Ako uskladniť koreňovú zeleninu?

Koreňovú zeleninu, ktorú hneď neskonzumujete, je potrebné spracovať alebo uskladniť. Keďže väčšina z nej nie je vhodná na mrazenie ani zaváranie, okrem chrenu a mrkvy, je potrebné umiestniť ju v pivnici. Pri vhodných podmienkach tak vydrží celé mesiace.

Ako na to?

V prvom rade je dôležité vytvoriť na skladovanie vhodné podmienky. O tom ako sa pripraviť na skladovanie zeleniny sme písali v predchádzajúcom článku. Spomenúť môžeme to najdôležitejšie, a to dezinfekciu priestoru a správny postup pri zbere. Okrem toho je dôležitá aj pravidelná kontrola uskladnených zásob. Kusy, ktoré začnú hniť, plesnieť alebo sa inak kaziť čo najskôr odstráňte, aby sa choroby nerozšírili na ostatnú skladovanú zeleninu.

Ďalej je potrebné vytvoriť koreňovej zelenine vhodné podmienky. Každý druh má svoje špecifické potreby, pri ktorých vydrží čerstvý najdlhšie. V nasledujúcich odsekoch si preto priblížime požiadavky jednotlivých druhov koreňovej zeleniny.

Mrkva a petržlen

Overeným spôsobom uskladnenia mrkvy, či petržlenu, je skladovanie v piesku. Potrebovať budete len plastovú prepravku, piesok a pozbieranú, očistenú a zasušenú mrkvu a petržlen. Plastovú prepravku umiestnite na tmavé miesto v pivnici, kde teplota neklesá pod nulu. Na spodok nasypte zhruba 3 až 5 centimetrovú vrstvu piesku. Následne doňho zastrkajte mrkvu, prípadne petržlen, koreňom smerom nadol tak, ako rástli v zemi. Mrkvy sa navzájom nesmú dotýkať a nemali by byť ani v kontakte s prepravkou. Nakoniec do debničky dosypte piesok. Zelenina má byť zakrytá až po listové srdiečko. Piesok môžete tiež jemne navlhčiť. Takto vám v pivnici vydržia chrumkavé a šťavnaté 4 až 6 mesiacov.

Zemiaky

Vykopané zemiaky nechajte presušiť a zahojiť na hriadke približne 2 týždne, v závislosti od počasia. Následne ich preberte a odstráňte všetky poškodené, napadnuté a zelené kusy. Prebraté zemiaky nechajte ešte pár dní v tmavej a dobre vetranej miestnosti s teplotou medzi 12 – 17 °C. Nakoniec si pripravte plastovú prepravku alebo debničku a poukladajte ich na seba. Nestohujte ich do výšky viac ako 60 centimetrov, aby mohli aj spodné zemiaky dýchať. Prepravku umiestnite do pripravenej pivnice. Pri správnych podmienkach by mali vydržať 6 až 8 mesiacov.

Kaleráb, zeler, chren, reďkovka

Aj zvyšok koreňovej zeleniny, ktorú nie je možné nijako tepelne spracovať alebo zamraziť, môžete skladovať rovnako ako mrkvu a petržlen. Použiť môžete piesok, ale aj rašelinu, ktorá reguluje vlhkosť a umožňuje zelenine dýchať. Na takýto účel si zaobstarajte sterilnú vrecovanú rašelinu, aby ste zamedzili výskytu choroboplodných zárodkov. Opäť je dôležité pozbierané plody očistiť od prebytočnej hliny a odstrániť ich listy a vňať. Následne ich nechajte niekoľko dní presušiť na záhone alebo v tmavej a dobre vetranej miestnosti. Nakoniec postupujte ako pri mrkve.

Zeler pri takomto skladovaní vydrží približne 3 až 4 mesiace, chren dokonca až 1 rok. Reďkovka je o niečo chúlostivejšia a jej skladovanie je možné len po dobu 1 až 2 mesiacov.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies