Dopestujte si chrumkavú hlávkovú kapustu

Posledná aktualizácia: 3 minúty 22 sekúnd

Radi si pochutnáte na šťavnatých, a zároveň chrumkavých kapustových listoch? Dopestujte si vlastnú kapustu plnú vitamínov a minerálnych látok. Ako na to, vám povieme v nasledujúcom článku.

Hlávková kapusta – zdravie v našich jedálničkoch

Kapusta je bohatá na vitamín C, K, A, E a B. Nechýbajú minerály, najmä draslík, horčík, železo, vápnik, zinok a sodík. Obsahuje tiež významné množstvo vlákniny, ktorá pozitívne ovplyvňuje tráviacu sústavu a pomáha telu zbaviť sa škodlivých látok. Pravidelná konzumácia kapusty pôsobí ako prevencia proti rakovine, podporuje imunitu, detoxikuje telo a priaznivo vplýva aj na pokožku.


Príprava a výber stanoviska

Kapuste sa najlepšie darí vo výživnej, stredne ťažkej a humusovitej pôde. Nerobia jej problém ani drsnejšie poveternostné podmienky. Na svoj rast však potrebuje dostatok živín a vody, v opačnom prípade nevytvorí kvalitné hlávky. Je to plodina prvej trate, vysaďte ju preto na záhony, ktoré ste na jeseň vyhnojili maštaľným hnojom. Vhodnými predplodinami sú strukoviny, ale aj koreňová zelenina a šaláty. Nesaďte ju na miesto, kde ste predtým pestovali hlúboviny.

Kapusta bude potrebovať dostatok priestoru, pokiaľ rastie príliš nahusto, je náchylnejšia na choroby a napadnutie škodcami. Záhon udržiavajte odburinený, aby invazívne rastliny kapustu nedusili. Ako susedné rastliny môžete do blízkosti kapusty zasadiť zeler, kôpor, rumanček, cibuľu alebo repu. Neznáša jahody a rajčiny.


Kedy sadiť kapustu

Termín výsevu kapusty závisí od toho, akú odrodu plánujete pestovať, a či budete sadiť priamo do pôdy alebo si predpestujete priesady. Skoré odrody sa na predpestovanie sadia už vo februári. Následne sa rastlinky so 4 až 5 pravými lístkami presádzajú koncom marca. Poloneskoré odrody na predpestovanie vysaďte koncom marca, neskoré až v apríli.

Druhou alternatívou je výsev priamo na záhon, ktorý je jednoduchší a pre rastliny výhodnejší. Vytvoria si silnejší koreňový systém a od začiatku budú zvyknuté na vonkajšie podmienky. Termín prispôsobte údaju na obale od semienok, no zvyčajne sa kapusta vysádza od druhej polovice marca do mája. Opäť platí, že skoré odrody je potrebné vysiať skôr ako neskoré.

Kapusta nie je náročná na teplo, optimálna teplota pri klíčení je 15 až 18 °C počas dňa a v noci aspoň 8 až 10 °C.


Starostlivosť počas rastu

Kapusta je náročná na živiny, preto je vhodné ju počas rastu niekoľkokrát prihnojiť. Prvé hnojenie aplikujte približne 2 až 3 týždne po výsadbe, druhé na začiatku tvorby hlávok a tretie keď listy zakryjú pôdu. Použite prírodné hnojivo s obsahom NPK (dusíka, fosforu a draslíka). Dôležitý je najmä dusík, ktorý kapusta potrebuje v čase narastania listovej plochy. Ku koncu vegetačného obdobia s hnojením prestaňte, vtedy už kapusta toľko živín nepotrebuje.

Dôležitá je tiež zálievka. Kapuste doprajte dostatok vlahy, no neprelievajte ju, pri prehnanom zamokrení trpí nádorovitosťou. Dokáže veľmi dobre zužitkovať vlahu zo zrážok a rosy, darí sa jej v okolí riek, kde čerpá vlhkosť aj z ranných oparov.

Pravidelne narúšajte pôdny prísušok a záhon udržiavajte odburinený. Pozor si dajte na škodcov a v prípade ich výskytu čo najskôr zakročte. Kapustu často napádajú skočky, mlynáriky kapustové, mory kapustové, molice, vošky kapustové a slizniaky.


Zber

Chutné kapustové hlávky zberajte v závislosti od odrody od začiatku leta až do novembra. Hlávky by mali byť pevné a uzavreté. Konzumovať ich môžete čerstvé alebo tepelne upravené. Veľmi obľúbená je domáca kyslá kapusta.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies