prezradíme v nasledujúcom článku.

Niekoľko faktov o jahodách

Jahoda je trváca rastlina, ktorá má krátky podzemok. Ružica jej listov je uložená nízko pri zemi. Práve tá vytvára dlhé poplazy, ktoré sa postupne zakoreňujú. Ich odstránením zabránite nežiaducemu rozmnožovaniu rastliny v záhone. Listy sú špecifické zúbkovým okrajom. Jahody kvitnú bielymi kvietkami, z ktorých sa ďalej vyvíjajú plody. Postupne rastú od malých, zelených a nezrelých nažiek až po šťavnaté, červené jahody známeho srdcovitého tvaru.

Pestovanie jahôd od semienka

Väčšina pestovateľov jahôd zvykne vysádzať hotové priesady. Pestovanie zo semena je však pre jahody zdravšie. Voľbou výsadby zo semienok ochránite svoju rastlinu pred vírusovými chorobami. Takéto ochorenia deformujú listy, znižujú rodivosť, dokážu ju až celú zlikvidovať. Pri vegetatívnom rozmnožovaní sa totiž vírusy prenášajú zo sadenice na sadenicu. Významne pri tom pomáhajú aj vošky a iný cicavý hmyz. V ohrození je tak môže byť celý záhon. Aby ste sa tomuto nebezpečenstvu vyhli, riešením je pestovanie jahôd už u semien. Semienkami sa totiž vírusy nedokážu prenášať.

Dopestujte si zdravé sadenice jahôd

Ak semienka jahôd zasadíte v januári alebo februári, koncom leta si už budete pochutnávať na svojich prvých jahodách. V prvej fáze rastu počas zimného obdobia však môže jahody ohroziť nedostatok svetla. Rastlinky sa v takom prípade začnú príliš vyťahovať. Preto je lepšou voľbou nechať vysievanie jahôd na obdobie od marca až do júna. Sadenice tak budú pevné a zdravé. Nevýhodou pri tomto postupe je, že prvá úroda vás poteší až v nasledujúcom roku.

Priesady jahôd si môžete dopestovať doma na okennom parapete, ale aj v skleníku. Semienka jemne zatlačte na povrch výsevného substrátu. Keďže na vyklíčenie potrebujú svetlo, nezatláčajte ich hlboko. Dbajte na rovnomernú vlhkosť počas celého procesu klíčenia. Pomôže, ak zakryjete výsevnú misku fóliou či tabuľkou skla. Ďalšou možnosťou je položiť priamo na substrát noviny. Aj tento jednoduchý trik pomôže udržať semienka v dostatočnej vlhkosti. Teplota prostredia by sa mala po celý čas pohybovať na úrovni minimálne 20 °C.

Dopestovanie sadeníc trvá približne 3 mesiace. Z toho len samotné klíčenie zaberie 2 až 3 týždne. Sprvu sa vám môže zdať rast pomalý, to je ale bežné. Hneď, ako budú mať semenáčiky zopár prvých listov, sa rast zrýchli. Mladé rastlinky sa odporúča dvakrát presadiť. Prvýkrát presádzajte približne mesiac po vyklíčení.

Kedy a ako vysadiť jahody na záhon

Keď majú mladé sadenice už 5 až 10 listov, je čas presadiť ich na záhon. Pri výsadbe v záhrade zvoľte slnečné stanovisko. Jednotlivé sadenice by malo oddeľovať približne 30 cm. Jahody vysádzajte tak, aby hrubšia časť medzi listami a koreňmi, takzvané srdiečko, bola na úrovni pôdy. Vtedy nie je ani hlboko, ani príliš plytko.

Pozor na výber hriadky. Nebude sa im dariť v pôde, v ktorej ste predtým pestovali zemiaky. Hrozí im tak nákaza hubami alebo háďatkami. Rovnako nie je vhodné vysádzať jahody na miesto, kde ste predtým odstránili ich predošlú výsadbu. Pôda môže byť unavená a ľahko sa v nej šíria choroby a rozmnožujú škodcovia.

Jahody sa dajú vysádzať tiež do debničiek. Ak si vyberiete samozavlažovacie debničky, pomôže vám to udržiavať dostatočnú vlhkosť. Siahnite po substráte s kyslejším pH a vyšším podielom humusu. Pri vysádzaní do debničiek dávajte pozor, aby ste nemali v jednej z nich len sterilné, nerodivé kvety. Vždy radšej počkajte na prvý kvietok a skontrolujte či tvorí peľ. Do každej debničky vysaďte aspoň jednu sadenicu s kvetom, z ktorého sa bude doslova prášiť. Vtedy môžete byť pokojní, jahoda určite zarodí plody.

Tešte sa na úrodu

Jahody bežne kvitnú v apríli a máji a o 6 až 8 týždňov dozrievajú prvé plody. Jahody zbierajte ideálne každé druhé ráno. Ráno je totiž na zber najvhodnejší čas. Dbajte však aj na zber poškodených či nahnitých kusov. Tie zbierajte do osobitnej nádoby a ihneď zlikvidujte. Nenechávajte ich na rastline.

Jahody si zachovajú dlhšie svoju čerstvosť, ak ich budete zbierať aj s kúskom stonky. Ak nie sú určené na okamžitú konzumáciu, uchovávajte ich v chladničke. Plnosť ich chuti a farby si však aj napriek uskladneniu v chlade užijete maximálne 3 dni. Do tej doby je potrebné vymyslieť, ako ich spracujete.

Jahody a prezimovanie

Jahody dopestované zo semien vydržia zimu v záhonoch bez problémov. Ak pestujete v debničkách, môžete záhon prikryť čečinou a izolovať aj ich steny a dno. Vlahu zabezpečí sneh topiaci sa pri odmäku. Ak však sneh nie je, nezabudnite rastlinu občas zaliať.

Na jar záhony vyčistite. Odstráňte poškodené časti rastliny a skontrolujte, či sú majú všetky kusy korene v pôde. Váš jahodový záhon tak bude môcť začať svoj ďalší ročný kolobeh. Takto môžete pokračovať 3 až 4 roky. Potom je potrebné jahody presadiť. Musíte im nájsť nové, zdravé stanovisko, v prípade ak ich pestujete v debničkách, vymeňte pôdu.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies