Uhorky – šalátová alebo nakladačka? Hlavné rozdiely.

Posledná aktualizácia: 3 minúty 29 sekúnd

Uhorky sú všestrannou zeleninou s príjemnou chuťou. Existuje množstvo rôznych odrôd, ktoré sa delia na dve základné skupiny – šalátové uhorky a uhorky nakladačky. Aký je medzi nimi rozdiel a ktorá bude tá pravá do vašej záhrady?

Šalátová uhorka

Šalátové uhorky majú hladkú a pomerne tenkú šupku. V závislosti od odrody dorastajú do veľkosti od 15 do 40 cm. Sú šťavnaté s príjemnou sladkastou chuťou, dužinu tvorí z prevažnej časti voda. Šalátová uhorka je neoddeliteľnou súčasťou letných šalátov a používa sa tiež na prípravu studených polievok. Chutná je aj ako súčasť obložených chlebíkov a smoothies.

V porovnaní s nakladačkami sú šalátové uhorky citlivejšie na teplo a vo všeobecnosti je vhodné ich pestovať v skleníku. Napriek tomu však existuje viacero odrôd, ktoré bez problémov porastú vonku v záhrade. Na základe týchto vlastností sa šalátové uhorky ešte delia na poľné a skleníkové. Poľné sú odolnejšie a vhodné na pestovanie vonku, skleníkovým sa bude viac dariť vnútri.

Ako je to s oporou? Šalátové uhorky lepšie porastú, ak ich budete pestovať vertikálne. Porast bude vzdušnejší a menej náchylný na plesňové ochorenia. V tomto prípade navyše zaberú menej miesta. Môžete ich pestovať aj horizontálne, teda ako rastlinu ťahajúcu sa po zemi. Najmä pri skleníkovom pestovaní však tento spôsob neodporúčame.

Uhorka nakladačka

Hlavným rozdielom, ktorý si všimnete na prvý pohľad, je rozdielny vzhľad. Nakladačky sú menšie, zvyčajne dlhé 5 až 15 cm a majú tuhšiu šupku. Tá je pokrytá hrbolčekmi, ktoré môžu byť viac alebo menej výrazné. Na základe toho sa rozdeľujú na jemno bradavičnaté s jemnejšími a menej výraznými výrastkami a hrubo bradavičnaté. Tie majú väčšie „ostne“, popichania sa však určite báť nemusíte. Uhorky nakladačky sa používajú na zaváranie a nakladanie. Konzumovať ich môžete aj čerstvé, no majú intenzívnejšiu a menej sladkú chuť, ktorá môže byť miestami horká.

Nakladačky sú o niečo menej náročné na teplo, pričom platí, že čím výraznejšie hrbolčeky majú, tým sú odolnejšie. Hodia sa na poľné pestovanie, ak však chcete úrodu o niečo skôr, môžete ich zasadiť do skleníka. Vyrastené plody je potrebné zberať pravidelne, ideálne každý druhý deň, aby uhorka nakladačka neprestala kvitnúť a tvoriť ďalšie.

Čo sa týka opory, môžete ich pestovať poľahnuté na skyprenom záhone alebo vertikálne na opore. Pokiaľ sa rozhodnete pre prvú možnosť, je vhodné pod ne natiahnuť netkanú textíliu, aby ste zabránili priamemu kontaktu plodov so zemou. Rovnako ako v prípade šalátových uhoriek, je vhodnejšie ich pestovať na opore, aby bol porast vzdušnejší, čo pomáha predchádzať plesňovým ochoreniam.

 

 

 

 

Ktorú si vybrať?

Výber vhodnej odrody závisí najmä od toho, na čo chcete uhorky používať. Pokiaľ si radi pochutíte na kyslých zaváraných uhorkách, prípadne vám nevadí intenzívnejšia chuť, budú pre vás ideálne nakladačky. Z jemnobradavičnatých odrôd sú obľúbené napríklad Everest F1 a Regina F1, z hrubobradavičnatých Bohemia F1. Na priamy konzum sú lepšie šalátové uhorky. Poľné pestovanie znesie napríklad Aikon F1 alebo Linda F1. Pestovanie v skleníku vyhovuje odrode Saladin F1.

Uhorky (okrem skleníkových) môžete vysievať priamo von na záhon, no vhodnejšie je vypestovať si priesady. Semienka na predpestovanie môžete začať sadiť už v marci v interiéri alebo v dostatočne teplom skleníku. Mladé rastlinky po otužení vysaďte von až v druhej polovici mája, keď bude stabilné počasie bez hrozby výrazného ochladenia.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies