Krásne v záhrade, chutné na tanieri. Dopestujte si jedlé kvety

Posledná aktualizácia: 3 minúty 31 sekúnd

Kvety môžu byť nielen ozdobou záhonov, ale aj príjemným spestrením jedál. Oživia každodenné kombinácie svojím vzhľadom a dodajú pokrmom výnimočnú chuť. Aké jedlé kvety si môžete dopestovať?

Nechtík lekársky

Kvety nechtíku nie sú len chutné, ale tiež zdraviu prospešné. Ich konzumácia priaznivo pôsobí na trávenie a nechtík lekársky má tiež protizápalové a antibakteriálne účinky. Je nenáročný na pestovanie a darí sa mu na okrasných aj zeleninových záhonoch, kde zároveň funguje ako prevencia proti škodcom. Okrem toho do záhrady láka užitočné opeľovače. Zasadiť si ho tiež môžete do kvetináča a pestovať ho na terase či balkóne.

Nechtík má korenistú chuť, ktorá sa vynikajúco hodí na doplnenie rannej omelety alebo ako súčasť bylinkového masla. Vynikne tiež v jogurte a za vyskúšanie iste stojí aj nechtíkom ochutená ryža.

Levanduľa lekárska

Fialové kvety levandule si vás okrem ich krásy a nezameniteľnej vône získajú aj svojou chuťou. Okrem toho obsahujú množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok, ako napríklad vitamíny A, C, vápnik a železo. Levanduľa lekárska pomáha pri nespavosti, problémoch s imunitou, dokonca aj bolestiach hlavy a má antibakteriálne účinky. Levanduľa je pomerne odolná trvalka a dopestovať si ju môžete na záhonoch i v kvetináčoch.

Sladkastá a mierne pikantná chuť levandule vynikne v sladkých aj slaných jedlách. Používajte ju však s rozvahou, kvôli jej výraznej chuti. Trocha levandule obohatí, napríklad, pečené jahňacie mäso. Pripraviť si z nej môžete tiež chutný koláč.

Kapucínka

Kapucínka je známa svojimi pozitívnymi účinkami na močové cesty a imunitu. Taktiež je považovaná za prírodné antibiotikum. Má výraznú pikantnú chuť, ktorá by sa dala pripodobniť k reďkovke. Vynikajúco sa tak hodí k slaným jedlám, napríklad, do zeleninových šalátov alebo k nátierkam. Veľmi dobre chutí v kombinácii so syrom. Dopestovať si ju môžete na záhone alebo na balkóne v kvetináčoch.

Slnečnica

Veľké žlté kvety slnečníc si každý spája s chrumkavými slnečnicovými semienkami. Vedeli ste však, že jedlé sú aj jej okvetné lístky? Majú chuť podobnú artičokám. Zasadiť si ich môžete na voľné miesto v záhrade. Nezaberú veľa priestoru, rastú skôr do výšky.

Aksamietnica

Aksamietnica je jednoročná letnička so žltými a oranžovými kvetmi. Má liečivé vlastnosti, priaznivo pôsobí na žalúdok a na upokojenie nervovej sústavy. Jej kvety majú príjemnú korenistú chuť, preto sa vynikajúco hodia na dozdobenie a ochutenie rôznych šalátov. Kvôli ich výraznej farbe sa tiež často používajú na zafarbovanie ryže, sirupov, zmrzlín a podobne.

Okrem príjemného oživenia pokrmov je aksamietnica užitočná aj v záhrade. Pomáha ako ochrana proti škodcom (molice, vošky), a preto sa často pestuje v zeleninových záhonoch. Dariť sa jej však bude takmer kdekoľvek, či už na záhone alebo v kvetináči.

Fialka

Kvety fialky sú nielen jedlé, ale aj zdravé. Obsahujú účinné látky, konkrétne flavonoidy a saponíny, spolu s vitamínom C. Na konzumáciu sú vhodné všetky jej typy, okrem fialky okrasnej, ktorá sa pestuje v kvetináčoch na parapetoch. Jej pestovanie je nenáročné a vysadiť ju môžete takmer kdekoľvek – do kvetináčov, na záhony a obruby.

Fialka má jemne sladkastú chuť a preto sa hodí najmä do sladkých pokrmov. Krásne ozdobí rôzne koláče a hodí sa tiež k šľahačke a pudingu. Čerstvé kvety môžete tiež umiestniť do formy na ľad, zaliať vodou a zamraziť. Získate tak krásne a chutné kocky ľadu na osvieženie letných nápojov.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies