Pripravte sa na skladovanie zeleniny

Potešila vás tento rok záhrada bohatou úrodou? Potom budete určite chcieť vedieť, ako správne uskladniť zeleninu, aby ste si na čerstvých vitamínoch mohli pochutnávať celú zimu. Dôležité sú nielen správna teplota a vlhkosť, ale aj príprava priestoru a zber úrody. Všetko potrebné sa dozviete v nasledujúcom článku.

Ako správne zberať zeleninu

Prvým krokom k úspešnému uskladneniu dopestovanej zeleniny je správny postup pri zbere. Ten si naplánujte na nedaždivý a slnečný deň. Zeleninu povyberajte zo zeme, prípadne odtrhnite z materskej rastliny a nechajte niekoľko hodín, dní alebo týždňov (podľa konkrétneho druhu) presušiť na hriadke. Tým jej vonkajšia kôra stvrdne, čo predĺži jej životnosť. Ak zberáte koreňovú zeleninu, jemne ju očistite od prebytočnej zeminy, určite ju však neumývajte. Zbavte ju aj vňate, ktorú môžete podľa druhu použiť do varenia alebo pridať do krmiva hospodárskym zvieratám.

Každý jeden kus prezrite a na skladovanie nechajte len pekné, pevné a zdravé plody. Poškodené alebo akokoľvek inak znehodnotené určite na rýchlu konzumáciu. Choré časti vyhoďte. So zeleninou sa celý čas snažte zaobchádzať šetrne, aby ste ju neobúchali, čo by skrátilo jej životnosť.

Vytvorenie vhodných podmienok

Na dlhodobé skladovanie zeleniny je najvhodnejším miestom pivnica, garáž alebo iná podobná miestnosť bez vykurovania. Vlhkosť vzduchu by sa mala pohybovať okolo 90 %. Vďaka vysokej vlhkosti zelenina nevysychá, a tak vydrží čerstvá a šťavnatá oveľa dlhšie. Ideálna teplota by sa mala pohybovať medzi 2 – 6 °C, nikdy nesmie klesnúť pod nulu. Dôležité je, aby boli podmienky viac-menej stabilné a príliš nekolísali.

Zelenina a ovocie by sa mali skladovať oddelene. Je to hlavne z dôvodu, že niektoré druhy ovocia uvoľňujú do ovzdušia etylén, ktorý spôsobuje rýchle dozrievanie. Okrem toho oddeleným skladovaním znížite riziko šírenia chorôb a plesní. Spoločné skladovanie môže mať dokonca negatívny vplyv aj na chuť. Ako príklad môžeme uviesť vplyv jabĺk na zhorknutie mrkvy.

Dezinfekcia priestoru

Aby skladovaná zelenina dlho vydržala, je veľmi dôležité, aby bol priestor na jej umiestnenie vydezinfikovaný. Najmä v pivniciach s vysokou vlhkosťou, ktorá zelenine vyhovuje, sa často usádzajú plesne. Vyhľadávané sú aj slizniakmi a iným hmyzom.

Pivnicu alebo sklad preto najprv dôkladne pozametajte, zbavte pavučín a prípadného hmyzu. Potom pristúpte k samotnej dezinfekcii. Najčastejším spôsobom je bielenie stien pomocou vápna. Účinné je aj vypaľovanie sírou (spaľovanie sírnych knôtov). Priestor na skladovanie môžete tiež vydezinfikovať pomocou horúcej pary a parných čističov. Týmto krokom sa zbavíte aj všetkých choroboplodných zárodkov, ktoré sa mohli počas minulého roku na stenách pivnice usadiť.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies