Maslová tekvica — bohatá úroda od augusta až do prvých mrazov

Posledná aktualizácia: 3 minúty 7 sekúnd

Práve teraz ju nájdete dozrievať v záhradkách a vo veľkom sa objavuje aj na pultoch v obchodoch. Reč je o maslovej tekvici, veľmi chutnej a najmä zdravej plodine. Chcete o nej vedieť viac?

Ako rozoznať maslovú tekvicu?

Maslová tekvica patrí do skupiny muškátových tekvíc a má lahodnú maslovo-orieškovú chuť. Jej šupka býva spravidla krémovo-béžová a dužina jasne oranžová, prípadne žltá. Tvarom pripomína hrušku, spodná časť je širšia a guľatá, zatiaľ čo horná je užšia a oválnejšia. Môžete si ju dopestovať aj doma v záhrade, vysieva sa priamo do pôdy v mesiacoch marec až jún. Dozreté plody sa potom zberajú od augusta až do decembra, ešte pred prvými mrazmi.

Obsah živín a benefity pre zdravie

Takmer žiadne kalórie, minimum tuku a množstvo vitamínov a minerálnych látok robí z tekvice doslova vitamínovú bombu. V každej porcii nájdete vitamíny A, E, C a tiež vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok je veľmi bohatá na železo, draslík, meď, zinok, mangán, horčík a vápnik.

Maslová tekvica je z veľkej časti tvorená vodou, takže je vynikajúcou potravinou pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Obsahuje tiež veľa vlákniny, ktorá priaznivo pôsobí na trávenie. Okrem toho napomáha vylučovať z tela toxíny. Vysoký obsah vitamínov posilní vašu imunitu a priaznivo vplýva na zdravie pokožky. Vďaka množstvu betakaroténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A, pozitívne ovplyvňuje aj váš zrak.

Maslová tekvica v kuchyni

Možností, čo si môžete z maslovej tekvice pripraviť, je nespočetne veľa. Je vynikajúca grilovaná, pečená či varená samostatne alebo ako súčasť iných jedál. Dodá príjemnú jesennú príchuť cestovinám, rizotu či prívarku. Je dokonalá grilovaná ako príloha k mäsu alebo ako hlavná hviezda hustej krémovej polievky. Skvelá je tiež surová ako súčasť zeleninových šalátov.

Maslová tekvica rovnako zažiari aj ako súčasť sladkých pokrmov. Pripraviť si z nej môžete tekvicový cheesecake alebo veľmi chutný tekvicový koláč.

Ako očistiť a nakrájať tekvicu?

Pred čistením tekvice sa v prvom rade uistite, že máte veľký a ostrý nôž. Tupý nôž by sa vám po tvrdšom povrchu ľahko skĺzol a mohli by ste sa porezať. Zíde sa vám tiež škrabka, ktorá by rovnako mala byť čo najostrejšia. Tekvicu si položte na dosku na krájanie a odrežte jej konce. Následne je potrebné ju ošúpať, keďže šupka maslovej tekvice varením nezmäkne, preto sa nehodí na prípravu jedla. Ošúpanú tekvicu priečne rozpoľte a zo spodnej časti, ktorá pripomína bruško, vydlabte všetky semienka. Tie môžete následne opražiť alebo vysušiť v rúre. Takto očistenú tekvicu môžete ľubovoľne nakrájať a použiť do rôznych receptov.

Ako skladovať maslové tekvice?

Úroda tekvíc vám pri vhodných podmienkach vydrží čerstvá niekoľko mesiacov. Pozbierané a od hliny očistené plody umiestnite do chladnej a tmavej miestnosti, v ktorej sa teplota pohybuje v rozmedzí 10 – 13 °C. Vlhkosť by mala byť 50 až 80 %. Neukladajte ich priamo na poličky, ideálne je pripraviť im slamené hniezdo alebo ich zavesiť do sieťok. Umiestnite ich čo najďalej od ovocia, ktoré urýchľuje proces zrenia. Uskladnené tekvice pravidelne kontrolujte a kusy, ktoré sa začnú kaziť, ihneď spotrebujte.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies