Pestujete čakanku? Toto nezabudnite spraviť na jeseň

Posledná aktualizácia: 2 minúty 41 sekúnd

Listy čakanky sú skvelým zdrojom mnohých vitamínov a zdraviu prospešných látok. Ich konzumácia je preto pre telo veľkým prínosom, najmä počas blížiacich sa zimných mesiacov. Vedeli ste, že si môžete jej čerstvé puky dopriať aj uprostred zimy?

Zber úrody až do prvých mrazov

Prvá úroda čakanky, ktorú ste sadili v auguste, bude pripravená na zber v októbri. Dorastené hlávky môžete zberať postupne, kým neudrú prvé silné mrazy, ktoré v nižších oblastiach prichádzajú častokrát až v decembri. Čakanka je totiž odolná voči nízkym teplotám, a tak jej nebude prekážať studené novembrové počasie.

Čerstvé vitamíny uprostred zimy

Pomocou koreňov vypestovanej čakanky si môžete v pivnici rýchliť mladé a chutné puky aj uprostred zimy. Ako na to? Celý proces začína na prelome jari a leta, kedy je potrebné semienka čakanky vysiať. Následne doprajte rastlinám dostatok vlahy a približne v októbri pristúpte k zberu koreňov. Tie môžete vykopávať aj postupne, až kým neudrú prvé mrazy.

Čakanku opatrne vykopte pomocou rýľa a odstrihnite všetky listy. Nepoškoďte však srdiečko, inak by ste sa ďalšej úrody už nedočkali. Na rýchlenie sú najvhodnejšie korene hrubé 5 cm a dlhé 18 – 20 cm. Bočné korienky odstráňte, ponechajte len hlavný koreň. Takto pripravené korene môžete skladovať pri teplote 2 – 8 °C až tri mesiace alebo dovtedy, kým sa nerozhodnete pristúpiť k rýchleniu.

Samotné rýchlenie je potom veľmi jednoduchý proces. Pripravte si nádobu (vedro či starý sud), ktorú naplníte substrátom a pieskom v pomere 1:1. Pripravené korene nastrkajte kolmo do pôdy nahusto vedľa seba. Následne zasypte vrstvou piesku alebo sypkej zeminy a pôdu udržiavajte jemne vlhkú. Dôležité je, aby počas rýchlenia boli rastliny čakanky v úplnej tme. V opačnom prípade by dopestované puky boli horké. Teplota by sa mala pohybovať okolo 16 °C.

Vo vhodnom prostredí sa čerstvých a chutných pukov dočkáte približne mesiac od „zasadenia“. Lístky môžete zberať postupne alebo odrezať celý puk naraz. Po zbere korene vyhoďte do kompostu, ďalšie puky vám z nich už nevyrastú. Ak si chcete zabezpečiť vitamíny počas celej zimy, saďte vykopané korene čakanky postupne.

Použitie v kuchyni

Jemné vnútorné listy čakanky majú v kuchyni rôzne využitie. Môžete ich čerstvé nakrájať a použiť do zeleninových šalátov, ktoré obohatia o výnimočnú chuť. Inou možnosťou je hlávky čakanky rozpoliť a ugrilovať. Vďaka tepelnej úprave stratia prebytočnú horkosť a získajú bohatú, jemne orieškovú chuť. Takto pripravené hlávky skúste podávať, napríklad, s mäkkým zrejúcim syrom gorgonzola a kvalitným olivovým olejom. Listy čakanky môžete tiež použiť na zabalenie mäsa, ryže alebo zeleniny, podobne ako kapustu. Fantázii sa však medze nekladú, čakanku môžete dusiť, grilovať či variť a vytvoriť tak nové chutné kombinácie.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies