Delenie, rozsádzanie a presádzanie trvaliek

Posledná aktualizácia: 3 minúty 46 sekúnd

Chladnejšie jesenné počasie vytvára ideálne podmienky na prácu s trvalkami, ktorým končí vegetačné obdobie. Okrem iného ich bude potrebné rozsádzať, niektoré z nich budete možno chcieť presadiť na nové miesto. Kedy je ten pravý čas na tieto práce a ako na to?

Delenie trvaliek podporuje rast

Delenie trvaliek má viacero dôvodov ako len získavanie nových rastlín. Rozsádzanie je dôležitým procesom, ktorý podporuje ich rast. Celý porast vďaka tomu omladne a stane sa odolnejším nielen voči nástrahám počasia, ale aj voči chorobám a škodcom. Navyše tým podporíte kvitnutie a rast celej rastliny. Novozískané trvalky môžete využiť na zaplnenie prázdnych miest na záhonoch.

Predtým, ako sa do tohto kroku pustíte, uistite sa, že sú na to vami pestované rastlinky vhodné. Hoci väčšina delenie a rozsádzanie priam vyžaduje, sú určité druhy, ktorým by ste týmto procesom mohli ublížiť.

Kedy deliť a rozsádzať?

Rozsádzanie by ste mali pri každej trvalke opakovať približne každé štyri, prípadne každých päť rokov. Alebo v ten rok, keď si všimnete, že rastlina už nekvitne tak bujne, ako počas predchádzajúcich sezón.

Čo sa týka času v rámci roka, najvhodnejším je jeseň — konkrétne mesiace september a október. Chladnejšie a vlhkejšie počasie vytvára dokonalé podmienky na rýchle zakorenenie nových rastlín. Trvalkám na jeseň zároveň končí vegetačné obdobie. Kvitnutie ich už preto nevysiľuje a sú pripravené čeliť takýmto veľkým zmenám.

Ktoré rastliny deliť?

V tomto období sa môžete pustiť do delenia odolnejších a menej citlivých trvaliek, ako sú taričky a rudbekie ružové (známe pod názvom echinacea). Ako posledné si naplánujte najmenej chúlostivé rastliny, napríklad floxy metlinaté. Pozor si dajte na trvalky kvitnúce na jeseň, tie je vhodné deliť až na jar. Medzi tieto druhy patria chryzantémy, astry a tiež väčšina okrasných tráv.

Ako rozsádzať trvalky

Niekoľko dní pred rozsádzaním si pripravte záhony, na ktoré budete neskôr vysádzať novozískané rastliny trvaliek. Pôdu prekyprite, zbavte buriny a zapracujte do nej vhodné hnojivo. Použiť môžete aj kompost alebo rozložený maštaľný hnoj.

Vo vybraný deň celú rastlinu aj s jej koreňovým balom opatrne vykopte pomocou rýľa alebo vidiel. Následne ju rozdeľte na niekoľko častí – ich počet závisí od jej veľkosti. Dbajte o to, aby každá takto získaná trvalka mala dostatok koreňov a niekoľko listových púčikov. Rastlinu rozdeľujte rukami, v prípade potreby si pomôžte záhradným nožom. Nahnité korene odstráňte, ponechajte len zdravé.

Následne jednotlivé odrezky vysaďte na pripravené stanovištia. Jeden trs môžete zasadiť aj na pôvodné miesto. Hlinu pri rastline utlačte a dôkladne zavlažte. Prihnojovanie už nebude potrebné. Pokiaľ budú nasledujúce dni veľmi suché, doprajte zakoreňujúcim sa trvalkám dostatok vlahy.

Presádzanie trvaliek na nové miesto

Potrebujete trvalky premiestniť na iné stanovište? Presádzanie trvaliek si môžete naplánovať súbežne s ich delením a rozsádzaním. Postup je veľmi podobný. Jediné na čo si treba dať pozor, je, či vami pestovaný druh presádzanie dobre znáša. Napríklad srdcovka, okrasný ľan a mak či mliečniky naň reagujú veľmi zle. Pokiaľ sa aj rastlinka uchytí, môže sa stať, že nasledujúcich niekoľko rokov nebude kvitnúť, prípadne stratí schopnosť kvitnúť úplne.

Kedy presádzať

Aj na presádzanie sú najvhodnejšie prvé jesenné mesiace – september a október. V prípade na jeseň kvitnúcich trvaliek je lepšie presádzať na jar, po odznení zimných mrazov.

Ako na presádzanie trvaliek

V prvom rade si pripravte nové stanovisko. Zeminu dôkladne prekyprite a zbavte buriny, v prípade potreby môžete aj prihnojiť. Následne opatrne vykopte presádzanú trvalku zo zeme aj s jej koreňovým balom. Ako pomôcka vám veľmi dobre poslúži záhradný rýľ alebo vidly. Nakoniec rastlinu zasaďte na nové miesto, prihrňte pôdou a dobre zavlažte.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies