Kde predpestovať priesady?

Posledná aktualizácia: 3 minúty 49 sekúnd

Predpestovanie priesad je dôležité z viacerých ohľadov. Pri rastlinách s dlhým vegetačným obdobím zabezpečí zber úrody pred príchodom zimy, pri iných druhoch výrazne posunie termín zberu. Dôležité je tiež pri letničkách a iných kvetoch. Kde však priesady predpestovať, aby ste získali zdravé a silné rastlinky?

Aká je ideálna teplota pri pestovaní priesad?

Odpoveď na túto otázku nie je jednoznačná. Každá rastlina totiž vyžaduje iné teplotné podmienky. Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že ideálna teplota pri klíčení je 20 až 25 °C. Počas noci by mala byť približne o 3 °C nižšia. Po vyklíčení rastlín je vhodné teplotu znížiť o 5 až 10 °C, aby ste si zabezpečili silné a odolné priesady.

Niektoré druhy, ako napríklad paprika, vyžadujú ešte vyššiu teplotu klíčenia, až 30 °C. Následný rast zvládne pri teplote okolo 20 °C. Plodovej zelenine vyhovuje teplota 25 °C, šalát najlepšie rastie pri 20 °C a hlúboviny budú klíčiť pri teplote 18 – 20 °C.

Dôležité je, udržiavať teplotu na stálej hodnote počas celého predpestovania a zabrániť výrazným teplotným výkyvom. Mladé rastlinky chráňte pred prievanom.


Pestovanie priesad v skleníku

Najideálnejším miestom na predpestovanie priesad je skleník. Vládne v ňom pomerne stála teplota, ktorú rastlinky na svoj rast potrebujú. Skleník im zabezpečí aj dostatok svetla prúdiaceho z každej strany. To je dôležité pre ich rast a silu — pri nedostatku svetla sa priesady vyťahujú a stávajú sa krehkými.

Do nevykurovaných skleníkov vysievajte semená pestovaných rastlín od druhej polovice februára, kedy v ňom už vládne vhodná teplota.


Pestovanie priesad v interiéri

Nie každý má vlastný skleník, kvalitné priesady si však môžete bez väčších problémov vypestovať aj doma na parapete alebo na zemi pri balkónových dverách. Dôležité je, aby ste im zabezpečili dostatok svetla a vhodné teplotné podmienky.

Moderné plastové okná často neprepúšťajú do interiéru celé spektrum slnečného žiarenia, ktoré mladé rastliny vyžadujú. Vhodným pomocníkom sú preto rastové LED lampy, ktoré tento problém vyriešia. Pomocou môže byť tiež plastový miniskleník na okno. Pomôže vám vytvoriť rastlinám pri klíčení podmienky podobné klasickým skleníkom.

Pri pestovaní na parapete a pri oknách si dajte pozor na prienik chladu zvonku. Pokiaľ dovnútra prúdi priveľa studeného vzduchu, môže sa to negatívne podpísať na zdraví priesad.


Pestovanie priesad vo fóliovníku

Aj pestovanie priesad vo fóliovníku rastlinám poskytuje vhodné podmienky. Na rozdiel od skleníka, v závislosti od použitej fólie, prepúšťa dnu aj slnečné UV žiarenie, ktoré je dôležité pre správny vývoj priesad, ktoré budú neskôr vysádzané na vonkajšie záhony. UV žiarenie má tiež priaznivý vplyv na tvorbu bielkovín v rastline.


Pestovanie priesad v parenisku

Parenisko si jednoducho môžete vytvoriť z vyvýšeného záhona alebo priamo na hriadke ich prekrytím. Výhodou tohto riešenia je, že po vysadení priesad ho ľahko premeníte opäť na bežný záhon, ktorý využijete počas sezóny. Niektoré druhy dokonca ani nemusíte presádzať, ale bude sa im v parenisku dariť počas celého vegetačného obdobia. Dajte si však pozor na kvalitu pôdy. Aby ste dopestovali zdravé priesady, je vhodné ju každý rok až dva vymieňať za novú. Budete si tak môcť byť istí, že sa vnej nenachádzajú zárodky húb, chorôb a škodcov. Okrem toho by mala byť pôda dostatočne bohatá na humus.

Počas slnečných dní parenisko vetrajte, aby sa vnútorná teplota nevyšplhala príliš vysoko. Otváranie pareniska je tiež dôležité z hľadiska privykania rastlín na priame slnečné žiarenie. Ak hlásia ochladenie, prekryte ho izolačnými rohožami.

Výsev do pareniska však nemusí vyhovovať všetkým rastlinám. Pred výsadbou si preto overte, že im tento typ pestovania neprekáža.

Chcete vedieť viac o tom, ako predpestovať priesady? V našom článku, Všetko čo potrebujete vedieť o predpestovaní priesad – 1 časť, sa dozviete ako postupovať.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies