Ako spracovať a uskladniť tekvicu, papriku, cesnak či cibuľu?

Posledná aktualizácia: 3 minúty 25 sekúnd

Bohatá úroda robí radosť každému záhradkárovi, nespotrebovanú zeleninu je však potrebné uložiť na vhodné miesto, kde vám vydrží po celú zimu. Ktorú zeleninu si môžete uskladniť v pivnici a za akých podmienok?

Uskladniť alebo spracovať?

Nie všetka zelenina sa dá skladovať dlhodobo, preto je potrebné ju pred uskladnením spracovať. Možností je viacero. V závislosti od druhu ju môžete napríklad zavariť či zasterilizovať, veľmi obľúbené sú nakladané kyslé uhorky. Z rajčín si zas môžete vytvoriť chutný domáci kečup. Druhou alternatívou je blanšírovanie a následné zmrazenie. Týmto spôsobom môžete spracovať brokolicu, kukuricu, hrášok alebo karfiol. Rovnako si môžete vytvoriť aj zásoby vňate alebo byliniek.

Nie všetky druhy zeleniny sa však dajú spracovať. Napríklad, zelenina s vysokým obsahom vody nie je vhodná na mrazenie. Stratila by svoju chuť a konzistenciu. Našťastie, zelenina, ktorú nie je možné spracovať, sa dá dlhodobo skladovať v pivnici. Prinášame vám preto prehľad najčastejšie skladovanej nekoreňovej zeleniny a podmienok, pri ktorých vydrží najdlhšie. Počas skladovania nezabudnite na pravidelnú kontrolu a kaziace sa kusy čo najskôr odstraňujte. Zabránite tak šíreniu nežiaducich chorôb a zelenina vydrží oveľa dlhšie.

Paprika

Dlhodobé skladovanie papriky je o niečo náročnejšie, najmä ak ide o už kompletne zrelé kusy. Tie aj pri dokonalých podmienkach nevydržia dlhšie ako 2 mesiace. Zozbieraním papriky v stave technickej zrelosti viete dobu jej skladovania predĺžiť na 4 mesiace. Plody zberajte spolu so stopkou a ako pri všetkých druhoch zeleniny, skontrolujte mechanické poškodenie či náznaky chorôb. Potom si pripravte prepravku, na dno ktorej nasypte vrstvu piesku. Papriku poukladajte stopkou nadol a zasypte pieskom. Plody by sa nemali navzájom dotýkať a nemali by byť v kontakte so stenami prepravky. Na záver piesok ešte jemne navlhčite a umiestnite prepravku do pivnice. Ideálna teplota je 10 – 12 °C.

Skladovanie cibule a cesnaku

Cibuľa je na skladovacie podmienky o niečo náročnejšia. Všetko začína už správnym zberom a sušením, ktoré môže trvať aj tri týždne. Správne vysušená cibuľa má drsné a suché korene, šupku ako z papiera a vysušené listy. Takto pripravenú cibuľu môžete zviazať do vencov, umiestniť do prúteného košíka alebo nastrkať do siloniek. Ak sa rozhodnete pre poslednú možnosť, jednotlivé cibuľky od seba oddeľujte uzlíkom. Takto pripravenú cibuľu umiestnite na tmavé a suché miesto s teplotou nižšou ako je priemerná izbová teplota. Cibuľa sa zle znáša so zemiakmi aj s ovocím, ktoré od nej môže chytiť nepríjemný pach. Skladujte ju preto oddelene.

Skladovanie cesnaku je prakticky totožné so skladovaním cibule. Opäť je dôležité nechať ho správne zasušiť. Následne ho môžete zviazať do vencov, umiestniť do siloniek alebo nylonových vreciek, prípadne naukladať do prútených košíkov.

Tekvice

Vyzreté tekvice oberte a nechajte ich 2 až 3 dni preschnúť. Následne ich očistite od zeminy a poškodené kusy oddeľte na konzumáciu. Zdravé plody nechajte dosušiť pri izbovej teplote 2 až 4 týždne, kým stopka úplne nevyschne. Potom si pripravte prepravku, v ktorej vytvorte slamené hniezdo. Doň uložte tekvice tak, aby sa navzájom nedotýkali. Ideálne podmienky skladovania sú teplota 10 – 15 °C a vlhkosť 50 – 80 %. Vydržať by vám mali 4 až 5 mesiacov.

Cuketa

Cukety na skladovanie zbierajte až keď kompletne dozrejú. Po poklopaní by ste mali počuť dutý zvuk, podobne ako v prípade melónov a dýň. Ranu na stopke nechajte po odrezaní najprv zahojiť. Potom umiestnite cukety do vysterilizovanej prepravky na suché a tmavé miesto. Cukety zle znášajú vlhkosť, takže klasické pivničné podmienky im príliš vyhovovať nebudú. Zvoľte radšej suchú a nevykurovanú garáž či kôlňu.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies