Hrach

Posledná aktualizácia: 4 minúty 9 sekúnd

Obľúbená zelenina našich predkov - hrach. Hrach siaty záhradný je jednoročná rastlina s bohatým koreňovým systémom. Práve vďaka nemu si hrach dokáže obstarať živiny aj tam kde sa to iným rastlinám nepodarí. Je považovaný za nenáročnú plodinu a môže sa vysievať na miestach kde boli predtým vysadené iné rôzne druhy zeleniny. Rovnako je to výborná predplodina pre náročnejšie i menej náročné kultúry. Hrach si nepotrpí na určitý druh pôdy či konkrétnu polohu, najlepšie sa mu darí pri chladnejšom a premenlivejšom počasí. Musíme však dbať aj na to, že hrach neznesie kyslé a mokré pôdy, rovnako nemá rád veľké teplo a sucho.

Hrach siaty záhradný je jednoročná rastlina s bohatým koreňovým systémom. Práve vďaka nemu si hrach dokáže obstarať živiny aj tam kde sa to iným rastlinám nepodarí. Je považovaný za nenáročnú plodinu a môže sa vysievať na miestach kde boli predtým vysadené iné rôzne druhy zeleniny. Rovnako je to výborná predplodina pre náročnejšie i menej náročné kultúry. Hrach si nepotrpí na určitý druh pôdy či konkrétnu polohu, najlepšie sa mu darí pri chladnejšom a premenlivejšom počasí. Musíme však dbať aj na to, že hrach neznesie kyslé a mokré pôdy, rovnako nemá rád veľké teplo a sucho.

Hrach

Podľa použitia delíme hrach na tri základné kategórie: cukrové, stžňové a na hrachy na vylúskavanie. Cukrové hrachy, ako napríklad hrach siaty cukrový Bajka, sú pestované kvôli celým mladým strukom, ktorých vnútorné blany nie sú počas nezrelého stavu tvrdé. Je veľmi sladký a vhodný na varenie. Stržňové hrachy, sa pestujú na spotrebu celých čerstvých strukov alebo na konzervárenské účely. Sú citlivé na chlad, preto sa vysievajú neskôr. Stržňové hrachy sú aj po dlhšom varení tvrdé, preto sa na varenie neodporúčajú. Medzi jeho zástupcov patrí hrach siaty Gloriosa či Zázrak Kelvedonu. Hrachy na vylúskávanie sa zväčša pestujú konzervárenské účely.

Pred samotným siatím musíme dbať na to aby boli všetky podmienky, ktoré sú potrebné na hojnú úrodu hrachu splnené. Ako už bolo vyššie zmienené, hrach si nepotrpí na predplodiny, no viac sa mu bude dariť v na jeseň hlboko zoranej pôde. Takisto je vhodné pôdu pred siatím prihnojiť dusíkom, ktorý si bude neskôr hrach obstarávať sám.

Hrach

Pre hlavný zber sa snažíme siať hrach čo najskôr, okolo marca. Hrach sejeme plytko, semená by od seba mali byť vzdialené asi 30-40 cm. Ak však máme záujem o zber zelených strukov, hrach môžeme pokojne siať do druhej polovice júna.

Čo sa týka ošetrovania vegetácie počas rastu, nečaká nás nič náročné. Dva krát prekyprujeme plečkou čím zničíme burinu medzi rastlinami. Prvé plečkovanie sa vykonáva keď sa objavia prvé lístky. Druhý krát plečkujeme počas rozrastania sa nadzemných častí rastliny. Hrach môžeme pri raste podopierať drevenými konármi alebo tyčami k paradajkám.

Nemenej dôležitá časť pestovanie hrachu, je čas zberu. Hrach môžeme zbierať keď sú plody, čiže semená v strukoch, fyziologicky vyspelé no ešte stále mäkké. Je treba dávať pozor aby semená v strukoch nestvrdli a nezmúčnateli. Zber opakujeme viac ráz podľa zrelosti plodov aj podľa rozstupov medzi jednotlivým siatím. Pri siatí hrachu na väčších plochách a vo väčšom množstve sa odporúča robiť medzi siatím prestávky, nie vysadiť hrach naraz na celé pole. Práve tieto prestávky nám v počas zberu zaistia čas na postupné vyzbieranie všetkých plodov bez toho, aby bola polovica produktov zmúčnatená. Hlavné obdobie zberu zelených strukov sa začína koncom mája a trvá počas celého júna. Ak hrach pestujeme pre semená, zber vykonávame podľa odrody; väčšinou od konca júla až do septembra.

Hrach siaty má ako strukovina veľa pozitívnych dopadov na ľudské zdravie. Má schopnosť prečisťovať tráviacu sústavu, čím však prejavuje aj svoj jediný negatívny účinok: plynatosť a nadúvanie. Ďalším z blahodárnych účinkov hrachu je napríklad detoxikácia ale aj obdivuhodná schopnosť zasýtiť telo a zásobovať ho veľkým množstvom energie.

Ak vás tieto informácie zaujali pustite sa do pestovania tejto chutnej a zdravej plodiny. Kompletnú ponuku nájdete TU.

Hrach






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies