Pestovanie brokolice od semienka až po zber

Posledná aktualizácia: 3 minúty 55 sekúnd

Brokolica je veľmi chutná zelenina, bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Túto ľahko stráviteľnú plodinu môžete konzumovať surovú alebo upravenú takmer akýmkoľvek spôsobom. Jej pestovanie nie je vôbec zložité a ako na to, vám poradíme v nasledujúcom článku.

Kam brokolicu zasadiť?

Brokolica uprednostňuje stredne ťažkú kyprú pôdu, ktorá dobre hospodári s vodou. To znamená, že ju príliš nezadržiava, ale ani naopak, hneď neodvádza. Ako stanovisko zvoľte slnečné miesto, brokolica má rada dostatok svetla.

Ešte dôležitejší je však obsah živín v pôde. Z toho dôvodu je vhodné do záhonov, na ktorých ju plánujete pestovať, na jeseň zapracovať maštaľný hnoj alebo kompost. Ak ste tak nespravili, môžete vhodné hnojivo do pôdy zapracovať aj niekoľko dní pred výsadbou.

Čas na výsev

Termínov, kedy môžete brokolicu počas roka vysadiť, je hneď niekoľko. Brokolica je totiž veľmi prispôsobivá zelenina, ktorá znesie vysoké teploty rovnako ako nočné mrazíky. Optimálna teplota na jej pestovanie je 10 – 25 °C.

Brokolica sa najčastejšie pestuje na jarný/letný alebo na jesenný zber. V prvom prípade sa semená vysievajú priamo na záhon na jar, väčšinou v apríli až máji. Zber potom závisí od termínu výsadby, vegetačné obdobie je pomerne krátke, trvá približne 50 dní. V závislosti od odrody môže byť aj dlhšie. Plody z jarnej výsadby sú však pri vyšších teplotách náchylné na vybiehanie do kvetu, preto mnoho ľudí odporúča jesenný zber. V takom prípade sa semienka vysievajú od júna tak, aby zber prebehol pred novembrovými nočnými mrazmi.

Možnosťou je tiež predpestovanie priesad a ich následné vysadenie na záhony. Pri jarnom zbere sa sadia semienka na predpestovanie už od marca a od apríla je možné ich postupne vysádzať na záhony. Úrodu tak získate približne o mesiac skôr, ako v prípade jarného sadenia priamo do záhonov. V prípade jesenného zberu sa semená na priesady sadia v júni a von sa presádzajú v júli.

Ako vysádzať?

Semená alebo priesady saďte do vopred pripravenej pôdy. Tá by mala byť prekyprená, zbavená buriny a dostatočne pohnojená. Priesady vysádzajte v odporúčaných sponoch, ktoré sú pomerne veľké, okolo 50 x 60 cm. Nároky na priestor sa môžu jemne líšiť na základe odrody. Tento údaj však vždy nájdete uvedený na zadnej strane obalu od semienok.

V prípade priameho výsevu na záhon semená sejte do hĺbky 1,3 cm s rozostupmi 60 cm. Druhou možnosťou je sejba nahusto, pričom je neskôr potrebné rastliny zjednotiť. Riadky by mali byť od seba vzdialené 60 cm. Nezabúdajte na dostatok zálievky.

Starostlivosť o dozrievajúce plody

Počas vegetačného obdobia udržiavajte pôdu vlhkú a pravidelne polievajte. Zálievku zmiernite, až keď sa začnú tvoriť ružice. Pôdu v jej okolí tiež pravidelne prevzdušňujte okopávaním a zbavujte buriny. Keďže brokolica potrebuje na svoj rast dostatok živín, odporúčame ju tiež pravidelne prihnojovať.

Veľa námahy vám ušetrí, ak záhony s brokolicou zamulčujete. Nastlanie organickým mulčom, napríklad kompostom, sa postará o postupné uvoľňovanie živín do pôdy. Okrem toho pomôže udržiavať zeminu dlhšie vlhkú a bráni rastu buriny.

Kedy zbierať brokolicu?

Dozreté hlávky brokolice môžete zbierať priebežne. Prvý zber uskutočnite, keď bude mať hlávka priemer 10 až 25 cm a stonku dlhú aspoň 10 cm. Musíte to však stihnúť skôr, ako vybehne do kvetu. Dozretú hlávku odrežte z materskej rastliny pomocou ostrého noža najlepšie ráno, kým ju ešte nerozohreje letné slnko. Dajte si pozor, aby ste pritom nepoškodili jej listy. Brokolica po odrezaní hlavnej hlávky začne tvoriť ďalšie bočné, takže zber môžete o nejaký čas znovu zopakovať. Z jednej rastliny sa tak dočkáte pomerne bohatej a postupne dozrievajúcej úrody.

Po zbere skladujte brokolicu v chladničke a ideálne čo najskôr skonzumujte alebo vhodne spracujte. Vydržať čerstvá by vám však mala aspoň týždeň. Tento čas môžete o niečo predĺžiť tak, že jej stonku namočíte do pohára s vodou.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies