Skorý kaleráb môžete zasiať aj v júli

Posledná aktualizácia: 2 minúty

Ak sa vám na úvod leta v záhrade uvoľnili hriadky, môžete začať s vysievaním niektorých druhov s krátkym vegetačným obdobím. Zeleninou, ktorá vám prinesie úrodu už o necelých 80 dní, je aj skorý kaleráb.

Skorý kaleráb s jemnou chuťou

Skorý kaleráb sa stane vítaným spestrením polievok, šalátov a môžete si ho nakrájať len tak samotný alebo k chlebu. Výborne chutí aj so slaným občerstvením pre návštevu. Jeho svieža, chrumkavá dužina je dokonalým doplnkom k nakrájanému syru, krekrom a vínu. Ak máte záhradku, dopriať si ho navyše môžete celkom čerstvý. Ako ho pestovať?

Vhodné stanovisko

Kaleráb bude potrebovať miesto chránené pred vetrom s dostatkom denného svetla. Má rád veľa živín, miesto, kam ho budete vysievať, je vhodné predchádzajúcu jeseň prihnojiť kompostom alebo kravským hnojom. Tesne pred sadením už nehnojte.

Vysievanie skorého kalerábu

Skorý kaleráb, rovnako, ako iné druhy kalerábu, si môžete predpestovať a na záhon vysadiť jeho sadenice. Môžete ho však tiež siať priamo do záhrady. Hriadku dobre prekyprite a vyrovnajte, kolíkom si na nej môžete vytvoriť riadky. Aby si rastliny s bujnými listami netienili, dodržiavajte vzdialenosť približne 25 cm, sejte riedkym výsevom.

Starostlivosť

V letnom období bude skorý kaleráb potrebovať pravidelné zavlažovanie. Pôda by mala byť stále vlhká, nie priveľmi presušená. Dosiahnete tým rast pekných buliev bez prasklín. Vhodné je tiež pravidelné prekyprovanie a odstraňovanie burín.

Po vzídení a dorastení do veľkosti 3 – 4 pravých listov záhon skontrolujte. Ak kaleráb rastie priveľmi nahusto, rastliny rozsaďte. Aby mal dostatok vzduchu a svetla, mali by byť od seba vzdialené na 25 cm.

Ako skorý kaleráb zberať a skladovať

Skoré odrody kalerábu vám prinesú úrodu už o 70 – 100 dní. Zberajte prebierkou s intervalom približne 2 dni. Rastlinu vytiahnite z pôdy aj s koreňom, ktorý odstránite. Listy môžete ponechať alebo odstrániť. Skorý kaleráb nie je vhodný na dlhšie skladovanie. Konzumujte ho čerstvý, nespotrebované buľvy môžete odložiť do chladničky, najlepšie do priehradky na zeleninu.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies