Čo je to pikírovanie

Ak začínate so záhradkárčením, iste ste sa v mnohých článkoch a návodoch na pestovanie rastlín stretli s pojmom „pikírovanie“. Čo sa pod týmto slovom skrýva, kedy a ako správne pikírovať?

Prečo pikírovať

Pikírovanie je vlastne rozsádzanie malých priesad z debničiek alebo iných nádob, do ktorých ste vysiali semienka. Malé priesady budú potrebovať viac miesta na svoj rast, preto je ich potrebné presadiť do samostatných črepníkov. Dostatok priestoru umožní rastlinkám vytvoriť silnejší koreňový systém a viac miesta bude mať aj nadzemná časť. Bez pikírovania by dopestované priesady boli slabé, mali tenkú stonku a nerovnomerne by sa vyvíjali. V hustom poraste by sa k nim navyše nedostalo dostatok svetla.

Kedy pikírovať

Najlepší čas na pikírovanie nastáva, keď sa na mladých rastlinkách okrem klíčnych lístkov objavia aj dva pravé listy. V tomto období sú dostatočne silné na to, aby zvládli presadenie a dokázali sa zakoreniť na novom mieste.

Ako pikírovať

Počas pikírovania buďte predovšetkým opatrní. Každú rastlinku jemne podoberte kolíkom, vidličkou alebo iným vhodným nástrojom. Ak by ste ju ťahali von z pôdy bez podobratia, mohla by sa pretrhnúť. Poškodili by ste tiež jej koreňovú sústavu.

Na priesady si pripravte nádoby s odtokovým otvorom. Nasypte do nich substrát, do ktorého vytvoríte kolíkom jamku pre zasadenie rastliny. Substrát nepoužívajte ten istý ako na výsev. Substrát na pikírovanie je obohatený o živiny, ktoré pomôžu mladým rastlinám rásť. Môžete tiež prihnojovať tekutým hnojivom.

Pri pikírovaní saďte priesady do pôdy až po úroveň pôvodných klíčnych lístkov a jemne zatlačte. Korene nesmú vytŕčať, všetky sa musia nachádzať v pôde. Hlbšie sadenie im pomôže, aby sa ujali. Nezabudnite zaliať.