Nastal čas na vysievanie reďkovky čiernej na jesenný zber

Posledná aktualizácia: 2 minúty 6 sekúnd

Júl je ideálny čas na vysievanie niektorých druhov zeleniny. Patrí k nim aj reďkovka čierna, ktorá je menej často pestovanou zeleninou, prinesie vám však množstvo chutnej a zdravej úrody

Reďkovka čierna — výživná a chutná zelenina

Reďkovka čierna má oproti bielej a červenej odrode o niečo štipľavejšiu chuť. Tú jej dodávajú éterické oleje a síra. Konzumuje sa buľva v surovom stave a na tanieri vás osloví aj jej príjemná aróma. Čierna reďkovka sa tradične používa ako liek pri prechladnutí, pomáha pri problémoch s trávením a podporuje imunitný systém. Jej konzumácia prospieva aj celkovému zdraviu. Obsahuje vitamíny C a E, organizmus obohatí tiež o vápnik, chlór, síru, železo, horčík, sodík a fosfor.

Ako vysievať čiernu reďkovku

Čierna reďkovka sa môže vysievať už na jar od apríla. Najčastejšie je však pestovaná z júlového až augustového výsevu. Je preto vhodnou zeleninou, ak hľadáte druhy na zaplnenie hriadok po skorých druhoch. Môžete pre ňu vybrať tiež miesto, kde bola pestovaná plodina hnojená maštaľným hnojom, priame hnojenie hnojom jej však neprospieva. Na prihnojenie použite kompost. Má rada teplo, vyberte preto pre ňu slnečné miesto bez silného vetra. Pôda by mala byť dostatočne priepustná, nie priveľmi piesočnatá.

Na vysievanie si pripravte riadky vo vzdialenosti 15 – 20 cm. Jednotlivé rastliny v riadku by mali byť vzdialené 10 až 15 cm. Semienka pritlačte do pôdy. Keď reďkovka dorastie do veľkosti 2 pravých listov, skontrolujte rozostupy medzi rastlinkami. Ak je to potrebné, záhon jednoťte.

Starostlivosť a zber

Po vzídení udržiavajte záhon prekyprený a bez burín. Reďkovka čierna potrebuje dostatok vlhkosti, preto je veľmi dôležité zavlažovanie. Pri nedostatku vody sa vytvoria duté buľvy.

Zber si môžete naplánovať na október až november. Na záhone ju nenechávajte po príchode mrazov. Pred prvými mrazivými dňami pozbierajte celý zvyšok úrody naraz. Očistené buľvy môžete skladovať. Budú potrebovať prostredie s teplotou 0 °C a 95 % vlhkosťou. Takto uskladnené vám vydržia až 6 mesiacov. Počas zimy si ju môžete nakrájať na plátky a konzumovať s chlebom, nastrúhaná je výbornou prísadou do nátierok a šalátov.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies