Chcete si dopestovať stopkový zeler? Zasaďte ho práve teraz!

Posledná aktualizácia: 2 minúty 18 sekúnd

Máte radi pikantnú, korenistú chuť zeleru? Na konci februára a úvodom marca je ideálny čas vysadiť stopkový zeler.

Termín výsadby

Podobne ako jeho buľvového príbuzného, aj stopkový zeler je potrebné najprv predpestovať. So sadením môžete začať už v januári, no vhodným termínom je február a začiatok marca. Zakúpené semienka vysievajte do vopred pripraveného teplého pareniska alebo do nádoby na parapete. Možnosťou je tiež vykurovaný skleník. Teplota by nemala klesnúť pod 10 °C, odporúča sa udržať ju na hodnotách okolo 20 °C. Vysiate semienka prihrňte zeminou a opatrne zavlažujte, ideálne rozprašovačom, aby ste ich nevyplavili.


Kedy presadiť?

Keď rastlinky podrastú a vonku vládne stabilné teplé počasie, presaďte ich na konečné stanovisko. Takéto podmienky zvyčajne nastanú až v druhej polovici mája, no v teplejších oblastiach môžete presádzať už koncom apríla. Dôležité je, aby nehrozili mrazy a teplota bola počas dňa vyššia ako 12 – 13 °C. V opačnom prípade môže zeler začať vybiehať do kvetu. Priesady pred presádzaním aspoň 10 dní postupne otužujte.

Prekvapilo vás studené počasie a stopkový zeler už máte vysadený vonku? Úrodu môžete ochrániť prikrytím netkanou textíliou, ktorá mladé rastlinky ochráni pred chladom.


Vhodné stanovisko a starostlivosť

Zeler stopkový obľubuje hlboké humusové pôdy, neprekáža mu ani čerstvé jesenné vyhnojenie maštaľným hnojom. Neznáša kyslú zeminu. Má rád dostatok vlhkosti, no nie premočenú pôdu.

Počas vegetácie hriadku udržiavajte odburinenú a zeler pravidelne polievajte. Hnojte hnojivom s obsahom bóru, vhodný je aj vyzretý kompost.


Zber úrody

Na úrodu sa môžete tešiť najskôr koncom leta. Dozreté stopky sú vybielené, majú výšku približne 50 cm a pri koreni môžu mať šírku 5 až 7 cm. Zberať ich môžete naraz alebo postupne, na záhone vydržia až do prvých mrazov.


Ako využiť stopkový zeler v kuchyni?

Zeler je známy svojou korenistou chuťou, za ktorú vďačí obsahu éterických olejov. Je bohatý na vitamín A, B, C a E. Z minerálov sú to najmä draslík a vápnik. Stopkový zeler má priaznivý vplyv na trávenie i imunitný systém.

Domáci stopkový zeler môžete konzumovať surový, ako súčasť rôznych šalátov a smoothie alebo si ho namáčať do humusu. Vynikajúci je tepelne spracovaný, či už varený, pečený alebo vyprážaný. Dodá ten správny šmrnc zeleninovej polievke, omáčke k mäsu aj kaši.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies