Kedy vysadiť a ako pestovať sloní cesnak

Sloní cesnak s rozmermi hlavičky v priemere až 10 cm sa od klasického cesnaku nelíši len svojimi rozmermi. Obsahuje menej aromatických látok a jeho chuť pripomína pór. Pripravili sme pre vás návod na to, ako si ho dopestujete.

Sloní cesnak — účinky

Jedna hlávka slonieho cesnaku môže dorásť až do hmotnosti 300 – 500 g. Skladá sa z niekoľkých rozmerných strúčikov. Ich príjemná chuť vyhovie aj tým, ktorí nemajú radi klasický cesnak. Sloní cesnak si môžete pridať do šalátov aj teplých jedál, výbornú chuť získa po upečení v rúre alebo ugrilovaní.

Táto rastlina doplní do organizmu vitamíny B, C a K. Pomáha chrániť pečeň a prispieva k ochrane pred baktériami. Za jeho antibakteriálne účinky môže látka alicín. Sloní cesnak tiež pomáha znižovať krvný tlak a predchádzať rakovine.

Pestovanie slonieho cesnaku

Sloní cesnak výborne znáša teplotné rozdiely mierneho pásma, neuškodí mu mráz až do – 20°C, ani teplé počasie a nenapádajú ho škodcovia. Pestovanie nie je náročné, postačí dodržať niekoľko pravidiel.

Pôda pre sloní cesnak

Na pestovanie slonieho cesnaku budete potrebovať humóznu, výživnú pôdu s pH 6 – 7. Počas rastu nie je potrebné ďalšie prihnojovanie. Pôda by mala byť priepustná, nemá totiž rád trvalé premokrenie, pri ktorom hrozí hniloba cibúľ.

Ako sadiť

Najvhodnejším časom na sadenie je jeseň počas októbra, v južnejších oblastiach až na jeho konci. Môžete ho však zasadiť aj marci až úvodom apríla. Pôdu pred sadením dostatočne skyprite. Cibuľu cesnaku rozdeľte na strúčiky, ktoré vysadíte do vzdialenosti 20 – 30 cm, do hĺbky 8 – 10 cm. Úrodu z jesennej výsadby môžete zberať už koncom jari, pri jarnej výsadbe, sa dozretia strúčikov dočkáte počas augusta.

Starostlivosť

Pokiaľ nie je priveľmi sucho, sloní cesnak by si mal vystačiť s prirodzenou vlahou. Počas leta alebo suchšieho obdobia je vhodné polievať ho približne raz týždenne. Pri narastení kvetnej stonky do výšky 10 – 15 cm ju odrežte. Podporíte tak rast strúčikov. Potrebné bude tiež odburiňovanie.

Zber a skladovanie

Keď začnú listy rastliny vädnúť a nadobúdať žltnú farbu, je čas na zber. Cibule podoberte vidlami, vyberte a očistite od zeminy tak, aby ste nepoškodili struky. V dobre vetranej miestnosti bez priameho slnka ich nechajte dosušiť po dobu 3 – 5 týždňov. Skladujte na chladnom mieste.