Ako pestovať ibištek jedlý

Posledná aktualizácia: 2 minúty 7 sekúnd

Keď sa povie ibištek, väčšina z nás si predstaví jeho nádherne rozkvitnuté kvety. Môžete si ho však tiež pestovať na konzumovanie. Ako pestovať ibištek jedlý, sa dozviete v našom článku.

Ibištek jedlý a jeho účinky

Vitamíny C, PP a skupiny B, vápnik, draslík, horčík, fosfor a bielkoviny — to všetko obsahuje ibištek jedlý. Tento blízky príbuzný okrasného ibišteka prospieva nálade, bojuje proti depresii aj rakovine. Typickou zeleninou je v indickej a tureckej kuchyni.

Ako na pestovanie ibišteka jedlého

Keďže rastlina pochádza z Indie alebo Afriky (presný pôvod nie je známy), ibištek jedlý má rád teplé stanovištia. Bude potrebovať miesto s dostatkom slnečného svitu a dariť sa mu bude najmä na juhu Slovenska. Je náročný na množstvo živín aj vlahu.

Pestovať ho môžete zo semien alebo priesad. Ak sa rozhodnete pre pestovanie zo semien, musíte počkať na obdobie, kedy už nehrozia mrazy. Najvhodnejší čas je od mája až do júla. Skorší výsev je vhodný len v interiéri alebo skleníku. Priesady ibišteka jedlého si môžete predpestovať už na jar. Na presádzanie von je vhodný čas až ku koncu mája a v júni.

Starostlivosť

Pestovanie ibišteka jedlého je náročnejšie. Bude potrebovať dostatočné zalievanie, pôdu v okolí udržiavajte prekyprenú, aby sa vlaha dostala až ku koreňom. Pravidelne odburiňujte a prihnojujte, aby mal ibištek jedlý dostatok živín.

Keď rastlina dosiahne veľkosť približne 30 cm, bude potrebovať oporu — dorastá do výšky až 1 – 3 m. Vhodné je tiež zaštipovanie, aby ste dosiahli jej rozkonárenie. Po odkvitnutí sa na nej vytvoria 6 – 20 cm dlhé kužeľovité tobolky, v nich sa nachádzajú guľovité semená.

Zber a spracovanie

Na konzumáciu sú vhodné nezrelé plody s dĺžkou 3 – 6 cm. Vo vnútri sú slizovité a majú krehkú štruktúru zatiaľ bez semien. Zber plodov si preto treba naplánovať približne 3 – 5 dní po odkvitnutí. Ak by ste chceli z ibišteka získať aj semienka, nechajte ich dozrieť po dobu niekoľkých týždňov.

Ibištek jedlý môžete pridať do polievok, šalátov a omáčok. Je vhodný aj na konzervovanie a sušenie. Konzumovať môžete tiež semená. Zelené sa dajú priamo jesť, z pražených pripravíte nápoj podobný káve.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies