5 dôvodov, prečo začať pestovať cviklu

Posledná aktualizácia: 3 minúty 4 sekundy

Cvikla bola obľúbenou potravinou už v starovekom Ríme, kde ju dokonca používali ako liek. A neboli ďaleko od pravdy — obsahuje totiž množstvo pre zdravie dôležitých látok. Navyše je nenáročná. Pestovať cviklu a pochutnať si na nej tak môže aj začínajúci záhradkár.

Vysoký obsah vitamínov a minerálov

Cvikla vás poteší nízkym počtom kalórií a množstvom minerálov, vitamínov a iných dôležitých mikroprvkov. Z minerálov sú to najmä sodík, draslík, vápnik, železo a horčík. Jej špecialitou je kremík. Ďalej v nej nájdete rubídium, cézium a veľmi dôležitý je obsah farbív – antokyánov. Tie, okrem iného, zabraňujú krehnutiu ciev. Výnimočný je tiež obsah betaínu, ktorý bráni kôrnateniu ciev a podporuje činnosť pečene. Z vitamínov sa v cvikle nachádza hlavne vitamín C a vitamíny skupiny B. Obsahuje vysoké množstvo kyseliny listovej, teda vitamínu B9.


Jedlé buľvy i listy

Buľvy môžete konzumovať čerstvé alebo tepelne spracované. Cvikla varením nestráca obsiahnuté živiny, skôr naopak. Po tepelnej úprave je obsah minerálov, najmä draslíka vyšší. Jedlé sú aj jej listy. Tie si môžete pripraviť varením, podobne, ako špenát. Vynikajúce sú však aj čerstvé ako súčasť smoothie alebo zeleninového šalátu.


Boj proti chorobám

Cvikla obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku rakoviny. Betaín, farbivo ktoré obsahuje, je považovaný za látku, ktorá dokonca pomáha pri jej liečbe. Cvikla pomáha tiež pri prevencii kardiovaskulárnych chorôb a demencie. Okrem toho preukázateľne znižuje krvný tlak.


Podpora trávenia

Vysoký obsah vlákniny a draslíka má priaznivý vplyv na trávenie. Cvikla pomáha detoxikovať telo a bojuje proti zápche. Významná je aj pre zdravie pečene. S jej konzumáciou to však netreba preháňať, nadmerné množstvo môže mať opačný efekt a spôsobiť problémy s trávením.


Vynikajúca potravina pre športovcov

Cvikla je obľúbená aj medzi športovcami a nie je to len pre jej nízku kalorickú hodnotu. Jej konzumácia pomáha zlepšiť okysličenie svalov a celkovú výkonnosť. Navyše podporuje rast a tvorbu nových buniek.


Ako si pripraviť cviklu?

Receptov na prípravu cvikly existuje naozaj veľa. Môžete ju nastrúhať a pridať do jedla čerstvú alebo ju použiť na prípravu smoothie. Veľmi obľúbená je cviklová šťava, ktorá sa často kombinuje s jablkovou. Cviklu môžete tiež tepelne upraviť, teda upiecť, uvariť či ugrilovať a využiť ako prílohu k mäsu alebo akémukoľvek inému jedlu. Vynikajúca je zaváraná a obľúbené sú rôzne polievky a šaláty.


Cvikla priamo zo záhradky

Pestovanie cvikly je jednoduché, a tak si môžete pochutiť na šťavnatých domácich plodoch, aj ak nie ste skúsený záhradkár. Je odolná voči škodcom, nenáročná na pôdu a znesie sucho.


Od vysiatia až po zber

Semienka sa vysievajú priamo do pôdy, od konca apríla až do júla. Klíčenie trvá približne 10 dní. Po vyrastení prvých pravých lístkov je potrebné rastlinky vyjednotiť na vzdialenosť 6 až 8 cm pre menšie buľvy a 10 až 15 cm pre väčšie buľvy. Dozreté plody sa zberajú na jeseň a pri vhodnom uskladnení vydržia čerstvé celú zimu.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies