Dopestovali ste horký šalát alebo uhorky? Prezradíme vám, čo robiť

Posledná aktualizácia: 2 minúty 42 sekúnd

Ak pestujete hlávkový či kučeravý listový šalát, môže sa stať, že jeho listy nebudú také svieže, ako ste očakávali. Rovnako, ako uhorka, môže za určitých podmienok zhorknúť. Poradíme vám, ako sa o tieto plodiny starať, aby ste si mohli vychutnať ich pravú chuť.

Prečo je šalát horký

Príčin, prečo je šalát horký je viac. Ak si chcete dopriať jeho sviežu chuť, mali by ste dodržať niekoľko zásad.

  • Látky, ktoré majú horkú chuť sú prirodzenou zložkou šalátu. Čím bude starší, tým ich bude viac. Šalát, ktorý už vybehol do kvetu, bude mať preto viac horké listy ako mladšia rastlina. Zberať preto odporúčame len mladé šaláty.
  • Ďalšou príčinou horknutia listov môže byť pomalý alebo zastavený rast. Ten môže byť spôsobený viacerými faktormi, ako sú priveľmi vysoké teploty, nedostatočná zálievka alebo výživa. Dbajte o to, aby mal vždy dosť vlahy, v čase rastu je vhodné prihnojiť ho kompostom alebo vhodným rozpustným hnojivom. Pokiaľ sadíte šalát z priesad, ktoré ste si dopestovali, prihnojiť kompostom by ste mali pri presádzaní. Tekuté hnojivo v menšej dávke môžete použiť aj počas rastu hlávok.
  • Šalát nemá rád priveľmi dusíkaté hnojivá, preto sa im radšej vyhnite.

Neviete, prečo sú uhorky horké? Takto im pomôžete

Od uhoriek očakávame sviežu chuť, ktorá dokonale občerství a doplní mnoho jedál. Horké látky v nej vznikajú v čase sucha, môžete sa a nimi stretnúť aj v období vysokých teplôt. Uhorky tiež často zhorknú po napadnutí škodcami. Je to preto, že horké látky tvoria v čase, kedy sú vystavené stresovým podmienkam. Ako sa tomu vyhnúť?

Pravidelná zálievka

Uhorka obsahuje viac ako 90 % vody. V čase tvorby plodov bude preto potrebovať bohatú zálievku. Dôležité je tiež, aby sa voda dostala až ku koreňom. Uhorky je preto potrebné často okopávať, aby ste skyprili pôdu v ich okolí. Vodu smerujte do pôdy k hlavným stonkám, nie na listy, čo pomáha predchádzať hubovým ochoreniam.

Vodu nechajte odstáť

Uhorky nemajú rady priveľmi chladnú vodu, napríklad, priamo zo studne. Vhodnejšia je voda, ktorú ste nechali trochu odstáť a ohriať, aby sa jej teplota viac priblížila teplote pôdy. Zvoliť môžete tiež dažďovú vodu.

Ochrana pred chorobami a škodcami

Pred napadnutím škodcami a ochoreniami môžete uhorky chrániť postrekom. Na trhu sú k dispozícii vhodné bio prípravky na ochranu pred plesňami, múčnatkou či inými chorobami. Tie je potrebné aplikovať predovšetkým, ak je daždivé počasie v čase ich rastu. Pokiaľ ste prevenciu zanedbali a vaše rastliny napadne hubové ochorenie v čase kvitnutia a tvorby plodov, nezabudnite dodržať odporúčanú ochrannú dobu po postreku.

Dostatok živín

Horknutiu uhoriek zabránite aj dostatočnou výživou. V čase rastu a intenzívnej tvorby plodov je vhodné ich častejšie prihnojovať menším množstvom hnojiva.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies