Pestovanie cvikly od výsevu až po zber

Posledná aktualizácia: 2 minúty 4 sekundy

Medzi plodiny s vysokým obsahom vitamínov a minerálov patrí jednoznačne cvikla. Jej výsev si môžete naplánovať na jún aj na hriadky, na ktorých ste pred tým mali zeleninu s krátkou vegetačnou dobou. Poradíme vám, ako pestovať cviklu tak, aby vám priniesla čo najväčší úžitok.

Vhodné stanovisko na pestovanie cvikly

Cvikla, s ktorou sa môžete stretnúť aj pod názvom červená repa, nie je náročná. Na jej pestovanie sú vhodné ťažšie pôdy, dariť sa jej nebude len v priveľmi kyslej a kamenistej pôde. Bude však potrebovať dostatok živín, najviac jej vyhovuje stanovisko je v polotieni až tieni.

Ako na pestovanie cvikly

Cvikla sa dá pestovať zo sadeníc, vypestujete ju však tiež priamym výsevom do záhrady. Vybrať môžete stanovisko, na ktorom ste v predchádzajúcej sezóne pestovali uhorky, cuketu, rajčiny, strukoviny, zemiaky, kapustu, kel, kaleráb, karfiol alebo papriku. Pozor na sadenie po špenáte alebo cvikle — najbližší výsev na rovnaké miesto je vhodný po troch rokoch.

Sejte do riadkov v odporúčanom spone

Vysievanie si naplánujte podľa požiadaviek konkrétnej odrody od konca apríla do júla. Po výseve môžete semienka zavlažiť, cvikla však patrí k plodinám, ktoré dokážu vyklíčiť aj v suchších podmienkach.

Riadky cvikly ba mali byť vzdialené 25 – 30 cm. Presný údaj odporúčaný pre konkrétnu odrodu nájdete na obale semien. Pôdu pred vysievaním prekyprite a zbavte buriny. Môžete pridať aj kompost, hĺbka siatia by mala byť 3 cm.

Mladé rastliny jednoťte

Približne po 10 dňoch cvikla vyklíči. Po dorastení do veľkosti dva pravé listy, môžete porast jednotiť, aby ste dosiahli potrebné vzdialenosti. Buľvy tak budú mať dostatok priestoru na svoj rast. Ak chcete dopestovať menšie buľvy, postačí vzdialenosť 6 – 8 cm. Na väčšie buľvy bude potrebné ponechať vzdialenosť 10 – 15 cm.

Starostlivosť o cviklu a jej zber

Cvikla potrebuje dostatok vlahy najmä v čase sucha, inak by si mala vystačiť s prirodzeným prísunom vody. Záhon s cviklou budete musieť pravidelne kypriť a odburiňovať. Po 60 – 120 dňoch od výsevu (podľa požadovanej veľkosti) budete môcť zberať úrodu. Na jej uskladnenie je najvhodnejšie prostredie so stálou teplotou okolo 0 °C a vlhkosťou 90 – 95 %, môžete si ju tiež zavariť.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies