Jesenný výsev špenátu sa postará o skorú jarnú úrodu

Chceli by ste mať hneď na jar k dispozícii bohatú úrodu plnú dôležitých vitamínov a minerálov? Postará sa o ňu jesenný výsev špenátu. Poradíme vám, kedy sadiť a dozviete sa tiež, prečo špenát prospieva zdraviu.

Zdravie na tanieri má zelenú farbu

Špenát obohatí váš jedálny lístok o vitamíny A, B, C, D a K. Nájdete v ňom tiež množstvo horčíka, železa a vápnika. Vďaka vysokému obsahu chlorofilu pomáha pri prísune kyslíka do krvi, vplýva priaznivo na výkon mozgu aj metabolizmus. Špenát prispieva k znižovaniu cholesterolu v krvi a pomáha chrániť pred rakovinou. Jeho pozitívny účinok ocenia aj vaše srdce a cievy, znižuje krvný tlak a tiež hladinu cukru v krvi. Navyše pomáha proti únave, vďaka obsahu vitamínov K, D a vápnika posilňuje kosti.

Špenát výborne chutí v surovom stave ako súčasť šalátov a môžete ho chrumkať aj len tak — samotný. Napríklad k celozrnnému pečivu s vašou obľúbenou nátierkou. Pokiaľ obľubujete varený špenát, okrem klasického špenátu s vajíčkom a zemiakmi si ho môžete pridať do polievky alebo podusiť s rôznou zeleninou.

Kedy na jesenný výsev špenátu

Zimný špenát môžete vysievať od polovice augusta až do konca októbra. Pokiaľ si chcete zabezpečiť skorú jarnú úrodu, najvhodnejším bude až október. Špenát obľubuje nižšie teploty do 18 °C. Neskoré jesenné sadenie sa postará o množstvo zdravých zelených lístkov už v jarnom období. Zásoby do vašej kuchyne by vám mal poskytnúť až do leta.

Ako vysievať

Semienka špenátu vysejte do prekyprenej pôdy. Vzdialenosť riadkov by mala byť 15 – 25 cm, semienka v riadku 1,5 – 3 cm. Hĺbka jesenného výsevu by mala byť 2 – 3 cm.

Semienka špenátu dokážu vyklíčiť až do teplôt 3 – 4 °C. Vo vlhkej pôde vydržia bez toho, aby zhnili a znášajú teploty až do – 8 °C. Pokiaľ hrozia mrazy, záhon prekryte čečinou alebo mulčom, aby ste ich pred ním ochránili. Na jar potom vrstvu mulču odstráňte, aby mohol špenát vyklíčiť. Prvé lístky budete môcť zberať už v marci.