Vylamujete kvetné stonky z cesnaku? A čo s nimi.

Posledná aktualizácia: 2 minúty 8 sekúnd

Kvetné stonky cesnaku sú výborným zdrojom aromatických silíc a vitamínov. Preto ich v žiadnom prípade nevyhadzujte. Prinášame Vám niekoľko typov ako ich spracovať a použiť neskôr v kuchyni.

Ak chcete pestovať cesnak z vlastných semien je potrebné počas pestovania cesnaku nechať kvetné stonky na rastline, aby kvet vykvitol a vytvorili sa z neho semená ktoré môžete v ďalšom roku vysiať. V takomto prípade sa ale ochudobníte o úrodu, pretože rastlina bude smerovať svoju silu do kvetu a nie do podzemnej časti kde sa tvoria strúčiky cesnaku.

Väčšina záhradkárov ale pestuje cesnak na priamu spotrebu či uskladnenie. Aby sme teda dosiahli pekné a veľké cibule cesnaku je potrebné pri paličiaku odstrihávať (toto je veľmi dôležité) kvetné stonky ešte pred vytvorením kvetu. Ideálny čas na odstrihnutie je vtedy, keď je stonka ešte skrútená.

Stonku odstrihnite čo najdlhšiu

Z hornej strany odstráňte zárodok kvetu. Stonky nakrájajte na 1 až 1,5 centimetrové kúsky. Tieto potom môžeme spracovať viacerými spôsobmi.

Pesto

Nakrájané a umyté stonky rozmixujeme s olivovým olejom a trochou soli. Naplníme do malých zaváraninových pohárov a odložíme do chladničky. Takto pripravené pesto používame do ochutenia jedál, na hrianky či chlieb alebo do cestovín.

Mrazenie

Nakrájané stonky vložíme do igelitových vreciek a uložíme do mrazničky. Kedykoľvek počas roka si z nich odoberieme koľko potrebujeme do jedla ktoré práve pripravujeme. Neminuté množstvo opäť uskladníme v mrazničke

Zaváranie

Stony môžeme zavárať podobne ako nakladané uhorky v sladko kyslom náleve. Ak ich máme málo, môžeme ich pridať do pohárov s nakladanými uhorkami. Sú jemne aromatické a zaváranine dodajú výbornú vôňu.

Čerstvá príloha k jedlám

Pri grilovaní mäsa ich pridáme k mäsu, alebo nakrájané na 5 centimetrové kusy grilujeme pokvapkané olivovým olejom a posypané hrubozrnnou soľou. Tiež ich môžeme pridať k pečeným zemiakom v rúre, alebo nadrobno nakrájané pridať do zeleninových šalátov spolu s chilli papričkami, kôprom či bylinkami.

Vidíte teda, že aj na prvý pohľad nadbytočné časti rastlín sa veľmi dobre zužitkovať v studenej či teplej kuchyni. Tak ako teda naložíte so stonkami cesnaku na budúci rok?






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies