Slnečnica trpasličia vás obdarí krásnymi kvetmi

Posledná aktualizácia: 1minúta 51 sekúnd

Mimoriadna odolnosť proti suchu, rýchly rast a dlhé obdobie kvitnutia. Slnečnica trpasličia vás svojimi kvetmi poteší v záhradke aj narezaná vo váze. Jej výsev si môžete naplánovať na apríl alebo máj.

Slnečnica trpasličia miluje slnko

Tak ako všetky odrody slnečnice aj slnečnica trpasličia má rada slnečné stanovisko. Počas dňa sa jej kvety budú otáčať smerom k zdroju slnečných lúčov. V noci sa otočia na východ. Aby krásne prospievala, potrebovať bude minimálne šesť hodín priameho slnečného žiarenia denne.

Nároky na pôdu a živiny

Vyhovovať jej bude pôda s neutrálnym pH. Keďže má mohutný koreňový systém, pôdu pred vysievaním dostatočne prekyprite. Vhodné je pridať tiež kompost, aby mali kvety dostatok živín na svoj rast.

Kedy a ako vysievať

Slnečnica má rada nielen slnko, ale aj teplejšie počasie. S jej výsevom je preto potrebné počkať na záver apríla, najvhodnejšie počasie nastáva vo všetkých lokalitách Slovenska v máji. Ak semená zasejete v čase rizika prízemných mrazov, môže dôjsť k rozkonáreniu vrchnej časti stonky. Namiesto jedného kvetu by tak narástlo niekoľko menších.

Na semienka si pripravte jamky hlboké približne 2,5 cm, vzdialenosť medzi rastlinami by mala byť pri tejto odrode 15 cm. Optimálna teplota vzduchu pri výseve je okolo 20 °C. Počas rastu jej postačia teploty nad 15 °C.

Starostlivosť o slnečnice

Slnečnice trpasličie budú prínosom aj pre zeleninu a ovocie vo vašej záhradke. Vôňa ich kvetov je lákadlom pre včely aj ďalší hmyz. Dorastajú do výšky približne 30 cm. V porovnaní s vyššími odrodami sú menej náročné na zálievku, zvládnu aj kratšie sucho. Znakom, že im chýba vlaha, je žltnutie listov. Aby ste tomu predišli, na ochranu pôdy pred vysúšaním ju môžete prekryť mulčom. Počas kvitnutia môžete slnečnici dodať potrebné živiny tekutým hnojivom.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies