Pestovanie kapusty pekinskej

Kapusta pekinská je veľmi výživná zelenina pochádzajúca z východnej Ázie. Do našich končín sa dostala v priebehu 18. storočia a veľmi dobre sa udomácnila. Je často zamieňaná s čínskou kapustou, ktorej mäsité listy vyrastajú na stopkách a nie priamo z hlúbika. Vypestovať si ju môžete vo vašej záhrade.

Charakteristika

Pekinská kapusta sa podobá skôr na hlávkový šalát ako na kapustu. Obľubu si získala vďaka svojej jemnejšej chuti v porovnaní s ostatnými druhmi kapusty. Je tvorená širokými rebrovitými listami s kučeravým okrajom a svetlozelenou farbou. Listy vyrastajú z vnútorného srdiečka, pekinská kapusta nemá takmer žiadny hlúbik. Vďaka tomu je možné ju skonzumovať v podstate celú a netvorí zbytočný odpad. Rastlina má tvar valcovitej hlávky dlhej 25 až 40 cm s priemerom medzi 10 a 15 cm.

Čas výsadby

Ideálnym časom na výsev kapusty pekinskej je júl a začiatok augusta. Ak by sa zasadila skôr, začne vybiehať do kvetu. Aj z tohto dôvodu je z nej vynikajúca zelenina, ktorú môžete zaradiť do druhej výsadby. Výborne sa jej bude dariť, keď ju zasadíte do záhona, v ktorom ste si predtým dopestovali skoré odrody zeleniny ako sú fazuľa, hrášok či skoré zemiaky.

Stanovisko

Čo sa umiestnenia na záhone týka, vyžaduje pekinská kapusta podobné podmienky ako domáce druhy. Vyhovuje jej teplejšie, pred vetrom chránené miesto. Pôda by mala byť hlinitá a dôležité je, aby bola dobre pohnojená. Kapusta totiž potrebuje na svoj rast dostatočné množstvo živín.

Výsev

Semienka kapusty vysievajte priamo do pripraveného záhona, do hĺbky 1 až 2 centimetre. Jednotlivé riadky by mali byť široké aspoň 40 cm. Na jeden meter štvorcový pôdy budete potrebovať zhruba 2 g semena. Mladé rastlinky kapusty pekinskej jednotíme po uplynutí 3 až 4 týždňov od výsadby na vzdialenosť okolo 35 cm.

Hnojenie

Ešte pred samotným výsevom je dôležité záhon náležite pripraviť. Po zbere prvej úrody a približne 14 dní pred plánovaným výsevom pôdu výdatne pohnojte. Následne záhon zrýľujte a zapracujte použité hnojivo do pôdy.

Ďalšie hnojenie neskôr opakujte najmä v období rastu hlávok, kedy má rastlina najvyššie nároky na živiny. Použiť môžete kompost alebo iné zakúpené hnojivo.

Zálievka

Kapusta nie je v porovnaní s ostatnými druhmi zeleniny výrazne náročná na vodu. Stačí, ak jej zabezpečíte primeranú závlahu, tak ako aj domácim druhom. Dostatok vlahy je dôležitý, aby mali listy dobrú štruktúru a nezískali horkú chuť. Pokiaľ budú zrážky v období rastu pravidelné minimálne na týždennej báze, zálievka nebude nutná.

Zber

Hlávky kapusty pekinskej by mali byť plne vyrastené a pripravené na zber v októbri až novembri, v závislosti od dátumu výsadby. Vytvorené pevné hlávky postačí odrezať. Vhodné miesto na rez je tesne pod listami vyrastajúcimi z koreňa. Následne jednotlivé hlávky skontrolujte a na skladovanie vyberte len tie, ktoré majú husto nasadené listy a nie sú nijako poškodené.

Skladovanie

Zozbieranú úrodu v čerstvom stave skladujte na tmavom a chladnom mieste, v pivnici alebo v chladničke. Ideálne podmienky sú teplota medzi 0 - 2 °C  a vlhkosť okolo 95 %. V pivnici by sa zároveň nemali nachádzať jablká a mala by byť uzavretá pred slnečným žiarením. Pri dodržaní vhodných podmienok vydrží pekinská kapusta v pivnici čerstvá až tri mesiace. V chladničke ju skladujte zabalenú v celofáne alebo igelite, uloženú v priehradke na zeleninu. Vydržať by mala približne dva týždne.

Využitie

Pekinská kapusta je vhodná na prípravu najrôznejších pokrmov, z ktorých väčšina má pôvod v Ázii. Podávať sa môže čerstvá alebo tepelne upravená. V čerstvom stave je vynikajúcim doplnením akéhokoľvek šalátu, výborne chutí tiež ako samostatná ako príloha k jedlu. Ak chcete vyskúšať niečo nové, zaujímavou prílohou k mäsu je pečená pekinská kapusta.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies