Ochutnali ste už čakanku? Doprajte si túto zeleninu z vlastnej záhradky

Posledná aktualizácia: 2 minúty 35 sekúnd

Čakanka šalátová patrí napriek svojej lahodnej chuti k menej pestovaným druhom. Rozhodli ste sa ju ochutnať? Prezradíme vám, ako čakanku pestovať, aby vám priniesla bohatú úrodu.

Čakanka šalátová — zelenina plná vitamínov

Čakanka šalátová má oválnu hlávku, ktorá dorastá do dĺžky 15 – 20 cm. Hlávku tvoria zelenkavé alebo fialové, chrumkavé listy, ktoré obsahujú vitamíny C a K, v menšom množstve tiež vitamíny skupiny B a A. Z minerálov dodá organizmu vápnik, železo, horčík a fosfor. Čakanka prospieva tráveniu, priaznivo ovplyvňuje krvný obeh a napomáha k zotaveniu po vyčerpaní. Jej priaznivý vplyv ocenia tiež pečeň, pankreas a žlčník. Táto zelenina je bohatá aj na vlákninu.

Ako vypestovať sadenice čakanky

Čakanku môžete vysievať priamo na záhon alebo si predpestovať priesady. Ak máte skleník, s pestovaním priesad začnite už od apríla. Bude sa im dariť aj na vhodnom mieste v interiéri. Pôdu pred vysievaním prekyprite, pridať môžete tiež tekuté hnojivo vhodné pre listovú zeleninu. Potom vysejte semienka a prihrňte približne 0,5 cm vrstvou substrátu. Vysádzanie na záhon bude vhodné po dorastení troch pravých listov.

Vysievanie čakanky na záhon

Čakanke vyhovuje slnečné stanovisko a priepustná, hlinito-piesočnatá pôda. Vyžaduje dostatok živín, no dobre odoláva suchu. Vysievanie semienok na záhon si naplánujte na druhú polovicu mája až prvú polovicu júna. Pôdu pred sadením prekyprite a pripravte si riadky vo vzdialenosti 30 – 45 cm. Semienka vložte do pôdy do hĺbky približne 0,5 - 1 cm. V jednom riadku by mali byť od seba vzdialené približne na 15 - 25 cm. Ak vysejete priveľmi nahusto, čakanku bude potrebné neskôr rozsadiť alebo pretrhať. Rozsádzanie je vhodné po dosiahnutí veľkosti s tromi pravými listami.

Starostlivosť a zber

Aj keď čakanka dokáže zvládnuť aj kratšie sucho, počas leta bude potrebovať dostatočné zalievanie. Zalievajte ku koreňom v skorých ranných alebo večerných hodinách.

Úrodu budete môcť zberať v októbri až začiatkom novembra. Dĺžka vegetačného obdobia by mala byť 18 – 20 týždňov. Pri skorej sejbe to môže byť až 22 týždňov. Čakanka je pripravená na zber, keď jej listy začnú žltnúť a uvädať.

Chutné živiny aj v zime

Čakanka šalátová je zelenina, ktorú si môžete dopriať aj v zime. Z kvalitných koreňov zo záhradky vám v pivnici vyrastú nové čakankové puky. Pri zbere postačí opatrne vybrať korene z pôdy tak, aby ste ich nepoškodili. Najlepšie je podobrať ich rýľom. Postranné korene môžete odstrániť a ponechať len hlavný. Ten zrežte na dĺžku 20 cm. Korene zasadíte do črepníkov alebo debničiek, ktoré umiestnite do pivnice. Na rast bude čakanka potrebovať tmavé prostredie s teplotami okolo 16 °C. Približne za mesiac si budete môcť pochutnať na jej čerstvých pukoch.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies